Μια νεαρή μεγάπτερη φάλαινα απελευθερώθηκε από διασώστες στην Αλάσκα όταν βρέθηκε μπλεγμένη σε μια παγίδα καβουριών βάρους περίπου 130 κιλών!

Η επιχείρηση διάσωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 11 Οκτωβρίου, ξεκίνησε όταν δύο κάτοικοι της παράκτιας περιοχής Gustavus, κοντά στο εθνικό πάρκο Glacier Bay στο νοτιότερο τμήμα της Αλάσκας, ειδοποίησαν τις αρχές.

Οι κάτοικοι επικοινώνησαν με το κέντρο πληροφόρησης επισκεπτών του εθνικού πάρκου και ανέφεραν ότι μια φάλαινα, κοντά στην αποβάθρα, «ακολουθούσε δύο σημαδούρες, έκανε ασυνήθιστους ήχους και είχε πρόβλημα να κινηθεί ελεύθερα», ανέφερε η Εθνική Υπηρεσία Πάρκου (NPS).

Η Janet Neilson, βιολόγος της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (Noaa) που συμμετείχε στη διάσωση, δήλωσε ότι το προσωπικό του πάρκου εντόπισε τη φάλαινα από την ακτή και επιβεβαίωσε ότι έσερνε δύο σημαδούρες, γράφει ο Guardian.

Η παγίδευση ήταν απειλητική για τη ζωή της

Τα μέλη της ομάδας διάσωσης, συμπεριλαμβανομένων ομάδων περιπολίας και εμπειρογνωμόνων, μπόρεσαν σύντομα να διαπιστώσουν ότι η παγίδευση της ήταν «απειλητική για τη ζωή της», ανέφερε η Noaa στην ανακοίνωση.

Η ομάδα διάσωσης παρατήρησε ότι η φάλαινα κολυμπούσε δεξιόστροφα, κάνοντας κύκλους, έχοντας ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο να διαχειριστεί: μια αγκυροβολημένη στον πυθμένα παγίδα καβουριών βάρους περίπου 130 κιλών με πολλά μέτρα βαρέως τύπου σχοινί.

Η επιχείρηση διάσωσης

Οι υπεύθυνοι για την επιχείρηση διάσωσης κατόρθωσαν να επικοινωνήσουν με τον ιδιοκτήτη της παγίδας που είχε τοποθετηθεί κοντά στο Pleasant Island, το οποίο βρίσκεται νοτιοανατολικά του Gustavus. Ωστόσο, μεταξύ του Σαββάτου και του πρωινού της Κυριακής, η παγίδα είχε εξαφανιστεί, πράγμα που σημαίνει ότι η φάλαινα είχε ήδη παγιδευτεί για τουλάχιστον τρεις ημέρες.

Τα μέλη της ομάδας διάσωσης αναπτύχθηκαν στο σημείο την επόμενη ημέρα και χρησιμοποίησαν υλικό από drone για να συλλέξουν αεροφωτογραφίες και βίντεο από τον εγκλωβισμένη νεαρή της φάλαινας.

«Οι εικόνες από το drone βοήθησαν σημαντικά στην κατανόηση της περίπλοκης κατάστασης και στην ιεράρχηση των προσπαθειών κοπής (του σχοινιού)»,  δήλωσε στο Noaa ο Fred Sharpe, πρώην υπεύθυνος διάσωσης μεγάλων φαλαινών στο Alaska Whale Foundation

Η NPS δήλωσε ότι η φάλαινα έκανε καταδύσεις 7-9 λεπτών και βρισκόταν στην επιφάνεια μόνο για περίπου 30 δευτερόλεπτα.

«Η φάλαινα είχε μια θηλιά από σχοινί στο στόμα της που οδηγούσε σε μια μεγάλη, βαριά μάζα από μπερδεμένα σχοινιά στην ουρά της. Στην πραγματικότητα, η φάλαινα ήταν δεμένη, με το σώμα της λυγισμένο απότομα προς το πλάι (…) είχε επίσης μια ευδιάκριτη ουλή στην πλάτη της από χτύπημα που δέχτηκε από την προπέλα ενός πλοίου», ανέφερε η Εθνική Υπηρεσία Πάρκου

Το πλήρωμα διάσωσης κατάφερε να κόψει τα σχοινιά χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα εργαλεία που έχουν σχεδιαστεί για να κρατούν τους διασώστες σε ασφαλή απόσταση από τη φάλαινα.

Το σημείο-κλειδί για τη διάσωση ήταν όταν οι συμμετέχοντες κατάφεραν να κόψουν το σχοινί που περνούσε από το στόμα της φάλαινας και ήταν τυλιγμένο γύρω από την ουρά της, δήλωσε ο Chris Gabriele, βιολόγος φαλαινών του εθνικού πάρκου Glacier Bay, ο οποίος συμμετείχε στις προσπάθειες διάσωσης.

Τα συνεργεία πέρασαν ώρες κόβοντας το σχοινί για να απελευθερώσουν τη φάλαινα.