Γάζα: Η ιστορία πίσω από τη φωτογραφία που συγκλόνισε τον κόσμο
Ο φωτογράφος του Reuters Μοχάμεντ Σαλέμ τράβηξε μια από τις πιο συγκλονιστικές φωτογραφίες, που περιγράφουν το δράμα του άμαχου πληθυσμού. Η ιστορία πίσω από μια στιγμή που σταμάτησε τον χρόνο.
Στη φωτογραφία από το νοσοκομείο Νάσερ στην μαρτυρική Λωρίδα της Γάζας, η γυναίκα κρατά στην αγκαλιά της ένα παιδί, το οποίο ισορροπεί στο γόνατό της. Πρόκειται για μια εικόνα τόσο οικεία, τόσο συνηθισμένη που όποιος την δει είτε την θυμάται ως παιδί, είτε θυμάται να κρατά έτσι το παιδί του. Ζωντανό.
Αλλά σε μια σκοτεινή τροπή μιας εικόνα τόσο οικείας, βλέπουμε ότι το παιδί που κρατάει στην αγκαλιά της είναι τυλιγμένο σε σάβανο.
Η γυναίκα δεν πενθεί απλά ένα κορίτσι που δεν έμμελε να καμαρώσει, αλλά θρηνεί βαθιά με μια έννοια πανανθρώπινη και αρχέγονη όσο η ζωή
Είναι μια στιγμή έντονου θρήνου που σταματά ο χρόνος. Όμως ο φωτογράφος του Reuters Μοχάμεντ Σαλέμ, με καθήκον αλλά και σεβασμό, χάρισε αυτή την στιγμή στην αιωνιότητα ως παράδειγμα προς αποφυγή της ανθρώπινης φύσης.
Η ιστορία πίσω από την φωτογραφία
Ο φωτογράφος βρισκόταν στην συνοικία Χαν Γιουνίς στη νότια Λωρίδα της Γάζας στις 17 Οκτωβρίου στο νεκροτομείο του νοσοκομείου Νάσερ, όπου οι κάτοικοι πήγαιναν να αναζητήσουν τους αγνοούμενους συγγενείς τους για να τους θάψουν. Μια σκηνή πιο παλιά από την Αντιγόνη. Παλιά όσο η ζωή και ο θάνατος.
Είδε τη γυναίκα να κάθεται οκλαδόν στο έδαφος του νεκροτομείου, να κλαίει με λυγμούς και να αγκαλιάζει σφιχτά το σώμα του παιδιού.
«Ήταν μια δυνατή και θλιβερή στιγμή και θεώρησα ότι η εικόνα συνοψίζει την ευρύτερη αίσθηση του τι συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας. Οι άνθρωποι ήταν μπερδεμένοι, έτρεχαν από το ένα μέρος στο άλλο, ανυπομονώντας να μάθουν την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων και αυτή η γυναίκα μου τράβηξε την προσοχή καθώς κρατούσε το σώμα του μικρού κοριτσιού και αρνιόταν να το αφήσει».
Ο Μ. Σάλεμ πόνεσε μαζί της, λίγες μέρες πριν την φωτογραφία αυτή και πριν τον πόλεμο η σύζυγος γέννησε το δικό τους παιδί.
Οι άνθρωποι του Reuters θεώρησαν χρέος τους να μάθουν την ιστορία
Στη Γάζα, όπου υπήρξαν διακοπές στις τηλεπικοινωνίες, ο εντοπισμός των ανθρώπων ήταν γεμάτος δυσκολίες. Αλλά δύο εβδομάδες μετά τη λήψη της φωτογραφίας, το Reuters κατάφερε να εντοπίσει τη γυναίκα της φωτογραφίας και να της πάρει συνέντευξη στο σπίτι της στο Χαν Γιούνις.
Πρόκειται για την Ινάς Αμπού Μααμάρ και το άψυχο σώμα που κρατούσε στη φωτογραφία ήταν αυτό της 5χρονης ανιψιάς της, της Σάλι.
Η Ινάς είχε τρέξει στο σπίτι του θείου της όταν άκουσε ότι είχε χτυπηθεί και στη συνέχεια στο νεκροτομείο.
«Έχασα τη συνείδησή μου όταν είδα το κορίτσι, το πήρα στην αγκαλιά μου», είπε. «Ο γιατρός μου ζήτησε να την αφήσω, αλλά τους είπα να την αφήσουν μαζί μου».
Η ζωή μετά τον πύραυλο
Η μητέρα και η αδελφή της Σάλι σκοτώθηκαν επίσης, μαζί με τον θείο και τη θεία της Ινάς.
Η Σάλι ήταν η αγαπημένη της Ινάς- συνήθιζε να περνάει από το σπίτι της γιαγιάς της καθώς πήγαινε στο νηπιαγωγείο και να ζητάει από τη θεία της να τη φωτογραφίζει με το κινητό της.
«Τα περισσότερα βίντεο και φωτογραφίες στο κινητό μου είναι από εκείνη», δήλωσε η Ινάς.
Ο 4χρονος αδελφός της Σάλι , ο Άχμεντ, βρισκόταν έξω από το σπίτι όταν αυτό χτυπήθηκε και επέζησε.
Τώρα ζει με την Ινάς.Αλλά έχει ελάχιστη όρεξη να παίξει, λέει η Ινάς. Μιλάει σπάνια, εκτός από το να ρωτήσει πού είναι η αδελφή του Σάλι.
Πηγή: Reuters, The Wider Image
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Γερμανία: Ο Πιστόριους δεν θα διεκδικήσει το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου – Προτείνει Σολτς
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Μια αλλαγή που ανατρέπει το σκηνικό
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο