Σενάρια τρόμου για γενική σύρραξη – Δύναμη πυρός συγκεντρώνεται στην Αν. Μεσόγειο και τη Μ. Ανατολή
Πώς εξηγείται η τρομερή δύναμη πυρός που συγκεντρώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και ποιες χώρες στέλνουν ναυτικό και στρατό στην περιοχή
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
Πυραυλοφόρες κορβέτες ανέπτυξε το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα μετά τη νέα – την τρίτη κατά σειρά – επίθεση με drones και πυραύλους που δέχθηκε προχθές από τους φιλοϊρανούς αντάρτες Χούτι της Υεμένης.
«Εάν δεν υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και αν συνεχιστούν οι επιθέσεις των ΗΠΑ και του σιωνιστικού καθεστώτος, τότε οι συνέπειες θα είναι βαριές» προειδοποίησε από την Αγκυρα όπου μετέβη χθες, μετά το Κατάρ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν.
Περισσότερα δεν χρειαζόταν να πει: οι συγκρούσεις στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ ανάμεσα στις δυνάμεις του και τη λιβανική Χεζμπολάχ βαίνουν κλιμακούμενες, ενώ αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ και τη Συρία έχουν δεχθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες κάπου 30 επιθέσεις με drones και πυραύλους από φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές.
Μια ματιά στον χάρτη που αποκαλύπτει τον όγκο των επιθετικών, αμυντικών και επιμελητειακών δυνάμεων τις οποίες έχουν αναπτύξει στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλες δυτικές χώρες αρκεί για να καταλάβει κανείς τα σενάρια τρόμου που καλλιεργεί ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.
Ενα δεύτερο, βόρειο μέτωπο, ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ· μία πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ από πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις· μία κλιμάκωση της σύρραξης στη Γάζα σε περιφερειακό πόλεμο· μια αναγκαιότητα κατεπείγουσας απομάκρυνσης χιλιάδων δυτικών πολιτών –είναι προφανές από το εύρος της ανάπτυξης δυτικών δυνάμεων, πως όλα αυτά θεωρούνται πιθανά.
Όσο για την ταχύτητα με την οποία αναπτύχθηκαν, αυτή πιθανόν να έχει σχέση με τα διδάγματα που άντλησε η Ουάσιγκτον από την αναπάντεχη πτώση της αφγανικής κυβέρνησης το καλοκαίρι του 2021 και την επακόλουθη, πανικόβλητη αποχώρηση των δυνάμεών της από την Καμπούλ.
Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Gerald R. Ford» με τη δύναμη κρούσης του έφτασε στην Ανατολική Μεσόγειο, δυτικά της Κύπρου, πριν από δύο εβδομάδες, μαζί με 80 μαχητικά αεροσκάφη, αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου και αναγνωριστικά, καθώς και πέντε αντιτορπιλικά.
Δύο από αυτά βρίσκονται ήδη στην Ερυθρά Θάλασσα – το ένα έχει ήδη αναχαιτίσει μια επίθεση των Χούτι με πυραύλους και drones. Το αεροπλανοφόρο «USS Dwight D. Eisenhower» με τη δική του δύναμη κρούσης εισήλθε στη Μεσόγειο το Σάββατο πλέοντας ανατολικά, και βρισκόταν προχθές δυτικά της Κρήτης.
Στο μεταξύ, η μεγαλύτερη διεθνής ανάπτυξη δυνάμεων και εξοπλισμού εντοπίζεται στην Κύπρο.
Ο χάρτης που δημοσίευσε η ισραηλινή «Haaretz» όμως αποκαλύπτει πως στην Ερυθρά Θάλασσα έχει αναπτυχθεί και τρίτη αμερικανική ναυτική δύναμη, η Bataan Amphibious Ready Group, μαζί με την 26η Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών, μαχητικά αεροσκάφη Harrier καθώς και επιθετικά και μεταγωγικά ελικόπτερα.
Μήνυμα στη Σαουδική Αραβία
Οι φιλοϊρανοί Χούτι έχουν προειδοποιήσει το Ισραήλ και με νέες επιθέσεις. Προς το παρόν δεν συνιστούν άμεση απειλή για τη χώρα.
Θα μπορούσαν ωστόσο να επηρεάσουν άλλα μέτωπα, καθώς και τις διπλωματικές κινήσεις στην περιοχή. Γιατί οι επιθέσεις τους θεωρούνται παράλληλα ένα μήνυμα στη Σαουδική Αραβία και, μέσω αυτής, στις ΗΠΑ.
Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει υπάρξει εκεχειρία στον πόλεμο που ξεκίνησε η Σαουδική Αραβία στην Υεμένη. Υπό την αμερικανική πίεση, ξεκίνησαν φέτος εντατικές συνομιλίες μεταξύ Ριάντ και Χούτι με στόχο τον τερματισμό της διαμάχης.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, μια βίαιη σύγκρουσή τους στα σύνορα είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων σαουδαράβων στρατιωτών.
Οι Χούτι έχουν καταστήσει σαφές πως δεν θεωρούν μόνο το Ισραήλ νόμιμο στόχο αλλά και τα αραβικά κράτη που έχουν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ ή όσα σχεδιάζουν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους μαζί του –όπως η Σαουδική Αραβία.
Αν το Ριάντ συρθεί πίσω στον πόλεμο, η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να αποφασίσει να υπογράψει μαζί του, προκειμένου να δείξει πόσο αποφασισμένη είναι να υπερασπιστεί την περιοχή από τους δορυφόρους του Ιράν, το αμυντικό σύμφωνο που συζητάει από καιρό, παύοντας όμως να θέτει ως προϋπόθεση την αποκατάσταση των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας – Ισραήλ. Ακόμα ένα σενάριο, ακόμα μια απόδειξη του πόσο ρευστή, και δυνητικά επικίνδυνη, είναι η κατάσταση στην περιοχή.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις