Ισραήλ: Ενεργό ρόλο στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα επιδιώκει η Κύπρος
Για την Κύπρο άλλωστε η ανάληψη πρωτοβουλίας, δεδομένων τόσο των σχέσεων με το Ισραήλ όσο και με τους Παλαιστίνιους είναι ιδιαίτερα σημαντική.
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Να αναλάβει ενεργό ρόλο στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα δείχνει να επιδιώκει η Κυπριακή Δημοκρατία. Και δη στη διάνοιξη ενός θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Γάζα από τα λιμάνια της Κύπρου.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, αλλά και ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, έχουν ήδη ξεκινήσει γύρο επαφών για την ανάληψη της εν λόγω πρωτοβουλίας με επαφές τόσο με το Ισραήλ, όσο και με την Αίγυπτο, την Ιορδανία, αλλά και την ΕΕ.
Στο θέμα της κυπριακής πρωτοβουλίας για τον ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Γάζα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης σημειώνοντας ότι αυτός αποδεικνύει το ρόλο της χώρας ως «πυλώνας σταθερότητας».
Η Αθήνα
Υπενθυμίζεται ότι σε αντίστοιχη πρωτοβουλία έχει αναφερθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας την Τρίτη κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι η Ελλάδα επίσης εξετάζει τις διόδους παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας μέσω θαλάσσης.
Το ζήτημα των παράλληλων δηλώσεων δε προκάλεσε ερωτηματικά σε κυπριακά ΜΜΕ, για το αν υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα σε Αθήνα και Λευκωσία για το συγκεκριμένο ζήτημα. Με τον Λετυμπιώτη να απαντά σε σχετική ερώτηση πως η Λευκωσία «δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά».
Σημείωσε δε ότι υποδεικνύοντας παράλληλα πως «η Κύπρος προκρίνεται για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας λόγω γειτνίασης με την περιοχή της Γάζας και του Ισραήλ».
Η σημασία
Για την Κύπρο άλλωστε η ανάληψη πρωτοβουλίας, δεδομένων τόσο των σχέσεων με το Ισραήλ όσο και με τους Παλαιστίνιους είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ακόμα περισσότερο λόγω και του ρόλου που επιδιώκει να παίξει η Τουρκία, αλλά και το ψευδοκράτος.
Αξίζει να σημειωθεί άλλωστε ότι ο τουρκοκύπριος ηγέτες, Ερσίν Τατάρ έσπευσε να αξιοποιήσει τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς για να κάνει παραλληλισμό με το Κυπριακό. Και να υποστηρίξει τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο ως μία λύση που μπορεί να φέρει ειρήνη.
Το ψευδοκράτος
Σε άρθρο του δε στην Daily Express επιχείρησε να επικαλεστεί τις παιδικές του αναμνήσεις όπως ανέφερε για να συγκρίνει τα όσα έγιναν στην Κύπρο στο παρελθόν και να ασκήσει για μία ακόμα φορά κριτική στη διεθνή κοινότητα γιατί δεν αναγνωρίζει την πραγματικότητα επί του εδάφους.
Ο Χριστοδουλίδης
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναμενόταν να έχει νέα τηλεφωνική επικοινωνία την Τρίτη με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου σχετικά με την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, καθώς και με το γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Με την Κυπριακή Δημοκρατία να επιδιώκει ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις ως παράγοντας σταθερότητας το να αναλάβει μία τέτοια πρωτοβουλία και να την φέρει εις πέρας, σε συνεργασία και με άλλες χώρες να αποδεικνύει πως μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Διατηρώντας ισορροπίες με την πλευρά των Παλαιστινίων, αλλά και του Ισραήλ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις