Πώς θα κάνετε τον σκύλο σας να… σφυρίζει αδιάφορα όταν βλέπει γάτες
Γιατί ένας σκύλος αντιδρά έντονα, όταν βλέπει γάτα; Ο τρόπος για να μάθει να αδιαφορεί
- Πού βρίσκεται η Ahoo Daryaei; - «Αν την έχουν πειράξει θα πάρουν φωτιά οι δρόμοι»
- Όσα συνέβησαν μέσα στην έπαυλη του Φρανκ Σινάτρα – Τζόγος και κρυφές ερωτικές συναντήσεις
- Νέες ισραηλινές σφαγές σε Βηρυτό και Γάζα που παραπέμπει στην «Αποκάλυψη»
- Πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας: Μήπως είναι πολύ αργά για να αλλάξει η πορεία του;
Είναι κάποιοι σκύλοι, που όταν βλέπουν γάτα κατά τη διάρκεια του περιπάτου τους, γίνονται… πυρ και μανία.
Γαβγίζουν έντονα και τραβούν τον κηδεμόνα τους προς το μέρος που βρίσκεται η γάτα. Και εκείνη, καμπουριάζει, σηκώνει την τρίχα της, και είναι έτοιμη για «μάχη». Ή, οπισθοχωρεί και εξαφανίζεται.
Είναι μια κατάσταση, στην οποία οι κηδεμόνες χάνουν τον έλεγχο.
«Τελικά, ο σκύλος και η γάτα είναι γεννημένοι «εχθροί», όπως λέει και η κλασική έκφραση «σαν τον σκύλο με τη γάτα», η οποία έχει ως ερμηνεία ότι δύο άτομα δεν τα πάνε καθόλου καλά μεταξύ τους;
Έχουμε να κάνουμε με δύο παραδοσιακούς εχθρούς, ή, μήπως, είναι ένας μύθος, και μιλάμε για δύο εν δυνάμει πολύ καλούς φίλους;», θέτει τα ερωτήματα ο επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων και ανθρώπων, Δημήτρης Κανάκης.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Γιατί ένας σκύλος αντιδρά με μη επιθυμητές συμπεριφορές, όταν βλέπει γάτες;
Κοινωνικοποίηση και εξοικείωση κουταβιού
Το πιο σημαντικό κομμάτι στη ζωή των σκύλων είναι η κοινωνικοποίηση και η εξοικείωση, όπως επισημαίνει ο κ. Κανάκης.
Δηλαδή, όταν έρχεται στη ζωή μας ένα κουτάβι, το πρώτο πράγμα που μας ενδιαφέρει, είναι να το εξοικειώσουμε με καταστάσεις που θα βιώνει σε όλη του τη ζωή. Να το κοινωνικοποιήσουμε με το περιβάλλον εκτός σπιτιού, έτσι ώστε να μην αποκτήσει άγχος, φοβίες, και να μην εκδηλώσει επιθετικότητα, με διάφορα ερεθίσματα.
Στόχος της εκπαίδευσης είναι, να βοηθήσουμε τον σκύλο να μη στρεσάρεται όταν βλέπει γάτες
«Ένα από αυτά, είναι και οι γάτες. Καλώς ή κακώς, στη χώρα μας οι αδέσποτες γάτες είναι πολλές.
Είναι παντού, οπότε αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας του σκύλου μας, κυρίως, στις βόλτες του. Εμείς, από την πλευρά μας, καλούμαστε να τον διδάξουμε να μην τις βλέπει, ούτε σαν παιχνίδι –αρχικά να τις κυνηγάει-, ούτε, στη συνέχεια, ως υποψήφιο θήραμα, με στόχο να τις πιάσει και να τις τραυματίσει ή να τις σκοτώσει. Η κοινωνικοποίηση και η εξοικείωση του σκύλου μας με τις γάτες δεν χρειάζεται μόνο όταν έχουμε, ήδη, γάτα στο σπίτι μας. Η πρόληψη είναι το παν στην εκπαίδευση», τονίζει ο κ. Κανάκης.
Ενήλικος σκύλος
Αν, λοιπόν, ένας σκύλος εξοικειωθεί από την κουταβίσια του ηλικία με τις γάτες, ως ενήλικος δεν θα αντιδρά στο θέαμά τους.
Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση που έχει χαθεί αυτή η χρονική περίοδος
και ο σκύλος εκδηλώνει αυτή τη συμπεριφορά; Είτε επειδή είχε κάποια τραυματική εμπειρία με γάτα στο παρελθόν, είτε επειδή τον υιοθετήσαμε ενήλικο, χωρίς να γνωρίζουμε το ιστορικό του;
«Αυτό που πρέπει να δουλέψουμε, είναι την αντιστροφή των αρνητικών «σκέψεων» στο μυαλό του σκύλου μας με κάτι ευχάριστο. Πιο απλά, να αντικαταστήσουμε μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά με μια επιθυμητή. Να του διδάξουμε, δηλαδή, τη συμπεριφορά που επιθυμούμε. Τι πιο απλό, από το να του δίνουμε την αγαπημένη του λιχουδιά ή το αγαπημένο του παιχνίδι, κάθε φορά που βλέπει μια γάτα; Προσοχή, όμως, σε αυτό το σημείο: επιβραβεύουμε αυτό που θέλουμε να πετύχουμε, δηλαδή την αδιαφορία του σκύλου, σε πρώτη φάση, στο θέαμα του ερεθίσματος (γάτα)», διευκρινίζει ο κ. Κανάκης.
Πώς θα εξοικειώστε τον σκύλο σας με τις γάτες
Ξεκινήστε τη διαδικασία σε ένα ήρεμο και ανοιχτό περιβάλλον (πάρκο, βουνό, παραλία κλπ). Κρατήστε μακρινή απόσταση από τη γάτα, ή τις γάτες, προκειμένου να τού αποσπάτε με μεγαλύτερη ευκολία την προσοχή από το ερέθισμα.
Δουλεύετε καθημερινά και, όταν δείτε ότι αδιαφορεί για τις γάτες, μειώνετε την απόσταση σταδιακά.
«Δεν είναι εύκολη, ούτε γρήγορη η διαδικασία. Οπότε, θα χρειαστείτε χρόνο, υπομονή, επιμονή, αλλά και τη συμβολή κάποιου ειδικού για να σας καθοδηγήσει, εάν δεν είστε σίγουροι πως λειτουργείτε σωστά», διευκρινίζει ο κ. Κανάκης.
Επισημαίνει ότι, στόχος της συγκεκριμένης εκπαίδευσης είναι, πρώτα να βοηθήσουμε τον σκύλο να μη στρεσάρεται στο θέαμα μιας γάτας και να μην έχει έντονες αντιδράσεις. Αρχικά, αυτό που επιδιώκουμε είναι να αδιαφορεί για εκείνες. Σε βάθος χρόνου, με πολλή και συστηματική δουλειά -ανάλογα με την κάθε περίπτωση σκύλου-, στοχεύουμε και σε κάτι παραπάνω: μέχρι και να αναπτύξει σχέσεις με μια γάτα.
Τέλος, ο κ. Κανάκης λέει: «Τελικά, με την πρόληψη και τη σωστή εκπαίδευση, εύκολα μπορούμε να καταρρίψουμε τον μύθο για το μίσος ανάμεσα στους σκύλους και τις γάτες. Και να αναπτύξουμε μια φιλία ανάμεσά τους, ή να τους μάθουμε, τουλάχιστον, να συμβιώνουν σε αυτόν τον κόσμο. Χωρίς να βλάπτει ο ένας τον άλλον, από ανθρώπινα λάθη ή από αμέλεια».
● Ο κύριος Δημήτρης Κανάκης είναι επαγγελματίας θετικός εκπαιδευτής σκύλων, απόφοιτος της σχολής «Fun Dog Trainers Academy». Η αγάπη του για τα ζώα ξεκινά από την παιδική του ηλικία. Σκοπός του, να βοηθά κηδεμόνες και σκύλους, έτσι ώστε να αναπτύξουν μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, επικοινωνίας και σεβασμού. Και, όπως υποστηρίζει: «έκανα επάγγελμα αυτό που αγαπώ περισσότερο στη ζωή μου».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις