ΑΠΕ: Νέος διαγωνισμός για έργα 1,1 GW – Το πρόγραμμα «Απόλλων»
Οι σταθμοί ΑΠΕ θα αποζημιώνονται με λειτουργική ενίσχυση για 20 έτη – Ο στόχος για Δήμους και Περιφέρειες
Νέο διαγωνισμό για την εγκατάσταση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ισχύος 1,1 GW (γιγαβάτ), τα οποία θα συνοδεύονται και από μονάδες αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες) συνολικής χωρητικότητας 1,1 GWh (γιγαβατώρες), ετοιμάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).
Στόχος είναι ο συμψηφισμός περίπου 1.620 GWh τον χρόνο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών Δήμων και Περιφερειών της χώρας καθώς και ενεργειακά φτωχών νοικοκυριών. Πρόκειται για το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Ενεργειακού Συμψηφισμού που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα και φέρει το όνομα «Απόλλων».
«Το ζητούμενο είναι έως το τέλος της τετραετίας αυτά τα έργα να είναι στην πρίζα»
Οι σταθμοί ΑΠΕ που θα επιλεγούν από τη διαγωνιστική διαδικασία θα αποζημιώνονται από τον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) με λειτουργική ενίσχυση (ευρώ ανά παραγόμενη μεγαβατώρα) για 20 έτη, μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ). Επίσης, όπως ανέφερε χθες μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου ενδεχομένως θα αναζητηθούν και άλλα κονδύλια ώστε να δοθεί και μια μορφή επενδυτικής ενίσχυσης.
Στην διαγωνισμό θα μπορούν να συμμετέχουν επενδυτές με ώριμα έργα (δηλαδή θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει οριστική προσφορά σύνδεσης από τον Διαχειριστή του ηλεκτρικού συστήματος ΑΔΜΗΕ) ώστε να είναι έτοιμα έως το τέλος της ερχόμενης τετραετίας. Όποιος προσφέρει τη χαμηλότερη τιμή ανά μεγαβατώρα θα παίρνει το έργο. Είναι αξιοσημείωτο ότι σήμερα αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα, ισχύος περίπου 8 GW, διαθέτουν Οριστική Προσφορά Σύνδεσης (ΟΠΣ) και ακόμα δεν έχουν εξασφαλίσει τιμή.
Η κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου
«Έχουμε σχεδιάσει το πρόγραμμα Απόλλων με τέτοιο τρόπο, ώστε να τρέξει άμεσα. Δεν ζητούμε δηλαδή από έναν Δήμο ή μια Περιφέρεια να φτιάξει μια ενεργειακή κοινότητα και ξεκινώντας από το μηδέν, να ωριμάσει ένα έργο ΑΠΕ, το οποίο θα έπαιρνε πάρα πολλά χρόνια μέχρι να πάρει 10 – 15 άδειες που χρειάζεται για να υλοποιηθεί. Απευθυνόμαστε στα εντελώς ώριμα έργα. Το ζητούμενο είναι έως το τέλος της τετραετίας αυτά τα έργα να είναι στην πρίζα», υπογράμμισε η κυρία Σδούκου.
Το πρόγραμμα «Απόλλων»
Το πρόγραμμα «Απόλλων» θα λειτουργεί ως εξής: Σε κάθε μία από τις 13 Περιφέρειες της χώρας θα συσταθεί μία Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών στην οποία θα συμμετέχουν οι ωφελούμενοι. «Στη συνέχεια το ΥΠΕΝ θα προκηρύξει μια μελέτη και συμβουλευτικές υπηρεσίες ώστε να βοηθήσουμε τους ΟΤΑ να συστήσουν τις ενεργειακές κοινότητες. Έτσι, αφενός θα παρέχουμε μια τεχνική βοήθεια για τη σύσταση των ενεργειακών κοινοτήτων και αφετέρου με την ολοκλήρωση της μελέτης θα έχουμε μια εικόνα των ενεργειακών καταναλώσεων της κάθε Περιφέρειας», εξήγησε η κυρία Σδούκου.
Και πρόσθεσε η υφυπουργός: «Η μελέτη επίσης, με βάση αυτές τις ενεργειακές καταναλώσεις, θα μας δώσει μια διαστασιολόγηση για το πόση ισχύς χρειάζεται το έργο ΑΠΕ για να τις καλύψει. Έπειτα θα προκηρύξουμε ειδικό διαγωνισμό π.χ. για 100 MW για τη Θεσσαλία, 70 ΜW για τη Δυτική Μακεδονία κλπ.». Η παραγωγή των σταθμών ΑΠΕ, οι οποίοι θα προκύψουν μέσω των ανταγωνιστικών διαδικασιών, θα συμψηφίζεται μέσω εικονικού ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού με τις καταναλώσεις της Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών.
Ευάλωτα νοικοκυριά
Στόχος του προγράμματος είναι η κάλυψη του 90% της ενεργειακής κατανάλωσης των ευάλωτων νοικοκυριών (σ.σ. όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης – ΚΟΤ 2) καθώς και του 50% της κατανάλωσης των Δήμων και Περιφερειών της χώρας (π.χ. σε κτίρια, αντλιοστάσια, οδοφωτισμό κλπ.), των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και των Γενικών και Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ).
Ωφελημένοι
Ουσιαστικά σχεδιάζεται να ωφεληθούν 127.500 δικαιούχοι ΚΟΤ-2, 9.455 παροχές ΔΕΥΑ και 3.570 παροχές ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ. Οι ετήσιες καταναλώσεις των ωφελούμενων του προγράμματος υπολογίζονται σε 3.000 GWh, ήτοι στο 5% της ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας (60.000 GWh) της χώρας. Mέσω εικονικού ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού θα καλυφθούν 1.620 GWh/έτος.
Η ετήσια μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του προγράμματος «Απόλλων», μετά τον συμψηφισμό, αναμένεται να μειωθεί ετησίως κατά 150 εκατ. ευρώ, ενώ με την εφαρμογή επιπλέον μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας η μείωση μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη. Επιπλέον, σύμφωνα με την κυρία Σδούκου το πρόγραμμα θα ευνοεί και τους υπόλοιπους καταναλωτές που δεν θα συμμετέχουν.
«Σήμερα η Πολιτεία επιδοτεί τους λογαριασμούς ρεύματος των κοινωνικά ευάλωτων. Πρόκειται για περίπου 24 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Από πού παίρνουμε τα λεφτά; Από τις χρεώσεις των υπηρεσιών ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας), κάθε μήνα, στους λογαριασμούς ρεύματος των πολιτών. Όταν όμως με το πρόγραμμα “Απόλλων”, κατασκευαστούν τα έργα ΑΠΕ, αυτά ουσιαστικά θα “απορροφήσουν” το 90% του κόστους ενέργειας που έχει σήμερα ένας ευάλωτος», επεσήμανε η κυρία Σδούκου, αναφέροντας ότι έτσι θα εξοικονομούνται κονδύλια από τον λογαριασμό των ΥΚΩ.
Πηγή: OT.gr
- Χαρίτσης: Το ζήτημα δεν είναι να ενωθούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ για να ψηφίζουμε υπερεξοπλισμούς
- Εύβοια: Δίωξη για ανθρωποκτονία από κοινού σε ήρεμη ψυχική στα δύο αδέλφια
- Σκάει μπαμ με Μαλεντόν: Ποιος τον «πολιορκεί», οι 18.8 πόντοι και ο… Ολυμπιακός (pic+vids)
- Χριστουγεννιάτικο Open Day στο Πωλητήριο του Εθνικού Θεάτρου
- Πληθωρισμός: Γιατί δεν ξεμπερδέψαμε με τις ανατιμήσεις – Τι λέει η ΕΚΤ
- ΣΥΡΙΖΑ: «Ναι» σε συνεργασία και με Κασσελάκη από τον Γαβρήλο