Παρακολούθηση του φαινομένου της Αστικής Θερμικής Νησίδας στο Δήμο Κατερίνης
Θα καταγράφεται η θερμοκρασία, η υγρασία, τα αιωρούμενα σωματίδια και τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα.
- Πατέρας βίαζε και εξέδιδε την ανήλικη κόρη του σε άγνωστους άνδρες - Σοκάρει υπόθεση στη Γαλλία
- Πολάκης: Τη Δευτέρα θα είμαι μπροστάρης σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ
- Φάμελλος: Τυχοδιώκτης ο Κασσελάκης – Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σταματήσει το πάρτι δισεκατομμυρίων του Μητσοτάκη
- Το «εστιατόριο των λανθασμένων παραγγελιών» στην Ιαπωνία έχει να μας διδάξει πολλά
Ξεκίνησε στο Δήμο Κατερίνης η εγκατάσταση του συστήματος παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων (αισθητήρων), στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος που στοχεύει στην ενίσχυση με εφαρμοσμένες λύσεις της πολιτικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα».
Τα μετρητικά συστήματα είναι 16 στο σύνολό τους και θα περιλαμβάνουν αισθητήρες μέτρησης:
- Θερμοκρασίας
- Υγρασίας
- Αιωρούμενων σωματιδίων (PM)
- Διοξειδίου του Άνθρακα (CO2)
Τα συστήματα αυτά θα τοποθετηθούν σε σημεία ενδιαφέροντος σε όλη την επικράτεια του δήμου για τον έλεγχο του φαινομένου της Αστικής Θερμικής Νησίδας, σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση που παρείχε ο Δήμος Κατερίνης.
Η μετάδοση των πληροφοριών θα γίνεται με χαμηλή κατανάλωση και μεγάλη εμβέλεια και θα διαθέτει ασύρματα Gateway.
Σε συνδυασμό με την τοποθέτηση των αισθητήρων θα αναπτυχθεί και μία διαδικτυακή εφαρμογή για την παρακολούθηση και διαχείριση των περιβαλλοντικών παραμέτρων σε πραγματικό χρόνο στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες, καθώς και οι πολίτες ή επισκέπτες του Δήμου Κατερίνης.
Πως λειτουργεί η εφαρμογή
Σύμφωνα με τον Δήμο Κατερίνης η εφαρμογή θα είναι προσβάσιμη μέσω διαδικτύου και θα είναι επεκτάσιμη για να μπορεί να δεχτεί δεδομένα από επιπλέον σταθμούς μέτρησης. Η επικοινωνία των αποτελεσμάτων μέτρησης θα γίνεται μέσω του Δείκτη Ποιότητας Αέρα (http://airindex.eea.europa.eu/) και θα συνοδεύεται από την κατάλληλη χρωματική κλίμακα και από αντίστοιχες συστάσεις και επισημάνσεις για την προστασία του πληθυσμού.
Η απεικόνιση θα γίνεται σε χάρτη, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα στους χρήστες να βλέπουν διαγράμματα για το πως εξελίχθηκε η ποιότητα του αέρα και το μικροκλίμα στο χρόνο (εβδομάδα, μήνα, έτος), να συγκρίνουν μετρήσεις και να παρακολουθούν τυχόν συσχετίσεις μεταξύ διαφορετικών περιοχών. Τέλος, θα παρέχονται αναλυτικά στοιχεία όπως για παράδειγμα το ποσοστό των ημερών του προηγούμενου μήνα ή χρόνου κατά το οποίο τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης ήταν υψηλότερα από τα επιτρεπόμενα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις