«Σπαρτιάτες» χωρίς χρηματοδότηση
Η δικαστική έρευνα για εξαπάτηση εκλογέων ανοίγει τον δρόμο για να μπλοκαριστεί από τη Βουλή η ενίσχυσή τους από τα κρατικά ταμεία
Η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής θα βρεθεί μεθαύριο Πέμπτη μπροστά στην πρώτη κοινοβουλευτική απόφαση που αφορά τους «Σπαρτιάτες» και την υπόθεση εξαπάτησης εκλογέων που ξετυλίγεται μετά τις κατηγορίες του ίδιου του προέδρου του κόμματος Βασίλη Στίγκα.
Αν, όπως φαίνεται, η εισήγηση για άρση ασυλίας των έντεκα βουλευτών που έχουν κληθεί από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για εξηγήσεις είναι θετική, τότε η Ολομέλεια θα συνεδριάσει για το θέμα το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου – και ένα πιθανό «ναι» εκεί (που θεωρείται το κυρίαρχο σενάριο) θα ανοίξει τον δρόμο για την εξέταση της υπόθεσης σε βάθος, καθώς και το ενδεχόμενο μιας ποινικής δίωξης που θα φέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις, καθώς αναμένεται να επηρεάσει και την παράλληλη διαδικασία που αναμένεται να ξεκινήσει στο Εκλογοδικείο, μετά τις ενστάσεις που έχουν κατατεθεί για τη λειτουργία των «Σπαρτιατών».
Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητά την άδεια της Βουλής για να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι για εξαπάτηση εκλογέων οι δέκα βουλευτές και ένας ακόμα ανεξάρτητος που είχε εκλεγεί με τους «Σπαρτιάτες»
Συνέπειες σε τρία μέτωπα
Η συνέχεια της προανακριτικής έρευνας, στην πραγματικότητα, μπορεί να έχει συνέπειες σε τρία μέτωπα: το πρώτο αφορά την ίδια την υπόθεση της εξαπάτησης εκλογέων, το δεύτερο την κοινοβουλευτική ύπαρξη του κόμματος (εφόσον γίνει αποδεκτό πως η πραγματική της ηγεσία βρίσκεται στον Δομοκό) και το τρίτο αφορά τα κοινοβουλευτικά μέτρα που μπορούν να ληφθούν εναντίον του κόμματος, μέσα στα οποία περιλαμβάνεται η παύση της κρατικής χρηματοδότησης –στα πρότυπα της παρόμοιας απόφασης που είχε ληφθεί το 2013 για τη Χρυσή Αυγή, ακόμα κι αν χρειαστεί μια μικρή τροποποίηση στη σχετική τροπολογία.
«Είναι δεδομένο ότι εφόσον προχωρήσει η υπόθεση και όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, όλα τα επιμέρους ζητήματα θα εξεταστούν. Στην κατεύθυνση αυτή βήμα-βήμα θα τα δούμε όλα» ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, όταν ρωτήθηκε σχετικά.
Η κρισιμότητα της απόφασης της Εισαγγελίας όσον αφορά τη συνέχιση της έρευνας αποτυπώνεται και στον τρόπο με τον οποίο, ο ένας μετά τον άλλον, οι βουλευτές των «Σπαρτιατών» προσέρχονται για να ενημερωθούν για το περιεχόμενο του φακέλου που διαβιβάστηκε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φάκελος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τις δύο καταθέσεις του Στίγκα, οι οποίες παρουσιάζουν διαφορές, καθώς η δεύτερη έγινε αφότου οι δύο πλευρές «τα βρήκαν».
Στο κάδρο της ποινικής έρευνας που διενεργεί για το κόμμα των «Σπαρτιατών» έχει βάλει η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη και τον έγκλειστο Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος εκτίει την πρωτόδικη ποινή του για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός στο έγγραφό με το οποίο ζητά την άδεια της Βουλής για να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι για εξαπάτηση εκλογέων οι δέκα βουλευτές των «Σπαρτιατών» και ένας ακόμα ανεξάρτητος, που είχε εκλεγεί με το ίδιο κόμμα, περιγράφει αναλυτικά πως αυτό λειτουργεί ως «μανδύας» του Ηλία Κασιδιάρη δείχνοντάς τον ως τον πραγματικό του αρχηγό.
Επισημαίνει μάλιστα ότι είχαν εξυφάνει σχέδιο βάσει του οποίου αμέσως μετά την εκλογή τους θα ανέτρεπαν τον πρόεδρο Βασίλη Στίγκα και «θα όριζαν νέο αρχηγό του κόμματος τον πλήρως ελεγχόμενο από τον Ηλία Κασιδιάρη Χαράλαμπο Κατσιβαρδά».
Aξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με νομικές πηγές εάν, όπως διαφαίνεται, υπάρξει ποινική εμπλοκή για τον Ηλία Κασιδιάρη, τότε μία ενδεχόμενη νέα ποινική δίωξη σε βάρος του εκτιμάται ότι μπορεί να συναξιολογηθεί από τα αρμόδια συμβούλια – των φυλακών και το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών – όταν φτάσει η ώρα να κριθεί το επόμενο αίτημά του για χορήγηση άδειας ή για την αποφυλάκισή του στη λήψη των δικών τους αποφάσεων, που ουδείς μπορεί εκ των προτέρων να προεξοφλήσει.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις