Ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Χαμάς προσπάθησε να βγάλει κρυφά τους μαχητές της από τη Γάζα με ασθενοφόρα μέσω της Ράφα, καθυστερώντας τις προσπάθειες για την εκκένωση ξένων υπηκόων.

Η Χαμάς παρέδωσε στην Αίγυπτο και τις ΗΠΑ έναν κατάλογο με τους σοβαρά τραυματίες που ήθελε να εκκενώσει, μαζί με τους χιλιάδες ξένους υπηκόους που ήθελαν να φύγουν.

Αμερικανοί και Αιγύπτιοι αξιωματούχοι διαπίστωσαν ότι το ένα τρίτο των ονομάτων ήταν μαχητές της Χαμάς, κανένας από τους οποίους δεν ήταν μεταξύ των 76 τραυματιών Παλαιστινίων που τελικά απομακρύνθηκαν.

«Απίστευτα πολύπλοκη και χρονοβόρα» η συζήτηση για την απελευθέρωση των ομήρων

Η απελευθέρωση των ομήρων νωρίτερα αυτό το μήνα από τη Χαμάς χρησιμεύει ως «πιλότος» στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση και άλλων ομήρων, δήλωσε επίσης ο αξιωματούχος, σύμφωνα με τη haaretz.

«Υπάρχει μια διαδικασία σε εξέλιξη» είπε περιγράφοντάς την ως «απίστευτα δύσκολη, πολύπλοκη και χρονοβόρα».

Ο αξιωματούχος σημείωσε ακόμη ότι το Ισραήλ έχει «βελτιώσει σημαντικά αυτό που ήταν αρχικά το σχέδιό του» όσον αφορά τη στρατιωτική του απάντηση στη Γάζα, προσθέτοντας ότι η ομιλία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα δεν σηματοδότησε «την έναρξη ενός βόρειου μετώπου ή κάτι τέτοιο».

Κριτική Μπλίνκεν στο Ισραήλ: Όταν βλέπω παιδιά στη Γάζα, βλέπω τα παιδιά μου

Να γίνουν περισσότερα ώστε να προστατευτούν οι άμαχοι Παλαιστίνιοι ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σε ένα αυστηρό μήνυμα προς το Ισραήλ, ενώ, σήμερα, συναντήθηκε με κορυφαίους αξιωματούχους της χώρας.

Ο Άντονι Μπλίνκεν σημείωσε πως «οι άμαχοι δεν πρέπει να υποστούν τις συνέπειες για την απανθρωπιά της Χαμάς και τη βαρβαρότητά της».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, «είναι πολύ σημαντικό για την προστασία των αμάχων που βρίσκονται στα διασταυρούμενα πυρά της Χαμάς, να γίνουν τα πάντα ώστε να προστατευθούν και να φτάσει βοήθεια σε εκείνους που τόσο απεγνωσμένα τη χρειάζονται, που δεν είναι με κανέναν τρόπο υπεύθυνοι για αυτό που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου».