Νίκος Ανδρουλάκης: Κατέθεσε υπόμνημα για τις υποκλοπές στον Άρειο Πάγο
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής ζητά να εξακριβωθεί αν υπήρξε και λειτούργησε κοινό κέντρο παρακολουθήσεων.
Κατατέθηκε σήμερα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου υπόμνημα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη, σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών, μετά την ανάθεση της έρευνας σε Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Η έρευνα για τη σχέση Predator και ΕΥΠ είχε ζητηθεί ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2022
Με το υπόμνημα ζητείται ενόψει όσων έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η διασταύρωση της λίστας της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με την ΕΥΠ για να αποδειχθεί ποιοι από τους στόχους του Predator παρακολουθούνταν και από την ΕΥΠ. Να εξακριβωθεί δηλαδή αν υπήρξε και λειτούργησε κοινό κέντρο παρακολουθήσεων.
Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα για τη σχέση Predator και ΕΥΠ είχε ζητηθεί ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2022 στη συμπληρωματική μηνυτήρια αναφορά, που είχε κατατεθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών.
Συνάντηση Ανδρουλάκη με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ
Στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης (31/10) ο Νίκος Ανδρουλάκης θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), Χρήστο Ράμμο.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί έπειτα από αίτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, στα γραφεία της ανεξάρτητης αρχής στο Μαρούσι.
Την περασμένη εβδομάδα, ενώπιον της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (LIBE), ο Χρήστος Ράμμος κατήγγειλε απειλές και πιέσεις προς μέλη των Ανεξάρτητων Αρχών που ερευνούν την υπόθεση των υποκλοπών.
«Η ΑΔΑΕ ηγήθηκε των ερευνών για τις υποκλοπές μαζί με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Και οι δύο Αρχές δέχθηκαν αυξανόμενες πιέσεις, ενώ προχωρούσαν τις έρευνές τους. Τα τελευταία γεγονότα στο τέλος Σεπτεμβρίου μπορούν σίγουρα να εντείνουν τις ανησυχίες για τον σεβασμό των κανόνων λειτουργίας της ΑΔΑΕ», είπε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ.
Παράλληλα, αναφερόμενος στους δυο συνεργάτες του που κλητεύθηκαν από τη Δικαιοσύνη, σημείωσε πως «η ελληνική Δικαιοσύνη εδώ και 18 μήνες δεν έχει κάνει τίποτα, δεν έχει διώξει κανέναν για τις υποκλοπές. Η ίδια Δικαιοσύνη σπεύδει να διώξει δύο μέλη του εποπτικού οργάνου που απλώς έκαναν το καθήκον τους».
Στη συνέχεια, ο Χρήστος Ράμμος αναφέρθηκε σε απειλές που δέχτηκε όταν αποπειράθηκε να ενημερώσει την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και μετά το αίτημα για ενημέρωση που είχε καταθέσει ο τότε αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας:
«Ζήτησα να καταθέσω στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας του ελληνικού Κοινοβουλίου προκειμένου να καταθέσω για να ενημερώσω για τα ήδη υπάρχοντα ευρήματά μας από τις έρευνες. Το αίτημα απορρίφθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής και τον Πρόεδρο της Βουλής. Κατόπιν αυτού, τον Ιανουάριο με προσέβαλαν και με απείλησαν προσωπικά, δημοσίως και με ωμότητα, βουλευτές και αξιωματούχοι της κυβέρνησης, όταν η ΑΔΑΕ προσπάθησε να ενημερώσει τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με βάση δικό του αίτημα που εδράζεται στην κείμενη νομοθεσία (5002/2022, άρθρο 8, παράγραφος 6), να μάθει αν υπήρξαν στόχος παρακολούθησης υψηλά ιστάμενοι δημόσιοι αξιωματούχοι από την κρατική υπηρεσία πληροφοριών, την ΕΥΠ», είπε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις