Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς τροφοδοτεί την αντιμεταναστευτική ρητορική της ακροδεξιάς στην Ευρώπη

Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς τροφοδοτεί την αντιμεταναστευτική ρητορική της ακροδεξιάς στην Ευρώπη

Ο φόβος εκτοπισμού Παλαιστινίων στην Αίγυπτο φαίνεται να ενισχύει την το ενδεχόμενο να γίνει πραγματικότητα η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να στηρίξει χρηματικά την Αίγυπτο για να κρατήσει τους μετανάστες μακριά από την Ε.Ε.

Καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις σφυροκοπούν τη Λωρίδα της Γάζας και τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν για ανθρωπιστική καταστροφή, ορισμένοι Ευρωπαίοι πολιτικοί, κυρίως ακροδεξιών μορφομάτων, φαίνεται να επικεντρώνονται στο να διασφαλίσουν ότι όσοι επιζήσουν τον πόλεμο, δεν θα έρθουν στην Ευρώπη.

Τις εβδομάδες μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, η Ευρώπη διχάστηκε ως προς το πώς να απαντήσει και ανησυχούσε για το πώς μπορεί να επεκταθεί η σύγκρουση.

Χώρες σε όλη την ήπειρο έχουν αναφέρει αύξηση των αντισημιτικών επιθέσεων, καθώς και αύξηση της αντιαραβικής ρητορικής μίσους και των εγκλημάτων μίσους. Δύο τρομοκρατικές επιθέσεις —μία στη Γαλλία, μία στο Βέλγιο— δεν έχουν συνδεθεί άμεσα με τον πόλεμο, ωστόσο ορισμένοι θέλουν να ρίξουν «λάδι στη φωτιά».

Αυξάνονται οι ακροδεξιές φωνές – «Όσοι υποστηρίζουν τη μετανάστευση υποστηρίζουν επίσης την τρομοκρατία».

Με τον διχασμό και τον φόβο να αιωρούνται στην ατμόσφαιρα, ακροδεξιές φωνές άδραξαν την ευκαιρία για να παίξουν το χαρτί με το ενδεχόμενο προσφυγικών κυμάτων από τη Μέση Ανατολή και να υποστηρίξουν ότι η Ευρώπη πρέπει να σφραγίσει τα σύνορά της ενόψει μιας πιθανής αύξησης των αιτούντων άσυλο.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους στη Γάζα – Παρίσι

Σε μια σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν προειδοποίησε, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα στοιχεία, ότι η αστάθεια στο Ισραήλ και την Αίγυπτο θα έκανε «αμέσως» τους ανθρώπους στην περιοχή να θέλουν να διαφύγουν στην Ευρώπη. Προσπάθησε επίσης να συνδέσει όλη τη μετανάστευση με την τρομοκρατία, λέγοντας ότι «όσοι υποστηρίζουν τη μετανάστευση υποστηρίζουν επίσης την τρομοκρατία».

Αν και κάποιοι ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι διαφωνούν με τις θέσεις του Όρμπαν, η Ουγγαρία δεν είναι η μοναδική χώρα που έχει εκφράσει τέτοιες απόψεις, όπως αναφέρει και η Washington Post.

Πολιτικοί από την Πολωνία μέχρι την Ιταλία και τη Γερμανία τόνισαν ότι η βία στο Ισραήλ και τη Γάζα απαιτεί ολοένα μεγαλύτερη εστίαση στις κλειστές πόρτες. Ο φόβος εκτοπισμού Παλαιστινίων στην Αίγυπτο φαίνεται να ενισχύει την το ενδεχόμενο να γίνει πραγματικότητα η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να στηρίξει χρηματικά την Αίγυπτο για να κρατήσει τους μετανάστες μακριά από την Ε.Ε.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ υποστήριξε την ανάγκη να γίνουν επενδύσεις στην περιοχή για να αποφευχθεί η «διάχυση» των προσφύγων στην Ευρώπη.

Ισλαμοφοβία και ρατσισμός

To μεταναστευτικό είχε ήδη επιστρέψει ως πολιτική προτεραιότητα στην Ευρώπη φέτος ως αποτέλεσμα της δραματικής αύξησης των αφίξεων. Τώρα, οι υποστηρικτές λένε ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς θα τροφοδοτήσει περαιτέρω μια αντιμεταναστευτική ατζέντα και ανησυχούν ότι θα οδηγήσει σε περισσότερη ισλαμοφοβία και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα της Ευρώπης.

Σχεδόν ένα μήνα μετά τον πόλεμο, δεν υπάρχει «φως στο τούνελ» για έξοδο από τη Γάζα. Πολύ λίγοι Παλαιστίνιοι πολίτες μπόρεσαν να φύγουν.

«Βάλτε τέλος στο απαρτχάιντ»

Ακόμη και αν έφευγαν περισσότεροι άμαχοι Παλαιστίνιοι, δεν είναι σαφές πόσοι θα κατέληγαν στην Ευρώπη. Ιστορικά, το μεγαλύτερο μέρος της παλαιστινιακής διασποράς έχει παραμείνει στη Μέση Ανατολή, απλωμένο σε δεκάδες προσφυγικούς καταυλισμούς σε πολλές χώρες.

Εντός της Ευρώπης, η Γερμανία έχει μια από τις μεγαλύτερες κοινότητες παλαιστινιακής καταγωγής. Ορισμένες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό έως και 100.000, αλλά ακόμη και τότε θα αντιπροσώπευε ένα μικρό κομμάτι του πληθυσμού της Γερμανίας των 83 εκατομμυρίων.

Οι ακροδεξιές φωνές

Στις 8 Οκτωβρίου, μια ημέρα μετά την επίθεση της Χαμάς, ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda προειδοποίησε ότι η Ευρώπη «πιθανότατα θα έχει ένα ακόμη κύμα μεταναστών από τη Μέση Ανατολή».

Μόλις μια εβδομάδα μετά τη σύγκρουση, το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) τόνισε τον κίνδυνο νέων μεταναστευτικών ρευμάτων και ζήτησε την απαγόρευση των νέων αφίξεων από την περιοχή.

«Απαιτούμε μια σαφή ανακοίνωση από την Καγκελαρία ότι η Γερμανία δεν θα δέχεται πλέον μετανάστες από τη Γάζα και τη Μέση Ανατολή», δήλωσε η συναρχηγός του κόμματος Άλις Βάιντελ.

Αμέσως μετά, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι ανακοίνωσε ότι η χώρα της θα επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορά της με τη Σλοβενία ως απάντηση στα γεγονότα στη Μέση Ανατολή.

Must in

Κυριάκος: «Λεκτικό bullying του Ηλιόπουλου στον Λουτσέσκου»

Ο εκ των αντιπροέδρων της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Κυριάκος Κυριάκος, έκανε λόγο για «λεκτικό bullying» από πλευράς Μάριου Ηλιόπουλου στον Ραζβάν Λουτσέσκου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο