Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΛΕΚΤΩΡ: Με δύο νέες συμβάσεις περιβαλλοντικών υποδομών στο χαρτοφυλάκιό της

ΗΛΕΚΤΩΡ: Με δύο νέες συμβάσεις περιβαλλοντικών υποδομών στο χαρτοφυλάκιό της

Μία αναλυτική παρουσίαση των δύο νέων συμβάσεων της ΗΛΕΚΤΩΡ και μία σύντομη ανασκόπηση που αποδεικνύει για ποιους λόγους είναι ηγέτης στον κλάδο της

H ΗΛΕΚΤΩΡ, μέλος του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αποτελεί μία πλήρως καθετοποιημένη εταιρεία στον κλάδο διαχείρισης απορριμμάτων και παραγωγής πράσινης ενέργειας, με περισσότερα από 20 χρόνια επιτυχημένης πορείας στο χώρο. Η σημαντική τεχνογνωσία και η εξειδίκευση που διαθέτει, επιτρέπουν στην εταιρεία να παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις στη διαχείριση απορριμμάτων, λύσεις που περιλαμβάνουν τη μελέτη, την κατασκευή και τη λειτουργία σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων, παραγωγή εναλλακτικών καυσίμων και ενεργειακή αξιοποίηση βιοαερίου και βιομάζας.

Ως μία από τις κορυφαίες εταιρείες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με υλοποιημένα έργα σε οκτώ χώρες, αποτελεί τη μοναδική ελληνική εταιρεία που κατέχει και εφαρμόζει τεχνολογίες αιχμής στον κλάδο της ενώ μέσω των θυγατρικών εταιρειών της στη Γερμανία, καλύπτει όλο το εύρος των εφαρμογών βιολογικής επεξεργασίας απορριμμάτων. Μάλιστα, εντός του Οκτώβριου και μόλις λίγες ημέρες έπειτα από τα εγκαίνια του νέου Σταθμού Μεταμόρφωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στον Ελαιώνα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας κ. Νίκος Σταθάκης προχώρησε σε υπογραφή δύο νέων συμβάσεων έργων.

Δύο συμβάσεις που συμβάλλουν ουσιαστικά σε ένα βιώσιμο μέλλον

Η πρώτη σύμβαση που υπέγραψε ο κ. Ν. Σταθάκης αφορά στο έργο «Κατασκευή και τριετής λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στη Χερσόνησο Κρήτης», (κοινοπραξία ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. – ΛΙΜΕΝΙΚΗ Α.Ε.). Πρόκειται για ένα έργο αξίας 33,6 εκατομμυρίων ευρώ που προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 24 μήνες ενώ αναμένεται να συμβάλλει αποτελεσματικά στη διαχείριση των απορριμμάτων στην ευρύτερη περιοχή, δίνοντας λύσεις στα έντονα σημερινά προβλήματα και αντιμετωπίζοντας με τον καλύτερο τεχνολογικά τρόπο τη διαρκώς αυξανόμενη παραγωγή αποβλήτων σε μία από τις πιο τουριστικές περιοχές της χώρας μας.

Η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στη Χερσόνησο υπολογίζεται να επεξεργάζεται ανά έτος 45.500 τόνους Σύμμεικτα Αστικά Στερεά Απορρίμματα και Ανακυκλώσιμα Υλικά που δεν οδηγούνται στο Κ.Δ.Α.Υ. Ηρακλείου, εξυπηρετώντας τον δήμο Χερσονήσου αλλά και τους δήμους Βιάννου, Μίνωα Πεδιάδας, Αγίου Νικολάου και Οροπεδίου Λασιθίου. Επιπλέον, θα επεξεργάζεται 26.900 τόνους προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα, 1.600 τόνους ιλύος, καθώς και 11.000 τόνους πρασινοκλαδέματα από τους ανωτέρω δήμους αλλά και από τον δήμο Ηρακλείου. Η ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. θα εφαρμόσει στη συγκεκριμένη εγκατάσταση την τεχνολογία της κομποστοποίησης των προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων από την οποία θα προκύπτει υψηλής ποιότητας compost κατάλληλο για γεωργική χρήση και την τεχνολογία της βιοξήρανσης, από όπου θα παράγεται απορριμματογενές καύσιμο και ανακυκλώσιμα υλικά.

Η δεύτερη σύμβαση που υπογράφηκε φτάνει σε αξία τα 15,6 εκατομμύρια ευρώ και αφορά στο έργο «Αναβάθμιση Υποδομών Διαχείρισης Λυμάτων Δήμου Πόρου», (ανάδοχος κοινοπραξία «ΕΝΩΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. – THALIS E.S. S.A. ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΥΠΟΔ. ΛΥΜΑΤΩΝ Δ. ΠΟΡΟΥ»). Συγκεκριμένα, η σύμβαση αφορά στην αποκατάσταση, την αναβάθμιση, την επέκταση των δικτύων και των αντλιοστασίων αποχέτευσης καθώς και στα έργα αποκατάστασης και αναβάθμισης του Βιολογικού Καθαρισμού του Δήμου Πόρου.

Η ανάδοχος κοινοπραξία, με την τεχνογνωσία που κατέχει, καλείται να αντιμετωπίσει το ζήτημα της διαχείρισης των λυμάτων του νησιού συνολικά ως ένα ενιαίο σύστημα ξεκινώντας από τη συλλογή, τη μεταφορά, την επεξεργασία των λυμάτων και τέλος τη διάθεση της επεξεργασμένης εκροής. Η σύμβαση προβλέπει δοκιμαστική λειτουργία ενός έτους και μία περίοδο λειτουργίας από τον ανάδοχο 30 μηνών, χρόνο κατά τον οποίο ο Δήμος Πόρου θα έχει εξασφαλισμένη την ομαλή λειτουργία του συστήματος.

Η πορεία της ΗΛΕΚΤΩΡ σε αριθμούς αποδεικνύει γιατί είναι ηγέτης στον κλάδο

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως μέσω των έργων που έχει υλοποιήσει και λειτουργεί, η ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. επεξεργάζεται πάνω από 800.000 τόνους απορριμμάτων, παράγει περισσότερες από 200.000 MWh πράσινης ενέργειας (Waste to Energy), ανακτά 87.000 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών και αξιοποιεί περισσότερα από 110 εκατομμύρια κυβικά μέτρα βιοαερίου ετησίως, τα οποία συνεισφέρουν στην αποφυγή εκπομπής περίπου 880χλδ ισοδύναμων τόνων CO2 στην ατμόσφαιρα σε ετήσια βάση. Επιπλέον, μέσω των πρακτικών που εφαρμόζονται στα έργα διαχείρισης σύμμεικτων αποβλήτων, επιτυγχάνονται υψηλά ποσοστά επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης διατηρώντας την αξία των φυσικών πόρων, των πρώτων υλών, των προϊόντων και ενισχύοντας έτσι τη συμβολή της στην κυκλική οικονομία.

Κάνοντας μία σύντομη σταχυολόγηση των επιτευγμάτων της ΗΛΕΚΤΩΡ, πρώτη έρχεται η Μονάδα Μηχανικής Βιολογικής Επεξεργασίας Σόφιας (Βουλγαρία) αξίας 86,8 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μονάδα βιολογικής επεξεργασίας απορριμμάτων στην Ευρώπη και μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο με δυναμικότητα 410.000 τόνους ανά έτος. Αποτελεί το ολοκληρωμένο σύστημα εγκαταστάσεων για την επεξεργασία των αστικών στερεών απορριμμάτων του Δήμου Σόφιας στη Βουλγαρία, καλύπτοντας τις ανάγκες περίπου 1,2 εκατομμυρίων κατοίκων.

Η ΗΛΕΚΤΩΡ εγκαινίασε τη συγκεκριμένη μονάδα τον Σεπτέμβριο του 2015. Το έργο περιελάμβανε τη μελέτη, την κατασκευή και την έναρξη λειτουργίας της μονάδας σε διάστημα 21 μηνών, γεγονός που αποτελεί επίτευγμα βάσει του μεγέθους του. Επίσης, αξίζει να σημειώσουμε πως οι τεχνολογίες αιχμής που ενσωματώνονται στις μεθόδους επεξεργασίας, κατατάσσουν το συγκεκριμένο έργο στην πρώτη θέση των πιο σύγχρονων εγκαταστάσεων επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων στην Ευρώπη.

Δεύτερο στη λίστα μας, το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ) της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, δυναμικότητας 120.000 τόνων ανά έτος, ένα έργο που αποτελεί το πρώτο ΣΔΙΤ απορριμμάτων στην Ελλάδα, δηλαδή το πρώτο έργο διαχείρισης απορριμμάτων που πραγματοποιήθηκε με τη μορφή Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Τη μελέτη, την κατασκευή, τη συντήρηση και τη λειτουργία της μονάδας ανέλαβε το 2015 η εταιρεία ΕΠΑΔΥΜ Α.Ε., 100% θυγατρική της ΗΛΕΚΤΩΡ, ενώ η κατασκευή ολοκληρώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2017. Έκτοτε, το έργο λειτουργεί επιτυχώς η εταιρία ΕΔΑΔΥΜ ΜΑΕ, επίσης 100% θυγατρική της ΗΛΕΚΤΩΡ.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά επιτυχημένο παράδειγμα έργου, το οποίο υλοποιήθηκε μέσω ΣΔΙΤ και έχει αποδώσει τα μέγιστα, καθώς υπερβαίνει τους συμβατικούς στόχους, επιτυγχάνοντας εκτροπή βιοαποδομήσιμων υλικών από ταφή, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% και με το υπόλειμμα προς ταφή να είναι λιγότερο από 36% των παραγόμενων Αστικών Στερεών Αποβλήτων. Αξίζει να σημειώσουμε πως το συνολικό κόστος υλοποίησης της μονάδας ανήλθε στα 48 εκατομμύρια ευρώ και κατά τη διάρκεια της κατασκευής δημιουργήθηκαν πάνω από 150 θέσεις εργασίας, ενώ σήμερα απασχολούνται στη λειτουργία του πάνω από 135 εργαζόμενοι.

Τέλος, εξίσου σπουδαίο έργο αποτελεί και η Μονάδα Μηχανικής και Βιολογικής Επεξεργασίας Σύμμεικτων Αστικών Απορριμμάτων Λάρνακας, αξίας 35,1 εκατομμυρίων ευρώ. Η μονάδα Μηχανικής Βιολογικής Επεξεργασίας Λάρνακας αποτελεί ένα από τα πρώτα έργα παγκοσμίως με εκτεταμένο οπτικό διαχωρισμό για την ανάκτηση ανακυκλώσιμων από σύμμεικτα απορρίμματα, δυναμικότητας 190.000 τόνων ανά έτος.

Υλοποιώντας σύγχρονα έργα που συμμετέχουν στην παραγωγή πράσινης ενέργειας

Όσον αφορά σε έργα παραγωγής πράσινης ενέργειας, η ΗΛΕΚΤΩΡ έχει κατασκευάσει, χρηματοδοτήσει και λειτουργεί τέσσερις μονάδες αξιοποίησης βιοαερίου εκλυόμενο από Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ) προς παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (Waste to Energy) συνολικής ισχύος 34MW, καθώς και τρία αιολικά πάρκα με συνολική ισχύ 7,8 MW. Σημειώνεται πως η μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης βιοαερίου ΧΥΤΑ Λιοσίων/Φυλής συνολικής δυναμικότητας 24,2 MW συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες παγκοσμίως, ενώ αντίστοιχα, τα εργοστάσια ενεργειακής αξιοποίησης βιοαερίου ΧΥΤΑ που λειτουργεί η ΗΛΕΚΤΩΡ σε Μαυροράχη (δυναμικότητα 3,52 MW), Ταγαράδες (αδειοδοτημένη ισχύς 5,048 MW) και Κοζάνη (δυναμικότητα 1,26 MW) αποτελούν έργα στρατηγικής σημασίας για την ενεργειακή και περιβαλλοντική βελτίωση των περιφερειακών ΧΥΤ. Με το παραγόμενο βιοαέριο των ΧΥΤΑ που τροφοδοτεί τους σταθμούς, παράγεται ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια ενώ αποφεύγεται η έκλυση αερίων του θερμοκηπίου (συγκεκριμένα μεθάνιο CH4), βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα της ατμόσφαιρας. Την ίδια στιγμή, οι σταθμοί έχουν δημιουργήσει θέσεις εργασίας υψηλής τεχνογνωσίας και απασχολούν προσωπικό από την τοπική κοινωνία.

Πέραν της ενεργειακής αξιοποίησης βιοαερίου, η εταιρεία κατασκεύασε και έθεσε σε λειτουργία το έργο της τηλεθέρμανσης Αμυνταίου 30 MWth με συναξιοποίηση βιομάζας και λιγνίτη με ετήσια διανομή θερμικής ενέργειας ~50.000 ΜWh. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα καινοτόμο έργο που όμοιό του δεν υπάρχει στην Ελλάδα, ένα έργο με σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, το οποίο τροφοδοτεί με θερμική ενέργεια μια ολόκληρη περιοχή που πριν τροφοδοτούνταν από τους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς (ΑΗΣ). Το έργο είναι ζωτικής σημασίας για τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής του Αμυνταίου δεδομένου πως τέθηκε επιτυχώς σε λειτουργία την κρίσιμη στιγμή που δεν υπήρχε εναλλακτική πηγή παροχής θερμότητας στο δίκτυο, έπειτα από την οριστική παύση λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου τον Απρίλιο του 2020. Τέλος, η Μονάδα Aποτέφρωσης Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων που έχει υλοποιήσει και λειτουργεί η ΗΛΕΚΤΩΡ, κατέχει τη μοναδική άδεια στην Ελλάδα για διαχείριση επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων με τη μέθοδο της θερμικής επεξεργασίας (αποτέφρωσης), με δυναμικότητα που φτάνει τους 11.000 τόνους ετησίως, καλύπτοντας έτσι με ασφάλεια για το περιβάλλον το σύνολο των αναγκών των Υγειονομικών μονάδων της χώρας.

Τέλος, παραμένοντας σε πλήρη εναρμόνιση με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και με κινητήριο δύναμη τους πάνω από 1.000 εργαζομένους της στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η ΗΛΕΚΤΩΡ πρωταγωνιστεί στην πράσινη μετάβαση για έναν βιώσιμο κόσμο, διαφυλάσσοντας τα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα, βελτιώνοντας την υγεία και την ποιότητα ζωής ενώ συνεισφέρει και στην προσφορά εξειδικευμένων θέσεων εργασίας, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία για την οικονομία και την κοινωνία.

Sports in

Σενάριο για Έντσο Ντίαζ στον Παναθηναϊκό

«Η Ρίβερ ψάχνει αντικαταστάτη για αριστερό μπακ», γράφουν στην Αργεντινή και συνδέουν τον Έντσο Ντίαζ με τον Παναθηναϊκό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024