Έρχονται τα ΜΟΕ – Στόχος ο ελληνοτουρκικός διάλογος να έχει συνέχεια
Τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί και η συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που γίνεται μεταξύ των υπουργείων άμυνας των δύο χωρών
Να παραμείνει στις ράγες ο διάλογος Ελλάδας – Τουρκίας και να προχωρήσουν οι δύο χώρες ομαλά προς την υλοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη είναι ο πρώτος στόχος που έχει βάλει η Αθήνα όσον αφορά τις σχέσεις της με την Άγκυρα.
Στην ίδια γραμμή παραμένει και η Τουρκία, που παρά την στάση της απέναντι στη Δύση και τις ΗΠΑ με αιχμή τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς, δεν δείχνει να θέλει να εκτροχιάσει και τις σχέσεις της με την Ελλάδα.
Έρχονται τα ΜΟΕ
Τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί και η συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που γίνεται μεταξύ των υπουργείων άμυνας των δύο χωρών. Επικεφαλής της ελληνικής πλευράς στο τραπέζι των ΜΟΕ θα είναι ο τέως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος, ο οποίος έχει αποσπαστεί πλέον στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Ένας διπλωμάτης ο οποίος έχει υπηρετήσει μεταξύ άλλων, ως πρεσβευτής της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον και στη Λευκωσία, ενώ στο παρελθόν είχε υπηρετήσει ως διπλωμάτης και στην πρεσβεία της Άγκυρας.
Αρμόδιες πηγές τόσο από την Αθήνα όσο και από την Άγκυρα έχουν επανειλημμένα αναφερθεί στην ανάγκη εμπέδωσης της ηρεμίας που επικρατεί
Αξίζει να σημειωθεί ότι χαρακτηρίζεται ως ένας από τους διπλωμάτες που έχουν βαθιά γνώση των ελληνοτουρκικών και του Κυπριακού και ο ορισμός του ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο τραπέζι των ΜΟΕ μόνο τυχαίος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.
Συντονισμός και καλό κλίμα
Στόχος της Αθήνας είναι να υπάρχει στο σύνολο των τραπεζιών διαλόγου Ελλάδας – Τουρκίας ένας ενιαίος διπλωματικός συντονισμός.
Ιδιαίτερης σημασίας είναι να διατηρηθεί το καλό κλίμα και η ηρεμία που εξασφάλισε το άτυπο μορατόριουμ που ακολούθησε τους καταστροφικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου στην Τουρκία. Με την ηρεμία να επεκτείνεται και πέραν της καλοκαιρινής περιόδου.
Το καθεστώς ηρεμίας άλλωστε διατηρεί ανοιχτές τις πόρτες του διαλόγου και της ανάπτυξης πεδίων συνεργασίας που όπως εκτιμούν οι διπλωμάτες μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών.
Συνεργασία
Αρμόδιες πηγές τόσο από την Αθήνα όσο και από την Άγκυρα έχουν επανειλημμένα αναφερθεί στην ανάγκη εμπέδωσης της ηρεμίας που επικρατεί με στόχο την εξέλιξη της και συμφωνίες που θα καθιστούν σαφές ότι η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μπορεί να είναι πολύ πιο αποδοτική από τον πόλεμο εντυπώσεων και την ένταση που επικρατούσε τα προηγούμενα χρόνια.
Με τους διπλωμάτες να επιθυμούν να περιορίσουν την επιδραστικότητα των φωνών που επιχειρούν να διαταράξουν τις σχέσεις των δύο πλευρών, κυρίως μέσω των ΜΜΕ. Και να επενδύσουν στις θετικές ειδήσεις.
Ορόσημο το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας
Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τη συμμετοχή πλήθους υπουργών των δύο χωρών, ενώ αναμένεται να υπογραφούν και συμφωνίες που έχουν προετοιμαστεί στη βάση της θετικής ατζέντας. Μία συνάντηση που χαρακτηρίζεται ορόσημο και για την εξέλιξη του πολιτικού διαλόγου.
Ενώ και στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου εξετάστηκαν ζητήματα και συμφωνίες που υφίστανται και πρέπει είτε να εκσυγχρονισθούν είτε να «ξεπαγώσουν».
- Ρωσία: Αιχμαλώτισε Βρετανό που πολεμούσε στο πλευρό του ουκρανικού στρατού στο Κουρσκ
- «Μπαμ» με Κλάιμπερν: «Βγαίνει στην αγορά και οι ομάδες της Euroleague κάνουν… ουρά»
- «Έψαξες τι συμβολίζει το ροζάριο πριν να το φορέσεις;»- Κύμα αντιδράσεων σε φωτογράφιση της Κιμ Καρντάσιαν
- Αντίνοος Αλμπάνης: «Υπήρχαν ουρίτσες καρκίνου όταν ξεκίνησα το Maestro»
- Ελ Κααμπί: Ικανός να σε διαλύσει
- Δικτατορία Ιωαννίδη: Το πραξικόπημα που ανέτρεψε τον δικτάτορα Παπαδόπουλο