Βομβαρδίζουν τη Γάζα από ξηρά, θάλασσα και αέρα
Βαριά τραυματισμένοι Παλαιστίνιοι και κάτοχοι ξένων διαβατηρίων απομακρύνθηκαν στην Αίγυπτο από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Το συνοριακό πέρασμα της Ράφα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου άνοιξε την Τετάρτη για πρώτη φορά έπειτα από τρεις εβδομάδες βίαιης σύγκρουσης για να επιτραπεί η απομάκρυνση δεκάδων τραυματισμένων Παλαιστινίων που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη και 320 κατόχων ξένων διαβατηρίων από την Αυστραλία, την Αυστρία, τη Βουλγαρία, την Τσεχία, τη Φινλανδία, την Ινδονησία, την Ιαπωνία και την Ιορδανία, καθώς και μελών του προσωπικού ανθρωπιστικών οργανώσεων.
Δεκάδες άνθρωποι και αυτοκίνητα πέρασαν βιαστικά τις πύλες προς την αιγυπτιακή πλευρά μέσω της κατεστραμμένης περιοχής του περάσματος. Οι κάτοχοι διαβατηρίων των ΗΠΑ δεν συμπεριλήφθηκαν στην πρώτη ομάδα που αποχώρησε, αν και οι αξιωματούχοι εξέφρασαν τις προσδοκίες ότι μπορεί να αρχίσουν να αναχωρούν σήμερα.
Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν τη Γάζα από ξηρά, θάλασσα και αέρα, προκαλώντας, σύμφωνα με δηλώσεις Παλαιστινίων, δεκάδες θύματα στον άμαχο πληθυσμό.
Οι εκκενώσεις ξεκίνησαν καθώς ανώτατος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωνε ότι οι εκατοντάδες όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο «θανάτου και καταστροφής» που αντιμετώπισαν οι Παλαιστίνιοι.
Η προειδοποίηση ήρθε αφότου η Χαμάς ισχυρίστηκε νωρίτερα ότι επτά όμηροι σκοτώθηκαν την Τρίτη από ισραηλινά πλήγματα στον καταυλισμό Τζαμπαλίγια στη Γάζα που προκάλεσαν 50 θανάτους.
Οι Ισραηλινοί έπληξαν με έξι αεροπορικές επιδρομές κατοικημένες περιοχές στον καταυλισμό, με το επιτελείο να γνωστοποιεί ότι είχε βάλει στο στόχαστρο το σημείο προκειμένου να σκοτώσει τον Ιμπραήμ Μπιάρι, βασικό διοικητή της Χαμάς που συνδέεται με την επίθεση στο Ισραήλ.
Φρικτές συνέπειες
Ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς κατήγγειλε τον βομβαρδισμό της Τζαμπαλίγια τονίζοντας: «Αυτή είναι απλά η τελευταία (χρονικά) ωμότητα που πλήττει τους κατοίκους της Γάζας, όπου οι μάχες εισήλθαν σε μια φάση ακόμη πιο τρομακτική, με ακόμη πιο φρικτές συνέπειες σε ανθρωπιστικό επίπεδο».
Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου καταδίκασε το χτύπημα στον καταυλισμό με τον πιο έντονο τρόπο και προειδοποίησε για «τις συνέπειες της συνέχισης αυτών των αδιάκριτων επιθέσεων που στοχεύουν ανυπεράσπιστους αμάχους».
«Δεδομένου του μεγάλου αριθμού αμάχων θυμάτων και την έκταση των καταστροφών στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, έχουμε σοβαρές ανησυχίες ότι πρόκειται για δυσανάλογες επιθέσεις που ενδέχεται να συνιστούν εγκλήματα πολέμου», έγραψε στο Χ ο επίτροπος των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Η Ιορδανία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ, γνωστοποιώντας ότι θα επιστρέψει στο Τελ Αβίβ μόνο εάν το Ισραήλ σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα και «την ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσε».
Παρέμβαση έκανε και η κινεζική κυβέρνηση με τον υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι να τάσσεται υπέρ της σύγκλισης «μιας ευρύτερης και πιο αποτελεσματικής διεθνούς ειρηνευτικής συνόδου, το συντομότερο, για την προώθηση της λύσης των δύο κρατών».
Επιθέσεις στη Δυτική Οχθη
Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έχουν χάσει τη ζωή τους 15 στρατιώτες του σε μάχες από τότε που ξεκίνησε η επιχείρηση μέσα στη Γάζα.
Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν τη Γάζα από ξηρά, θάλασσα και αέρα, προκαλώντας, σύμφωνα με δηλώσεις Παλαιστινίων, δεκάδες θύματα στον άμαχο πληθυσμό.
Αλλά και στη Δυτική Οχθη η κατάσταση δεν είναι πολύ καλύτερη. Τις τελευταίες ημέρες, γράφει η «Guardian», ένοπλοι ισραηλινοί έποικοι – μερικοί με στολές εφέδρου στρατού, κάποιοι καλύπτοντας τα πρόσωπά τους – άρχισαν να εισβάλλουν σε σπίτια Παλαιστινίων τη νύχτα, να χτυπούν ενηλίκους, να καταστρέφουν και να κλέβουν τα υπάρχοντά τους και να τρομοκρατούν τα παιδιά.
Μάλιστα στο παλαιστινιακό χωριό Ζανούτα, κοντά στη Χεβρώνα, οι 150 κάτοικοι πήραν συλλογικά την απόφαση να φύγουν, καθώς έχουν δεχτεί αρκετές τέτοιες επιθέσεις.
«Είναι μια νέα Νάκμπα» λέει ο 71χρονος Ισα Μπαγκντάντ αναφερόμενος στην απέλαση 700.000 Παλαιστινίων το 1948 μετά τη δημιουργία του Ισραήλ. «Η οικογένειά μου θα πάει στο Ραφάτ. Δεν ξέρουμε τι να πούμε στα παιδιά».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις