Σάββατο 17 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Πληθαίνουν οι επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Ισραήλ: Πληθαίνουν οι επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις προχώρησαν στην σύλληψη ηγετικού στελέχους της Φατάχ στη Τζενίν

Όλο και πληθαίνουν οι επιδρομές που γίνονται από το Ισραήλ στην Δυτική Όχθη. Όπως ανέφερε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, τρεις Παλαιστίνιοι είναι νεκροί, στη Δυτική Όχθη, στην Τζενίν και την Τουλκαρέμ.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, ο νεκρός στην Τουλκαρέμ ήταν ο 65χρονος Μαγκντί Ζακάρια Γιουσέφ Αουάντ, ο οποίος ήταν ανάπηρος. Ο 65χρονος πυροβολήθηκε κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στον προσφυγικό καταυλισμό, μεταφέρθηκε στο κυβερνητικό νοσοκομείο Thabet όπου στη συνέχεια διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Εκατοντάδες είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα στην Τουλκαρέμ για να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους πολιορκημένους στη Γάζα. Γνωστός δημοσιογράφος της Haaretz, μεταδίδει βίντεο από τις επιδρομές των IDF στην Δυτική Όχθη.

Συνελήφθη από τις ισραηλινές δυνάμεις ο αρχηγός της Φατάχ στη Τζενίν

Καθόλη τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης, το Ισραήλ συνέχισε τις επιδρομές σε πολλά σημεία στη Δυτική Όχθη. Σύμφωνα με τα παλαιστινιακά ΜΜΕ, οι ισραηλινές δυνάμεις περικύκλωσαν το σπίτι του γενικού γραμματέα της Φατάχ στη Τζενίν, Άτα Αμπού Ραμίλα. Το ίδιο ισχύει και για το σπίτι άλλου ηγετικού μέλους της Φατάχ του Τζαμάαλ Χαουίλ.

Ακόμη, σύμφωνα με το ισραηλινό ynet, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τον ηγέτη της Φατάχ, Άτα Αμπού Ραμίλα, ενώ εισέβαλαν στο σπίτι του κρατούμενου, Ζακαρία Ζαμπέιντι. Την είδηση για τη σύλληψη μετέδωσε και το Al Jazeera Arabic.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν ανώτερο αξιωματούχο της Φατάχ

Ο ηγέτης της Φατάχ Άτα Αμπού Ραμίλα

Λίγα λόγια για την Φατάχ

Η Φατάχ (Ḥarakat al–Taḥrīr al–Waṭanī al–Filasṭīnī) ιδρύθηκε στα τέλη του 1950 από τον Γιάσερ Αραφάτ, που στόχευε στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους μέσω ανταρτοπόλεμου. Σημαίνει «Παλαιστινιακό Απελευθερωτικό Κίνημα», ενώ στα αραβικά «fatah» σημαίνει «νίκη».

Με τον Αραφάτ να έχει τα ηνία, η οργάνωση κατάφερε να γίνει η ηγετική δύναμη της PLO (Οργάνωση για την Παλαιστινιακή Απελευθέρωση), η οποία ιδρύθηκε το 1964. Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης αποτέλεσε τον εκπρόσωπο και τον συντονιστή διάφορων παρατάξεων. Το 1965, με την υποστήριξη της Συρίας, ξεκίνησε τις επιθέσεις.

Ακόμη, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ χαρακτηρίζει την Οργάνωση Abu Nidal και την Ταξιαρχία Μαρτύρων Al-Aqsa, οι οποίες ισχυρίζεται ότι συνδέονται με τη Φάταχ, τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ποια είναι η διαφορά της Φατάχ  με την Χαμάς

Φατάχ και Χαμάς έχουν κοινή αφετηρία, την ίδρυση του παλαιστινιακού κράτους. Παρόλα αυτά έχουν έρθει σε ρήξη για βασικά ζητήματα που αφορούν τους τελικούς τους στόχους. Από την αρχή, η Φατάχ τάχθηκε υπέρ των ειρηνευτικών συζητήσεων, ενώ η Χαμάς δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα ύπαρξης στο Ισραήλ.

Το Σύνταγμα της Χαμάς είναι το Κοράνι και επομένως ο νόμος του Ισλάμ υπερβαίνει το δίκαιο της διεθνούς κοινότητας. Η Φατάχ είναι μια κοσμική εθνικιστική οργάνωση, που δεν δίνει ηγετικό χώρο στους εκπροσώπους του Ισλάμ.

Στις 13 Σεπτεμβρίου του 1993, το Ισραήλ και η PLO υπέγραψαν τη Διακήρυξη Αρχών για τις Προσωρινές Ρυθμίσεις Αυτοδιοίκησης, γνωστή ως «Συμφωνίες του Όσλο». Σύμφωνα με αυτή, το Ισραήλ αναγνωρίζει την PLO ως εκπρόσωπο των Παλαιστινίων. Από τη μεριά της η PLO απαρνήθηκε την τρομοκρατία και αναγνώρισε την ύπαρξη του Ισραήλ. Από κοινού συμφώνησαν στην ίδρυση της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία θα είχε περιορισμένες εξουσίες, στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη, για πέντε χρόνια.

Οι εκλογές για το Νομοθετικό Παλαιστινιακό Συμβούλιο, το κοινοβούλιο της Παλαιστινιακής Αρχής, έγιναν το 1996, με την παράταξη της Φατάχ να βγαίνει πρώτο κόμμα. Η Χαμάς αρνήθηκε να συμμετάσχει στις εκλογές, καθώς υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ ήταν απαράδεκτες. Στις εκλογές του 2006, πρώτο κόμμα αναδείχθηκε η Χαμάς. Η Φατάχ, αρνήθηκε να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα, με τη Χαμάς να την απωθεί από τη Γάζα.

Κατεστραμμένος δρόμος στην Τζενίν μετά από την Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή

Sports in

«Τούρμπο» το δέκα το καλό

Ο Ζέλσον βρίσκεται σε σούπερ κατάσταση και είναι αποφασισμένος για μεγάλα πράγματα την φετινή σεζόν

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 17 Αυγούστου 2024