Το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται στην εντατική εκτιμούν 5 στους 10
Σχεδόν το 50% των Ελλήνων πιστεύουν ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης και αισθάνονται ανασφαλείς
Εκθεση – κόλαφο σε σχέση με την άποψη των πολιτών της χώρας για την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας , έδωσε στη δημοσιότητα η Focus Bari, στην έρευνα της οποίας συμμετείχαν συνολικά 27 χώρες.
Σχεδόν οι μισοί Έλληνες (47%), όπως προκύπτει από την έρευνα, πιστεύουν ότι το ελληνικό σύστημα υγείας βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης. Το ποσοστό αυτό μάλιστα είναι το δεύτερο υψηλότερο που καταγράφεται στην έρευνα, με τους μόνους που έχουν χειρότερη άποψη για το σύστημα υγείας στη χώρα τους να είναι οι Ιρλανδοί (53%).
Το εύρημα αυτό έρχεται μετά από παραιτήσεις γιατρών ως πράξη διαμαρτυρίας για τις παθογένειες του ΕΣΥ και πλήθος καταγγελιών για τον τρόπο λειτουργίας των νοσοκομείων, για εξουθένωση των γιατρών, για έλλειψη ασθενοφόρων, για σοβαρές ελλείψεις σε μηχανήματα και υλικά.
Χρονική σύμπτωση με ενδιαφέρον και το γεγονός ότι η ανασφάλεια και η απογοήτευση των Ελλήνων σε σχέση με το εθνικό σύστημα υγείας καταγράφεται τη στιγμή που η συζήτηση περί πάταξης της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής έχει έρθει ξανά στο προσκήνιο. Και αυτό γιατί μία από τις γενεσιουργούς αιτίες της φοροδιαφυγής είναι η μη ανταποδοτικότητα των φόρων, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αν οι πολίτες δεν πεισθούν για την ανταποδοτικότητα των φόρων και για την αξιοποίησή τους προς όφελος της κοινωνίας η φοροδιαφυγή θα αποτελεί εθνικό σπορ, τονίζουν.
Ως βασική αιτία της κακής λειτουργίας του εθνικού συστήματος υγείας, 4 στους 10 (41%), παρουσιάζουν την ανεπαρκή χρηματοδότηση, όταν ο μέσος όρος στην έρευνα ανέρχεται σε 36%.
4 στους 10 πιστεύουν ότι η ανεπαρκής χρηματοδότηση ευθύνεται για τα προβλήματα στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα
Μόνο 1 στους 3 Έλληνες εγκρίνουν τον τρόπο με τον οποίο η εθνική κυβέρνηση χειρίζεται το ζήτημα της υγειονομικής περίθαλψης.
Συνολικά, οι απόψεις για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης τείνουν να είναι απαισιόδοξες, με την πλειοψηφία να θεωρεί ότι το σύστημα υγείας της χώρας τους είτε βρίσκεται σε κρίση (25%) είτε επιδεινώνεται (32%).
Μόνο το 7% πιστεύει ότι το σύστημα υγείας της χώρας είναι σε εξαιρετική κατάσταση, και ένας στους τρεις (35%) το χαρακτηρίζει σε απλά «καλή κατάσταση».
Αντίθετα, περισσότεροι από τους μισούς πολίτες της Ιρλανδίας, σχεδόν οι μισοί πολίτες στην Ελλάδα, και πάνω από τέσσερις στους δέκα στον Παναμά και τη Ρουμανία πιστεύουν ότι το σύστημα υγείας της χώρας τους βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης.
Οι χειρισμοί των Κυβερνήσεων
Όσον αφορά στα αίτια των προβλημάτων στα συστήματα υγείας, τα δύο τρίτα κατηγορούν την αναποτελεσματική διαχείριση (63%), ενώ το ένα τρίτο του κοινού τα αποδίδει σε ανεπαρκή χρηματοδότηση (36%).
Κατά μέσο όρο, λίγο λιγότεροι από τέσσερις στους δέκα πολίτες των 27 χωρών εγκρίνουν τον τρόπο με τον οποίο η εθνική κυβέρνηση της χώρας τους χειρίζεται το ζήτημα της υγειονομικής περίθαλψης.
Τα επίπεδα έγκρισης ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ των χωρών: είναι υψηλότερα στη Νότια Κορέα (74%), την Ινδονησία (69%) και την Ινδία (68%) και χαμηλότερα στη Βουλγαρία (17%), τον Παναμά (19%) και την Πολωνία (23%).
Ακόμη, η εμπιστοσύνη στην ιατρική επιστήμη είναι ιδιαίτερα χαμηλή στην Ελλάδα. Μόλις 39% των πολιτών είναι πολύ (7%) ή κάπως σίγουροι (32%), όταν, ο μέσος όρος είναι 10% στο πολύ σίγουροι και 39% στο πολύ σίγουροι.
Δείτε την έρευνα:
- Πώς θα αποφύγουμε τα προβλήματα από τη διατροφική κραιπάλη των γιορτών
- Μητσοτάκης: Έρχεται το parco.gov.gr για την προστασία των ανηλίκων από τον εθισμό στα social
- Χεσούς Νάβας: «Το ποδόσφαιρο είναι η ζωή μου – Υπήρχαν μέρες που δεν μπορούσα να περπατήσω»
- Χριστούγεννα: KFC, καλικάντζαροί και άλλες παράξενες παραδόσεις απ’ όλον τον κόσμο
- Ολυμπιακός: Τα 25 λεπτά των παικτών, τα 90 των διαιτητών…
- Μοζαμβίκη: Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο