Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Το ιστορικό του τεμένους στον Βοτανικό και η αποκλειστικότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Το ιστορικό του τεμένους στον Βοτανικό και η αποκλειστικότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Ψηφίσθηκε η δημιουργία του το 2006 και ολοκληρώθηκε μόλις το 2019 μετά από παλινωδίες και αντιδράσεις

Το τέμενος των Αθηνών είναι το πρώτο επί ευρωπαϊκού εδάφους που λειτουργεί υπό την αποκλειστική εποπτεία του κράτους και όχι των εκάστοτε χρηματοδοτών (συνηθέστερα είναι ιδρύματα από το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία ή την Τουρκία), που όπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν – σε χώρες όπως η Βρετανία, το Βέλγιο, η Γαλλία ή η Γερμανία – μόνο συνεργάσιμοι με τις τοπικές Αρχές δεν είναι, με τους λατρευτικούς χώρους να μετατρέπονται συχνά σε φυτώρια σκληροπυρηνικών ιμάμηδων, επιλεγμένων από τους «ευεργέτες», που κηρύττουν τις πλέον ριζοσπαστικές εκδοχές του Ισλάμ.

Στην περίπτωση της Αθήνας, το κήρυγμα γίνεται στην ελληνική γλώσσα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται η αγγλική και μόνο η προσευχή γίνεται στα αραβικά, όπως εξάλλου συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο.

Υπενθυμίζεται ότι στην κατασκευή του τεμένους ενεπλάκησαν δύο υπουργεία (Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη), ο Δήμος Αθηναίων και το Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο και παραχώρησε την έκταση, γεγονός που ενέτεινε τις καθυστερήσεις, ιδίως λόγω των διαδοχικών αλλαγών ηγεσίας σε όλους τους παραπάνω φορείς

Πάντως, η περάτωση του έργου (είχε ψηφιστεί στη Βουλή κατόπιν σχετικής εισήγησης της τότε υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Μαριέττας Γιαννάκου το 2006) δεν ήταν εύκολη υπόθεση.

Οι πολέμιοι της ανέγερσής του – ακροδεξιές, ρατσιστικές και παραθρησκευτικές οργανώσεις – προσπάθησαν με κάθε τρόπο να τορπιλίσουν τις διαδικασίες, πότε μέσω της δικαστικής οδού με προσφυγές και πότε με πιο ακραίες μεθόδους, όπως καταλήψεις, πορείες και βανδαλισμούς.

Οι εργασίες, μετά από παλινωδίες, ξεκίνησαν τελικά το 2016, δέκα χρόνια μετά την κατάθεση του «νόμου Γιαννάκου» (ν. 3512/2006) και ολοκληρώθηκαν μόλις το 2019, με την επίσημη έναρξη της λειτουργίας του να καθυστερεί μερικούς ακόμα μήνες ελέω πανδημίας.

Έκταση 17 στρεμμάτων

Το τέμενος ανεγέρθη στη θέση του παλαιού Κεντρικού Σταθμού Αυτοκινήτων του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή του Βοτανικού, σε οικόπεδο έκτασης 17 στρεμμάτων και δεν διαθέτει μιναρέ, ενώ σύμφωνα με την αρχική ανακοίνωση το κόστος του ανήλθε στις 887.000 ευρώ.

Στους χώρους του περιλαμβάνεται η κεντρική αίθουσα λατρείας για τους άνδρες, μία αντίστοιχη για τις γυναίκες, αμφότερες επενδυμένες με περσικά χαλιά, το μιχράμπ (το αντίστοιχο ιερό) με προσανατολισμό προς τη Μέκκα, και λουτρά.

Επίσης, έχει προβλεφθεί ειδικά διαμορφωμένος εξωτερικός χώρος για την εξυπηρέτηση περισσότερων πιστών (το εσωτερικό χωράει περί τους 350). Περιβάλλεται από μεγάλο προαύλιο, ενώ ιδιαίτερη φροντίδα έχει δοθεί στον αύλειο χώρο όπου δεσπόζει μαρμάρινο σιντριβάνι καθώς και παιδική χαρά.

Για τη διαμόρφωσή του ναού υπήρξε διαβούλευση με εκπροσώπους όλων του δογμάτων του Ισλάμ. Στην είσοδο του κτιρίου ξεχωρίζει η επιγραφή (στα ελληνικά και αγγλικά) «Ελληνική Δημοκρατία, Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Ισλαμικό Τέμενος Αθηνών».

Όσον αφορά την επιλογή του ιμάμη, αυτή έγινε από τη Διοικούσα Επιτροπή Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών, ενώ τα καθήκοντά του περιορίζονται στην ευθύνη για την πραγματοποίηση των προσευχών, των λοιπών θρησκευτικών τελετών και την εσωτερική λειτουργία του τεμένους, ώστε να διευκολύνεται η ικανοποίηση των λατρευτικών αναγκών των μουσουλμάνων που διαβιούν στην Αττική.

Υπενθυμίζεται ότι στην κατασκευή του τεμένους ενεπλάκησαν δύο υπουργεία (Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη), ο Δήμος Αθηναίων και το Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο και παραχώρησε την έκταση, γεγονός που ενέτεινε τις καθυστερήσεις, ιδίως λόγω των διαδοχικών αλλαγών ηγεσίας σε όλους τους παραπάνω φορείς. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα υπάρχουν κατασκευαστικές εκκρεμότητες.

Όπως σημειώνει ο ιμάμης Ζάκι Σίντι Μοχάμεντ, αναμένονται κάποιες αλλαγές, ενώ από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής σημειώνει πως έχουν δρομολογηθεί έργα θερμομόνωσης, κατασκευή επιπλέον βοηθητικών χώρων και διαμόρφωση του εσωτερικού του.

«Δεν θα αλλάξει αυτό που βλέπει ο επισκέπτης, αλλά έχει μεγάλη σημασία για τη λειτουργικότητα. Αυτή τη στιγμή, όμως, δεν υπάρχουν χώροι γραφείων ή αποθήκη».

Παράλληλα, αναμένεται ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της Διπλής Ανάπλασης, καθώς κατά πληροφορίες μπορεί να επηρεαστεί ο περιβάλλων χώρος του τεμένους.

«Περιμένουμε να μας ενημερώσει επισήμως ο Δήμος Αθηναίων για το τι θα γίνει, ώστε να γνωρίζουμε και εμείς τι ακριβώς θα κάνουμε και πού, να μην ξοδευτούν άσκοπα τα χρήματα των πολιτών», καταλήγει ο Γιώργος Καλαντζής.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Must in

Ολυμπιακός: Δηλώθηκε στην Basket League ο Μενσά – Πότε έρχεται στην Ελλάδα

Ο Ολυμπιακός δήλωσε στη λίστα των ξένων του πρωταθλήματος στον Νέιθαν Μενσά, με τον Γκανέζο σέντερ να αναμένεται στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο