Η ακρίβεια «καίει» αλλά οι έλεγχοι… απουσιάζουν
Το υπουργείο Ανάπτυξης παίζει πίνγκ πόνγκ με την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Με την ακρίβεια να έχει γονατίσει τα νοικοκυριά και τους Έλληνες καταναλωτές να δίνουν μια πραγματική καθημερινή μάχη με τους λογαριασμούς το υπουργείο Ανάπτυξης και η Επιτροπή Ανταγωνισμού συγκρούονται για τις ευθύνες των ελέγχων στις τιμές των προϊόντων.
Η κυβέρνηση που αναζητά αποδιοπομπαίο τράγο σε εξωγενής και ενδογενής παράγοντες ενώ ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης κατρακυλά ζητά ελέγχους και πρόστιμα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού που λέει ότι ελέγχει και… πετάει το γάντι στο Μαξίμου.
Με τις πρόσφατες έρευνες κοινής γνώμης να δείχνουν πως η ακρίβεια εκτιμάται από τους πολίτες ως το πρόβλημα που τους ταλαιπωρεί περισσότερο, κόντρα ξέσπασε μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης και της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Ο Κώστας Σκρέκας διαπίστωσε απουσία ελέγχων στα τρόφιμα εκ μέρους της Επιτροπής Ανταγωνισμού εστιάζοντας στο θέμα των υψηλών τιμών κυρίως σε προϊόντα πολυεθνικών εταιρειών.
«Θα πρέπει να γίνονται έλεγχοι. Εμείς δεν θέλουμε ρεπορτάζ…»
«Η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι ανεξάρτητη αρχή και οφείλει να κάνει ελέγχους. Από την στιγμή που υπάρχει υποψία για εναρμονισμένη πρακτική από εταιρείες για τις τιμές στο ράφι, θα πρέπει να γίνονται έλεγχοι. Εμείς δεν θέλουμε ρεπορτάζ, το ρεπορτάζ το κάνει ο καταναλωτής κάθε μέρα όταν πάει στο σούπερ μάρκετ. Θέλουμε ελέγχους» ανέφερε (ANT1) ο αρμόδιος υπουργός με την απάντηση από την ανεξάρτητη αρχή να έρχεται μέσω του προέδρου της.
«Σειρά ελέγχων σε κομβικές αγορές»
«Οι έλεγχοι που κάνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην αγορά και ειδικά σε αγορές τροφίμων είναι συνεχείς. Είμαστε η πρώτη αρχή ανταγωνισμού στην Ευρώπη σε αριθμό επιτόπιων ελέγχων/ελεγχόμενων εταιρειών τόσο το 2023 όσο και τα τελευταία 4 έτη (και στα τρόφιμα)…» απάντησε στην πλατφόρμα X o Ιωάννης Λιανός. Μάλιστα, παρέθεσε και τον παρακάτω πίνακα για του λόγου το αληθές.
Πράγματι, το τελευταίο διάστημα η Επιτροπή πραγματοποίησε πολλές «επιδρομές» σε τράπεζες, βιομηχανίες, ενεργειακές επιχειρήσεις παρόλα αυτά δεν υπάρχουν ακόμη πορίσματα για στρέβλωση ή μη στην αγορά.
«Για όλες τις άλλες περιπτώσεις ακρίβειας αρμόδιο είναι το Υπουργείο Ανάπτυξης και η ΔΙΜΕΑ η οποία έχει την αρμοδιότητα να εφαρμόζει τις διατάξεις για τα περιθώρια κέρδους…» προσθέτει ο κ. Λιανός και πετάει το γάντι στην κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος της Αρχής αναφέρει ακόμη πως η Επιτροπή Ανταγωνισμού «είναι ο πρώτος κρατικός φορέας που μίλησε για πληθωρισμό ακρίβειας και προχώρησε σε άμεσες ενέργειες με σειρά ελέγχων σε κομβικές αγορές (…)» και αναδεικνύει το σχεδόν μόνιμο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία: «Έχουμε 24 (Full Time Equivalent) ειδικούς επιστήμονες νομικούς και 31 οικονομολόγους (μετρώντας και τους προϊσταμένους) που χειρίζονται όλες τις υποθέσεις μας σε όλους τους τομείς της οικονομίας όταν προβλέπονται τουλάχιστον 67 νομικοί και 60 οικονομολόγοι στον οργανισμό μας (+ 24 προϊστάμενοι), και εν συνόλω 230 οργανικές θέσεις», σημειώνει και εκφράζει κραυγή αγωνίας καθώς «εδώ και 3 έτη έχουμε επανειλημμένα ζητήσει από την Πολιτεία να επισπευσθούν και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες προσλήψεων οι οποίες έχουν εγκριθεί το 2021 και 2022 για επιπλέον 20 άτομα, και δυστυχώς δεν έχουν προχωρήσει…».
Οι δύο άξονες για την καταπολέμηση της ακρίβειας
Με τη σειρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέδειξε ως βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης την «αντιμετώπιση της ακρίβειας» επικαλούμενος «15.000 ελέγχους από την παραγωγή μέχρι το ράφι» και «πρόστιμα 15 εκατομμυρίων ευρώ».
Επανέλαβε τη δέσμη μέτρων για μείωση των τιμών στα προϊόντα, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι η έκπτωση του 5% σε 323 προϊόντα για τουλάχιστον 6 μήνες «βοηθάει σε προϊόντα που είχαν αύξηση τιμής κατά 30% τους τελευταίους μήνες».
Για σχεδόν 9 στους 10 πολίτες η ακρίβεια αποτελεί το βασικότερο πρόβλημά τους
Οι πολίτες ωστόσο δεν φαίνεται να ενστερνίζονται τις προσπάθειες… Σε δύο δημοσκοπήσεις, μετά τις εκλογές, των εταιρειών «Metron Analysis» και «Pulse» κυριαρχεί η απαισιοδοξία.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της «Metron Analysis» που διενεργήθηκε για λογαριασμό του «Mega», η ακρίβεια για τους πολίτες είναι το σημαντικότερο πρόβλημα καθώς την αναφέρει το 36%.
Αυτό αποτυπώνεται και στον δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης που μετρά τον μέσο όρο του ισοζυγίου της αξιολόγησης της οικονομικής κατάστασης της χώρας (θετικές γνώμες – αρνητικές γνώμες) και το ισοζύγιο της πρόβλεψης για την οικονομία (θα καλυτερέψει – θα χειροτερέψει). Το 45% δείχνει ακριβώς ότι κυριαρχεί η απαισιοδοξία.
Όσον αφορά τα ευρήματα της «Pulse» για τον «ΣΚΑΪ», η ακρίβεια εκτιμάται από τους πολίτες ως το πρόβλημα που τους ταλαιπωρεί. Σε σχετική ερώτηση, το 86% των ερωτώμενων η ακρίβεια και οι αυξήσεις των τιμών τους απασχολούν πολύ (63%) και αρκετά (23%). Το 9% απαντά «μέτρια», ενώ, μόλις 2% απαντά ότι η ακρίβεια τον απασχολεί λίγο.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της «Pulse», περισσότερο προβληματισμένοι από την ακρίβεια είναι οι πολίτες 30 έως 60 ετών και ακολουθούν οι πολίτες μεταξύ 45 και 59 ετών. Λιγότερο ανήσυχοι παρουσιάζονται οι ηλικιακές ομάδες 17-29 ετών και 60 και άνω.
Απαντώντας σε ποια από τις κατηγορίες εξόδων της οικογένειας προβληματίζονται οι πολίτες σήμερα περισσότερο, το 46% απαντά τα τρόφιμα, το 23% το ηλεκτρικό ρεύμα, το 17% για το φυσικό αέριο ή το πετρέλαιο για θέρμανση, το 9% για τα καύσιμα.
- Μαγδεμβούργο: Καταδικάζει την επίθεση η Σαουδική Αραβία – «Βαθύτατα συγκλονισμένος» ο Μακρόν
- ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικανοί προστατεύουν τις επενδύσεις του Μασκ στην Κίνα, λένε οι Δημοκρατικοί
- Αμαλιάδα: «Αν δω το παραμικρό θα την ”σκίσω” επιστημονικά», λέει ο τεχνικός σύμβουλος της Ειρήνης Μουρτζούκου
- Αμαλιάδα: «Το ψέμα θέλει μνήμη και η αλήθεια θάρρος» – Ανατροπή από μάρτυρα – «κλειδί»
- Μαγδεμβούργο: Για «κενό ασφαλείας» στη χριστουγεννιάτικη αγορά κάνει λόγο ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας
- ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει νομοσχέδιο για την αποτροπή του κυβερνητικού shutdown