Ισραήλ-Χαμάς: Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της κατάπαυσης του πυρός και της ανθρωπιστικής παύσης
Ποιες χώρες ζητούν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ποιες επιμένουν σε παύσεις και γιατί
- «Λουκέτο» σε βαριά παραβατικό ιδιωτικό σχολείο βάζει το ΥΠΑΙΘ, μετά από καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ και γονέων
- Σύσταση καθηγητή του Χάρβαρντ σε Κίεβο: Σταματήστε τις δολοφονίες, δεν σας συμφέρουν
- Χριστουγεννιάτικες διακοπές στο Σαιν-Τροπέ: Γιατί παίρνουν τις παραλίες τέτοιες ημέρες ο Τζορτζ Κλούνεϊ και η Αμάλ;
- Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Ανυπομονώ να ξεκινήσω την αποστολή μου ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Πολλές χώρες, καθώς και τα Ηνωμένα Έθνη, έχουν ζητήσει κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα.
Ωστόσο, χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η ΕΕ έχουν σταματήσει να ζητούν κατάπαυση του πυρός, λέγοντας ότι αυτό θα ευνοούσε τη Χαμάς, η οποία έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και αρκετές δυτικές κυβερνήσεις.
Οι ΗΠΑ απέρριψαν και πάλι τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός αυτή την εβδομάδα – αντ’ αυτού ζήτησαν ανθρωπιστική παύση.
Αλλά ποια είναι η διαφορά;
Σε σύγκριση με μια επίσημη κατάπαυση του πυρός, οι ανθρωπιστικές παύσεις, όπως αναφέρει το BBC, τείνουν να διαρκούν για μικρά χρονικά διαστήματα, μερικές φορές μόνο λίγες ώρες.
Συνήθως εφαρμόζονται με αποκλειστικό στόχο την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, σε αντίθεση με την επίτευξη μακροπρόθεσμων πολιτικών λύσεων, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Οι εκεχειρίες προορίζονται να είναι μακροπρόθεσμες και συχνά έχουν ως στόχο να επιτρέψουν στα μέρη να συμμετάσχουν σε διάλογο, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε επίτευξη μόνιμης πολιτικής διευθέτησης, αναφέρει ο ΟΗΕ.
Η Γαλλία θα φιλοξενήσει διεθνή διάσκεψη για τη Γάζα – Το Ισραήλ δεν θα λάβει πρόσκληση
Η Γαλλία θα φιλοξενήσει μια διεθνή ανθρωπιστική διάσκεψη για τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας στις 9 Νοεμβρίου, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο τρεις διπλωματικές πηγές.
Η διάσκεψη, η οποία θα γίνει σε επίπεδο αρχηγών κρατών, κυβερνήσεων και υπουργών Εξωτερικών, θα συζητήσει θέματα όπως η κίνηση κεφαλαίων, η παροχή επείγουσας βοήθειας, η αποκατάσταση της παροχής νερού, καυσίμων και ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και η παροχή βοήθειας στους τραυματίες στη Γάζα μέσω της πιθανής χρήσης θαλάσσιων διαδρόμων.
Η Παλαιστινιακή Αρχή θα είναι παρούσα, αλλά το Ισραήλ δεν πρόκειται να προσκληθεί, δήλωσαν οι διπλωμάτες.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει τη συνάντηση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις