Τροποποιημένα κουνούπια σχεδόν εξαφάνισαν τον δάγκειο πυρετό στην Κολομβία
Μη κερδοσκοπικός οργανισμός απελευθέρωσε κουνούπια που είχαν μολυνθεί εσκεμμένα με ένα βακτήριο το οποίο μπλοκάρει ιογενείς ασθένειες.
Τρεις πόλεις στην Κολομβία είδαν τα κρούσματα δάγκειου πυρετού σχεδόν να μηδενίζονται μετά την απελευθέρωση κουνουπιών που είχαν μολυνθεί εσκεμμένα με βακτήρια Wolbachia, τα οποία εμποδίζουν τη μετάδοση ιών από τα έντομα στον άνθρωπο.
Τα κουνούπια του είδους Aedes aegypti απελευθερώθηκαν από το World Mosquito Program (WMP), μη κερδοσκοπικό οργανισμό που πραγματοποιεί ανάλογα πειράματα στην Αυστραλία, την Βραζολία, την Ινδονησία και το Βιετνάμ.
«Είναι μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη συνεχής απελευθέρωση κουνουπιών Wolbachia σε παγκόσμιο επίπεδο, όσον αφορά την κάλυψη του πληθυσμού και την έκταση» δήλωσε στον δικτυακό τόπο του Nature η Κέιτι Άντερς, επιδημιολόγος του WSP και του Πανεπιστημίου Μόνας στην Αυστραλία.
Τα κρούσματα μειώθηκαν κατά 95% στο Μπέλο και το Μεντεγίν και κατά 97% στο Ιταγκούι
Στις 22 Οκτωβρίου η Άντερς παρουσίασε τα αποτελέσματα στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Τροπικής Ιατρικής στο Σικάγο.
Τα βακτήρια του γένους Wolbachia προσβάλλουν πολλά έντομα, ανάμεσά τους τα κουνούπια, και σε ορισμένες περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί ότι ωφελούν τα έντομα αντί να τα βλάπτουν.
Τα βακτήρια παράλληλα εμποδίζουν τη μετάδοση ιών όπως ο ιός του δάγκειου πυρετού, ο ιός Δυτικού Νείλου και η εγκεφαλίτιδα τσικουνγκούνια.
Τα θηλυκά κουνούπια κληροδοτούν τα βακτήρια στους απογόνους τους, και οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα μολυσμένα έντομα θα διασταυρωθούν με κουνούπια στη φύση επιτρέποντας στο βακτήριο να επικρατήσει στον τοπικό πληθυσμό.
Το πρόγραμμα στην Κολομβία κάλυψε τις πόλεις Μεντεγίν, Μπέλο και Ιταγκούι, μια συνολική έκταση 135 τετραγωνικών χιλιομέτρων με πληθυσμό 3,3 εκατομμυρίων κατοίκων.
Όταν συνέκριναν τη συχνότητα δάγκειου πυρετού μετά την έναρξη του πειράματος με τον μέσο όρο των τελευταίων δέκα ετών πριν από το πείραμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα κρούσματα μειώθηκαν κατά 95% στο Μπέλο και το Μεντεγίν και κατά 97% στο Ιταγκούι.
Σημαντικές επιδημίες δεν καταγράφηκαν σε καμία από τις τρεις πόλεις μετά την απελευθέρωση των μολυσμένων κουνουπιών.
Θεωρητικά, πάντως, η μείωση μπορεί να είναι τυχαία, καθώς η επίπτωση του δάγκειου πυρετού τείνει να παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις από χρόνο σε χρόνο.
Πιο αξιόπιστες είναι γενικά οι τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες με ομάδα ελέγχου. Το WMP πραγματοποίησε μια τέτοια δοκιμή στην Ινδονησία, όπου η επίπτωση του δάγκειου πυρετού συγκρίθηκε ανάμεσα σε δύο περιοχές της ίδιας πόλης που είχαν ή δεν είχαν απελευθερωθεί μολυσμένα κουνούπια.
Η μελέτη έδειξε μείωση των κρουσμάτων κατά 77%, ανέφεραν οι ερευνητές στο New England Journal of Medicine.
Η χρήση των βακτηρίων Wolbachia για τον έλεγχο ασθενειών που μεταδίδονται από κουνούπια εξετάζεται τώρα από επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
- Εξοπλιστικό όργιο ΕΕ: Αναγκαίο κακό ή κυνική παραδοχή μιλιταριστικής φύσης;
- Έρευνα: Νέοι κανόνες «παιχνιδιού» στην αγορά εργασίας – Αυξημένη πρόθεση παραίτησης και Τεχνητή Νοημοσύνη
- ΣΥΡΙΖΑ για ιθαγένεια σε τέως βασιλικής οικογένειας: Το επώνυμο «Ντε Γκρες» είναι προβληματικό
- Ολυμπιακός: Ο «καυτός» Φουρνιέ και οι… εκλεκτές παρουσίες (vid)
- Οι μεγάλες ενεργειακές ευκαιρίες στη Συρία για την Άγκυρα
- Αναστάτωση στον ΗΣΑΠ με πτώση ατόμου από πεζογέφυρα στα Άνω Πατήσια