Μια από τις πολλές πτυχές του σκανδάλου των υποκλοπών είναι ο σκανδαλώδης τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται η πολιτική διαχείρισή του.

Ο Πρωθυπουργός, λοιπόν, μιλώντας στη Βουλή, απάντησε στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης, επικαλούμενος το εκλογικό του ποσοστό. «Εσείς, κύριε Ανδρουλάκη», είπε, «μια μονοθεματική εμμονή – επιτρέψτε μου να το πω – με θέματα κράτους δικαίου, επαναφορά στο θέμα των υποκλοπών. Τα ίδια ακριβώς λέγατε πριν από τις εκλογές. Η ΝΔ πήρε 41% κι εσείς πήρατε 12%. Αλλάξτε τροπάριο επιτέλους. Διευρύνετε λίγο την γκάμα σας. Μην είστε τόσο, επιτέλους, μονοθεματικοί».

Η πολιτική αντιμετώπιση, δηλαδή, για ένα ζήτημα που άπτεται βασικών κανόνων του κράτους δικαίου είναι ότι αυτά κρίθηκαν στην κάλπη.

Το επιβεβαίωσε και ο Μάκης Βορίδης, μιλώντας σε συνέδριο, λέγοντας ότι υπάρχει μεν το δικαστικό σκέλος της υπόθεσης αλλά πολιτικά «εμείς» «θεωρούμε ότι έχει λήξει» μετά τις εκλογές.

Βέβαια όσοι δεν υποφέρουν από επιλεκτική αμνησία ίσως θυμούνται ότι ο κ. Μητσοτάκης, υπουργοί, βουλευτές και δεκάδες δημοσιολογούντες δεν είχαν την ίδια αντίληψη όταν ο Αλέξης Τσίπρας, ο Παύλος Πολάκης και άλλα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διατύπωναν την άποψη ότι με τη νίκη τους στις εκλογές πρέπει να ορίζουν κιόλας τι είναι δίκαιο και τι όχι, διότι οι θεσμοί οφείλουν να ακολουθούν τους συσχετισμούς και, γενικώς, τα αποτελέσματα των κοινωνικών διεργασιών.

Διότι αυτό το πολιτικό σκεπτικό επαναδιατυπώνεται σήμερα από όσους το είχαν καταγγείλει. Τότε, οι ίδιοι που σήμερα επικαλούνται το 41% υπερασπίζονταν σθεναρά τη διάκριση των εξουσιών, τις ανεξάρτητες αρχές, τα θεσμικά αντίβαρα, την ανάγκη θωράκισης του κράτους δικαίου.

Χωρίς να θεωρούν ότι η κάθε κυβέρνηση μπορεί να ορίζει, έτσι, από μόνη της, με βάση τη βούλησή της, τα πεδία στα οποία θα της γίνεται κριτική και έλεγχος. Ούτε και πως οι δύο εκλογικές νίκες του ΣΥΡΙΖΑ καθιστούσαν τα ζητήματα αυτά πεπερασμένα επειδή «ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται».

Στο τέλος της μέρας, βλέπετε, το πώς στέκονται οι άνθρωποι απέναντι σε ζητήματα δικαιωμάτων, ελευθεριών, σε ζητήματα δικαίου, έχει πρωτίστως να κάνει με τις αρχές τους.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Κι όσο ελκυστικός κι αν είναι ο πολιτικός βολονταρισμός, η ζωή έχει δείξει ότι η ανωτερότητα της βούλησης έναν

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»