Ο εκπρόσωπος της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, Abu Obaida, δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ότι η οργάνωση σχεδιάζει να απελευθερώσει «έναν αριθμό» ομήρων με μη ισραηλινά διαβατήρια, καθώς «δεν θέλουμε να τους κρατήσουμε στη Λωρίδα της Γάζας».

Η παλαιστινιακή οργάνωση που ελέγχει τη Γάζα και είναι υπεύθυνη για την αιφνιδιαστική επίθεση κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου κρατά στα τούνελ της Γάζας 240 ομήρους.

Η επίσκεψη στη Μόσχα

Να θυμίσουμε πως αντιπροσωπεία της Χαμάς, στην επίσκεψή της στη Μόσχα, είχε εκφραστεί θετικά στο αίτημα για απελευθέρωση 8 Ρωσοϊσραηλινών αιχμαλώτων, τονίζοντας μάλιστα πως τους αναζητούσαν για να τους επιτρέψουν να φύγουν από τη Γάζα.

Ο Abu Obaida μίλησε επίσης για την χερσαία επιχείρηση των IDF που οδήγησε στην απελευθέρωση του απαχθέντος Ισραηλινού στρατιώτη Ori Megidish.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Χαμάς, ο Megidish δεν κρατούνταν από την παλαιστινιακή οργάνωση: «Ίσως τον κρατούσαν ιδιώτες», είπε, προσθέτοντας ότι «το Ισραήλ δεν έφτασε ποτέ σε κανέναν από τους αιχμαλώτους που κρατούσε η Χαμάς».

Οι όμηροι

Ο ισραηλινός στρατός έχει ενημερώσει τις οικογένειες 240 ανθρώπων που απήχθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς, δήλωσε την Τρίτη ο ναύαρχος Daniel Hagari. Ο αριθμός αυξήθηκε καθώς ο στρατός συνέλεξε περισσότερες πληροφορίες και κατέγραψε πολλούς ξένους πολίτες που απήχθησαν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Τουλάχιστον 33 παιδιά βρίσκονται μεταξύ των ομήρων, σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση.

Τη Δευτέρα, ο στρατός ανακοίνωσε ότι διέσωσε μια ισραηλινή στρατιώτη που είχε πέσει όμηρος στις 7 Οκτωβρίου.Η Χαμάς έχει απελευθερώσει τέσσερις ομήρους: μια Αμερικανοϊσραηλινή μητέρα και κόρη στις 20 Οκτωβρίου και δύο Ισραηλινές τρεις ημέρες αργότερα, γεγονός που δημιούργησε ελπίδες για πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

Περιλαμβάνονται άνθρωποι από περισσότερες από 40 χώρες

Οι όμηροι συνελήφθησαν από σπίτια σε πόλεις κατά μήκος των συνόρων του Ισραήλ με τη Γάζα, τα οποία Παλαιστίνιοι ένοπλοι κατέλαβαν στις 7 Οκτωβρίου, καθώς και από στρατιωτικές βάσεις και ένα μεγάλο υπαίθριο πάρτι.

Ανάμεσά τους είναι πολίτες, στρατιώτες, άτομα με αναπηρίες, παιδιά, παππούδες και γιαγιάδες, ακόμη και ένα μωρό 9 μηνών. Ορισμένοι είναι ακτιβιστές της ειρήνης, μέλη συλλογικοτήτων, αριστεροί που υποστηρίζουν τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες και τα δικαιώματα των Παλαιστινίων.

Στους ομήρους περιλαμβάνονται άνθρωποι από περισσότερες από 40 χώρες και τουλάχιστον ένας Παλαιστίνιος κάτοικος του Ισραήλ.

Οι συγγενείς εξέφρασαν την απόγνωσή τους για την έλλειψη πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση των ομήρων, εξέφρασαν φόβους για το τι θα μπορούσε να σημαίνει μια ισραηλινή εισβολή στη Γάζα για τους αγαπημένους τους και πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις στα Ηνωμένα Έθνη και σε μεγάλες πόλεις.

Όταν η Χαμάς απελευθέρωσε τους πρώτους ομήρους στις 20 Οκτωβρίου – την Τζούντιθ Ράναν, 59 ετών, και την κόρη της, Νάταλι Ράναν, 17 ετών – είπε ότι τους απελευθέρωσε για «ανθρωπιστικούς λόγους», αλλά δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις.