Ο Γιάννης Βρούτσης, η ΕΠΟ, οι «φόροι» και το… κεφάλι στην άμμο
Τελικά η εφαρμογή των νόμων και της φορολόγησης είναι προαιρετικοί στον αθλητισμό; Και αν όντως είναι έτσι, τουλάχιστον ο αρμόδιος Υπουργός δεν θα πρέπει να τους ενημερώσει όλους;
Την αφορμή την έδωσε η -έξω από τα συνηθισμένα- χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Μιχάλη Κουντούρη.
Η απόφαση του προέδρου του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού να θέσει στον δημόσιο διάλογο μια σειρά από ζητήματα που δεν αφορούν στα μικροπολιτικά συμφέροντα κάθε Σωματείου –έστω του κορυφαίου πολυαθλητικού συλλόγου της Ευρώπης με βάση τους τίτλους- αλλά σε μια επικίνδυνη παγιωμένη στάση μιας Κυβέρνησης που νομίζει ότι μπορεί να κρύβει το κεφάλι της στην άμμο κάθε φορά που η επικαιρότητα φέρνει στο προσκήνιο τον αθλητισμό.
Εκείνης που όχι μόνο επιτρέπει στο ποδόσφαιρο να έχουμε πρόεδρο στην μεγαλύτερη αθλητική Ομοσπονδία κάποιον που η ίδια έδιωξε από την πολιτική σκηνή της χώρας ως «επικίνδυνο θεωρητικό της ακροδεξιάς», αλλά και που εσχάτως φλερτάρει με την ιδέα να «παίξει» με τα ηλικιακά όρια «σκρινάροντας» για μια δεύτερη θητεία του.
Της ίδιας που -συνεχίζοντας στον δρόμο που χάραξαν οι προηγούμενες- χαρίζει σε Ανώνυμες Εταιρίες οικόπεδα και γήπεδα –λες και είναι δικά της- αλλά και που όπως φαίνεται καινοτομεί επιτρέποντας στα Σωματεία να φορολογούνται κατά το δοκούν. Αν θέλουν. Όπως θέλουν. Όσο θέλουν.
Η διοίκηση αυτής της Ομοσπονδίας με βάση τους νόμους αυτής της χώρας έπρεπε ήδη να έχει κηρυχθεί έκπτωτη από τη στιγμή που εδώ και μήνες αρνείται να δεχθεί τον «έλεγχο μονιμότητας» των κανονισμών της
Ναι, με βάση όσα είπε ο Μιχάλης Κουντούρης, η διαφορά εκείνων που πληρώνουν κανονικά τους φόρους που τους αναλογούν σε σχέση με εκείνους που αδιαφορούν, είναι ότι οι πρώτοι δικαιούνται να νιώθουν κορόιδα. Τίποτε άλλο…
«Η φοροδιαφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών συνιστά ένα διπλό μήνυμα αδικίας, απέναντι στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους – αφενός – και εντός της τάξεως των ελευθέρων επαγγελματιών, αφετέρου, καθώς το βάρος της φορολογίας πέφτει δυσανάλογα σε λίγες πλάτες» σημείωσε για παράδειγμα προ ημερών ο Χάρης Θεοχάρης σε μια εποχή που η φοροδιαφυγή είναι στο Νο1 της πολιτικής ατζέντας της Κυβέρνησης.
Το γεγονός κάποιες ομάδες να πληρώνουν φόρους και κάποιες όχι δεν σχηματίζουν ανάλογο καθεστώς; «Προκαλώ κάποιον να με διαψεύσει» επανέλαβε τρεις-τέσσερις φορές χθες ο Μιχάλης Κουντούρης. Παρά ταύτα σιωπή.
Φυσικά όσα είπε χθες ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού δημόσια, έπρεπε να τα έχει πει έστω ιδιωτικά ο αρμόδιος Υπουργός Αθλητισμού, που κρατά πλέον εδώ και μήνες τον σχετικό φάκελο.
Δική του δουλειά να απευθυνθεί στο Υπουργείο Οικονομικών. Το έκανε; Και αν το έκανε ποιο είναι το επόμενο βήμα; Ποιο είναι το σχέδιο προκειμένου να επέλθει έστω μακροπρόθεσμα ένα καθεστώς ισονομίας;
Δεν πρέπει ο Γιάννης Βρούτσης να εξηγήσει τι συμβαίνει; Εκτός αν δεν καταλαβαίνει ότι ο τρόπος του ενισχύει την αντίληψη: Πως τελικά κανείς δεν μιλά μιας και ουσιαστικά ότι (δεν) συμβαίνει εξυπηρετεί μια απόφαση κεντρικής διαχείρισης. Και αυτό είναι το πλέον ανησυχητικό.
Πριν μερικά βράδια μαζεύτηκαν εκατοντάδες έξω από την ΕΠΟ. Κρέμασαν μάλιστα και ένα πανό στην είσοδο των γραφείων της διαμαρτυρόμενοι για την διοίκηση της που θυμίζει απορρυπαντικό με πολύχρωμους κόκκους.
Η διοίκηση αυτής της Ομοσπονδίας με βάση τους νόμους αυτής της χώρας έπρεπε ήδη να έχει κηρυχθεί έκπτωτη από τη στιγμή που εδώ και μήνες αρνείται να δεχθεί τον «έλεγχο μονιμότητας» των κανονισμών της.
Σύμφωνα με τον νόμο 4908/22 κάθε Ομοσπονδία που δεν υποβάλλει τους κανονισμούς προς έγκριση δεν έχει ως μόνη κύρωση τον αποκλεισμό από την κρατική επιχορήγηση, αλλά αυτομάτως κηρύσσεται έκπτωτη, ενώ αν δεν προβεί σε τροποποίηση κανονισμών σύμφωνα με τις υποδείξεις που θα γίνουν μετά το πέρας του «ελέγχου» στερείται της «ειδικής αθλητικής αναγνώρισης».
Η ΕΠΟ φαίνεται πως όχι μόνο δεν συμμορφώνεται αλλά κάνει και… πλάκα: Σε μια πρόσφατη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, ο πρόεδρος Τάκης Μπαλτάκος φέρεται να είπε πως οι κανονισμοί είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας και όποιος θέλει μπορεί να τους πάρει από εκεί…
Το είπε και στον Υπουργό αυτό; Και αν το είπε, ποια απάντηση έλαβε; Γιατί αν τέλος πάντων μπορεί και ο κάθε πρόεδρος Ομοσπονδίας να γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του, κάθε νόμο του Κράτους για ποιον λόγο να υπάρχουν «νόμοι» που αφορούν στον αθλητισμό; Να πάνε και αυτοί πακέτο με τους «φόρους» και να το… κλείσουμε το μαγαζί.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις