Λιποθυμία: Μελέτη προσφέρει υποψήφια εξήγηση για το μυστηριώδες φαινόμενο
Πειράματα αποκαλύπτουν ένα κύκλωμα του νευρικού συστήματος που δείχνει να ελέγχει τη λιποθυμία στα ποντίκια.
Είτε λόγω ζέστη, ορθοστασίας ή πείνας, είτε λόγω έντονου φόβου, περίπου 4 στους δέκα ανθρώπους θα λιποθυμήσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους.
Μέχρι σήμερα όμως ο μηχανισμός αυτής της παροδικής απώλειας συνείδησης, γνωστής στην ιατρική ως συγκοπής, παραμένει μυστηριώδης μέχρι σήμερα.
Πειράματα σε ποντίκια αποκαλύπτουν τώρα ένα κύκλωμα του νευρικού συστήματος που προκαλεί συγκοπή, το πρώτο βήμα για τη διαλεύκανση του μηχανισμού στον άνθρωπο.
Οι νευρώνες που αναγνωρίστηκαν μεταφέρουν ερεθίσματα από την καρδιά
Η ενεργοποίηση αυτού του κυκλώματος στα πειραματόζωα οδηγεί σε απώλεια αισθήσεων, πτώση της πίεσης του αίματος και της καρδιακής συχνότητας, αντιδράσεις που είναι γνωστό ότι συνοδεύουν τη λιποθυμία, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό Nature.
Από την καρδιά στον εγκέφαλο
Η μελέτη εντοπίζει μια ομάδα εξειδικευμένων νευρώνων στο πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο συνδέει τον εγκέφαλο με τα όργανα του κορμού.
Οι νευρώνες αυτοί μεταδίδουν ερεθίσματα από τις κοιλίες της καρδιάς μέχρι το εγκεφαλικό στέλεχος που ρυθμίζει τις βασικές ζωτικές λειτουργίες.
Όταν οι ερευνητές διέγειραν τεχνητά αυτούς τους νευρώνες, τα ποντίκια λιποθυμούσαν για 7-8 δευτερόλεπτα και παρουσίαζαν όλες τις φυσιολογικές αντιδράσεις που παρατηρούνται στη συγκοπή.
Επιπλέον, οι ερευνητές κατέγραψαν την εγκεφαλική δραστηριότητα των πειραματόζωων την ώρα που ήταν λιπόθυμα και παρατήρησαν αυξημένη δραστηριότητα σε μια περιοχή του υποθαλάμου γνωστή ως PVC.
Τα πειράματα που ακολούθησαν έδειξαν ότι η τεχνητή διέγερση αυτής της περιοχής έκανε τα πειραματόζωα να συνέρχονται από τη συγκοπή, ενώ αντίθετα το τεχνητό μπλοκάρισμα της περιοχής παρέτεινε τα επεισόδια λιποθυμίας.
Η εικόνα που προκύπτει είναι ότι οι εξειδικευμένοι νευρώνες του πνευμονογαστρικού νεύρου και η περιοχή PVC σχηματίζουν ένα κύκλωμα που ελέγχει την έναρξη και τη λήξη της συγκοπής.
Επόμενες μελέτες μένει να επιβεβαιώσουν ότι τα ευρήματα ισχύουν και στον άνθρωπο, αλλά και να εξετάσουν την ενδεχόμενη συμμετοχή και άλλων περιοχών του νευρικού συστήματος.
Οι ερευνητές θα πρέπει επίσης να εξετάσουν τι προκαλεί την ενεργοποίηση των νευρώνων της λιποθυμίας, κάτι που παραμένει άγνωστο αλλά παίζει κρίσιμο ρόλο στην κατανόηση αυτής της αντίδρασης.
- Ανδρουλάκης: Είδε τη θεατρική παράσταση «Κανόνια και Τρομπέτες» – Ποιοι τον συνόδευαν
- Ναν Γκόλντιν: Γερμανία, ακούς; Η λέξη «αντισημιτισμός» χάνει το νόημά της
- Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: Δύο χρόνια από τη θανατηφόρα παράσυρση της Έμμας – Συγκλονίζει η μητέρα της
- Ακρίτα: Αν εκλεγεί ο Πολάκης, θα παραδώσω την έδρα στον ΣΥΡΙΖΑ και θα πάω σπίτι μου
- Τι αλλάζει στην παγκόσμια οικονομία – Πώς διαμορφώνεται το νέο μοντέλο
- Ηρακλής – ΠΑΟΚ Β’ 2-0: Ανώτερος ο «Γηραιός» επέστρεψε στις νίκες (vid)