Τρίτη 02 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Μπόκα Τζούνιορς - Φλουμινένσε: Η μητέρα των «μαχών» στο «Μαρακανά» και ο Μαρσέλο που γράφει ιστορία

Μπόκα Τζούνιορς – Φλουμινένσε: Η μητέρα των «μαχών» στο «Μαρακανά» και ο Μαρσέλο που γράφει ιστορία

Το ματς της χρονιάς στη Λατινική Αμερική, ένας θρόνος και δύο διαφορετικοί κόσμοι. Αυτό πρεσβεύει ο τελικός του Κόπα Λιμπερταδόρες στο θρυλικό «Μαρακανά» ανάμεσα σε Μπόκα και Φλουμινένσε.

Η μεγάλη ώρα έφτασε στη Λατινική Αμερική. Μπόκα Τζούνιορς και Φλουμινένσε συγκρούονται στη «Μέκκα» του ποδοσφαίρου, το «Μαρακανά» για τον σπουδαιότερο τίτλο της χρονιάς στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το Κόπα Λιμπερταδόρες.

Δύο διαφορετικοί κόσμοι κοντράρονται στη Βραζιλία, στο θρυλικότερο γήπεδο όλων των εποχών, σε ένα ματς που θα παρακολουθήσουν δισεκατομμύρια σε όλο τον κόσμο και πάνω από 80.000 εκστασιασμένοι Βραζιλιάνοι και Αργεντίνοι στο Ρίο.

Μπόκα Τζούνιορς και Φλουμινένσε κοντράρονται με… φόντο το Κόπα Λιμπερταδόρες

Στις 10 ώρα Ελλάδος, θα γίνει η σέντρα στο «Μαρακανά, με την Μπόκα να διεκδικεί το 7ο τρόπαιο στη διοργάνωση, ενώ η «Φλού» από την δική της πλευρά ψάχνει το παρθενικό της Λιμπερταδόρες. Στο Ρίο έχουν κάνει «απόβαση» πάνω από 100.000 οπαδοί των «Γενοβέζων» και αναμένονται κι άλλοι τις επόμενες ώρες με το πάρτι και το… ξύλο να έχει ξεκινήσει από τη Δευτέρα.

Οι οπαδοί της Μπόκα έχουν κατακλύσει την Κόπα Καμπάνα, ενώ θα έχουν στο γήπεδο πάνω από 20.000. Όπως καταλαβαίνει κανείς η κατάσταση μυρίζει «μπαρούτι» στην πόλη του Ρίο, η αστυνομία είναι σε επιφυλακή, ενώ η ατμόσφαιρα είναι άκρως Λατινοαμερικάνικη.

Δυο διαφορετικοί κόσμοι και δύο ξεχωριστές σχολές…

Η Μπόκα που τυπικά και μόνο είναι γηπεδούχος στο «Μαρακανά» είναι η μεγαλύτερη ομάδα στην Αργεντινή μαζί με τη Ρίβερ. Έχει κατακτήσει 35 πρωταθλήματα, τέσσερα κύπελλα, ενώ έχει κατακτήσει την κορυφή της Λατινικής Αμερικής έξι φορές, με την τελευταία να είναι το 2007 και να θέλει μία για να φτάσει την Ιντεπετιέντε που έχει 7. Ιδρύθηκε το 1905, έχει τεράστια βάση οπαδών σε όλο τον κόσμο και διανύει μια χρονιά ιδιαίτερη που θέλει να κλείσει με τον ιδανικότερο τρόπο.

Η Φλουμινένσε από την άλλη ιδρύθηκε το 1902 και είναι μία από τις πιο διάσημες ομάδες στη Βραζιλία. Εδρεύει στο Ρίο Ντε Τζανέιρο και δίνει τους αγώνες της στο Μαρακανά. Έχει τέσσερα πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο Βραζιλίας, ενώ μεγάλος της αντίπαλος είναι η Φλαμένγκο. Δεν έχει κατακτήσει ποτέ το Κόπα Λιμπερταδόρες και έχει μπροστά της μια ανεπανάληπτη ευκαιρία, αφού παίζει εντός έδρας.

Η ιστορική βραδιά του Μαρσέλο

Στη Φλουμινένσε από πέρσι αγωνίζεται ο Μαρσέλο, ο οποίος αποχώρησε από τον Ολυμπιακό και έχει μπροστά του μια ιστορική μέρα. Ο Βραζιλιάνος αριστερός μπακ, μετά τη Ρεάλ Μαδρίτης πέρασε από το ελληνικό πρωτάθλημα και θα προσπαθήσει να γράψει ιστορία σε δύο ηπείρους και να γίνει ο 15ος παίκτης που κατακτά τόσο το Κόπα Λιμπερταδόρες, όσο και το Champions League.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως πέρα του Μαρσέλο, οι δύο τερματοφύλακες των ομάδων -ο 36χρονος Ρομέρο της Μπόκα και ο 43χρονος Φάμπιο της Φλουμινένσε- έχουν συνολικά 79 χρόνια μεταξύ τους.

Η Βραζιλία που έκανε… πάρτι την τριετία που πέρασε και το φαβορί

Αυτός είναι ο πρώτος τελικός από το 2019, όταν η Φλαμένγκο νίκησε 2-1 τη Ρίβερ Πλέιτ, στον οποίο η μία φιναλίστ να είναι εκτός Βραζιλίας (η Παλμέιρας επιβλήθηκε 1-0 της Σάντος το 2020, η Παλμέιρας επικράτησε 2-1 της Φλαμένγκο το 2021, ενώ η Φλαμένγκο νίκησε 1-0 την Ατλέτικο Παραναένσε το 2022).

Από εκεί και πέρα όσον αφορά το φαβορί, η Μπόκα Τζούνιορς μπορεί να έχει 6 τρόπαια και να είναι αυτή που έχει τη μεγαλύτερη εμπειρία, ωστόσο η Φλουμινένσε προβλέπεται ως το φαβορί σύμφωνα με τον υπερυπολογιστή της Opta. Μπόκα και Φλουμινένσε έχουν αναμετρηθεί έξι φορές στην ιστορία της διοργάνωσης. Κάθε ομάδα έχει κερδίσει δύο φορές, ενώ τα άλλα δύο παιχνίδια ολοκληρώθηκαν ισόπαλα.

Πώς έφτασαν μέχρι τον μεγάλο τελικό του «Μαρακανά»…

Η Φλουμινένσε ήταν η πρώτη που εξασφάλισε την παρουσία της στον τελικό, σε έναν δρόμο που ήταν στρωμένος για τους «τρικολόρ». Η «Φλου» είχε βατό δρόμο μέχρι τα ημιτελικά, αποκλείοντας σχετικά εύκολα την Αρχεντίνος Τζούνιορς με συνολικό σκορ 3-1, ενώ στους «8» προσπέρασε ακόμα πιο ξεκούραστα το εμπόδιο της Κλαμπ Ολίμπια από την Παραγουάη με 5-1 σε δύο αναμετρήσεις.

Στον ημιτελικό το σύνολο του Φερνάντο Ντινίζ «τα χρειάστηκε» στο Βραζιλιάνικο ντέρμπι απέναντι στην Ιντερνασιονάλ, καθώς βρισκόταν εκτός έδρας με την πλάτη στον τοίχο μέχρι το 82ο λεπτό, όμως με γκολ των Τζον Κένεντι και Χερμάν Κάνο στο τελευταίο δεκάλεπτο, ανέτρεψε το σκορ και πήρε την πολυπόθητη πρόκριση στον τελικό της διοργάνωσης, σε συνδυασμό με το 2-2 του πρώτου αγώνα.

Από την άλλη η ομάδα του Χόρχε Αλμιρόν, διένυσε ένα πραγματικά πολύ αγχωτικό μονοπάτι μέχρι τον τελικό καθώς πέρασε τις 3 τελευταίες φάσεις της διοργάνωσης στη διαδικασία των πέναλτι.

Κομβικός για την Μπόκα είναι ο τερματοφύλακας της ομάδας Σέρχιο Ρομέρο, ο οποίος απέκρουσε συνολικά 6 πέναλτι. Απέκρουσε 2 απέναντι στη Νασιονάλ της Ουρουγουάης στη φάση των 16, άλλα 2 απέναντι στη Ρασίνγκ Κλουμπ, στο αργεντίνικο ντέρμπι των προημιτελικών και φυσικά 2 απέναντι στο μεγάλο φαβορί του θεσμού Παλμέιρας στον ημιτελικό, την οποία και έστειλε σπίτι της.

Η Μπόκα Τζούνιορς θα προσπαθήσει να ισοφαρίσει το μακροχρόνιο ρεκόρ της Ιντεπεντιέντε με επτά τίτλους στην κορυφαία διοργάνωση, ενώ η Φλουμινένσε στοχεύει -μόλις στον 2ο τελικό της- να… ξεφορτωθεί την «ταμπέλα» της μεγαλύτερης ομάδας που δεν έχει κατακτήσει ποτέ αυτό το τρόπαιο. Αμφότερες φυσικά διεκδικούν μια θέση δίπλα στην Μάντσεστερ Σίτι στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων 2023 στη Σαουδική Αραβία.

Οι πιθανές εντεκάδες:

Μπόκα Τζούνιορς (Χόρχε Αλμιρόν): Σέρχιο Ρομέρο, Λουίς Αντβίνκουλα, Νίκολας Φιγκάλ, Νίκολας Βαλεντίνι, Φρανκ Φάμπρα, Κριστιάν Μεδίνα, Γκιγιέρμο Φερνάντες, Εζεκίελ Φερνάντες, Βαλεντίν Μπάρκο, Μιγκέλ Μερεντιέλ, Έντινσον Καβάνι.

Φλουμινένσε (Φερνάντο Ντινίζ): Φάμπιο, Σαμουέλ Ξαβιέρ, Νίνο, Φελίπε Μέλο, Μαρσέλο, Αντρέ, Αλεξάντερ, Τζον Αρίας, Γκάνσο, Κένο, Χερμάν Κάνο.

Sports in

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Μεταγραφικό μπαμ με τον Ντε Λιχτ

Βάζει βόμβα ο Ρομάνο: Πρώτη μεταγραφή στην εποχή Ράντκλιφ-Γιουνάιτεντ ο Ματέις Ντε Λιχτ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 02 Ιουλίου 2024