Οι ΗΠΑ και ο Τζο Μπάιντεν στη «νάρκη» της Μέσης Ανατολής
Πώς ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας γίνεται πολιτικά επικίνδυνος για τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν και την επανεκλογή του στον Λευκό Οίκο
«Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τον λαό του. Τελεία!», είχε διακηρύξει ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, αμέσως μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Το επανέλαβε ένδεκα ημέρες αργότερα από το Τελ Αβίβ, με την επίσκεψή του να επισκιάζεται από τον πολύνεκρο βομβαρδισμό του νοσοκομείου Αλ Αχλί στη Γάζα.
Λίγες ημέρες μετά, ο Μπάιντεν υπενθύμισε στο Ισραήλ ότι πρέπει «να λειτουργεί με τους νόμους του πολέμου» και ότι «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ανθρώπινη υπόσταση των Παλαιστινίων, που το μόνο που θέλουν είναι να ζήσουν ειρηνικά».
Χτύπησε «καμπανάκι» για τις επιθέσεις των «εξτρεμιστών εποίκων» στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, «ρίχνοντας λάδι στη φωτιά».
Έχει μιλήσει επανειλημμένα υπέρ της λύσης των δύο κρατών.
Τώρα δηλώνει: «νομίζω ότι χρειάζεται παύση» στη Λωρίδα της Γάζας «για να φύγουν οι κρατούμενοι».
Βάσει διευκρίνισης του Λευκού Οίκου, ο 80χρονος Αμερικανός πρόεδρος εννοούσε τους ομήρους της Χαμάς.
Αν και η υποστήριξη του Λευκού Οίκου προς το Ισραήλ παραμένει αμείωτη δημοσίως, οι τόνοι στη ρητορική της κυβέρνησης Μπάιντεν έχουν αρχίσει να αλλάζουν αισθητά.
Στο φόντο βρίσκονται οι προεδρικές εκλογές του 2024 και οι αντιδράσεις εντός και εκτός των αμερικανικών συνόρων για την αιματοχυσία αμάχων στον παλαιστινιακό θύλακα, που έχει αποκλείσει και σφυροκοπά ανηλεώς για τέταρτη εβδομάδα το Ισραήλ.
Στο μεσοδιάστημα, οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε ψηφίσματα υπέρ του άμεσου τερματισμού της κρίσης στη Μέση Ανατολή.
Αρχικά σε αυτό που κατέθεσε η Βραζιλία με αίτημα την «ανθρωπιστική παύση» των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας.
Μετέπειτα σε άλλα που κατέθεσε η Ρωσία ζητώντας, με τη στήριξη της Κίνας, «ανθρωπιστική εκεχειρία».
Στη δε πρόσφατη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών οι ΗΠΑ ήταν μεταξύ των 13 χωρών που συντάχθηκαν με το Ισραήλ -όπως η Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν- καταψηφίζοντας το μη δεσμευτικό κείμενο που κατέθεσαν αραβικά κράτη για «άμεση, μόνιμη και διαρκή ανθρωπιστική εκεχειρία».
Η αιτιολογία της Ουάσιγκτον ήταν ότι κανένα από αυτά τα ψηφίσματα δεν καταδίκαζε ρητά την τρομοκρατία της Χαμάς…
Λεπτές ισορροπίες
Καθώς οι απώλειες αμάχων και η ανθρωπιστική κρίση παίρνουν ολοένα και πιο εφιαλτικές διαστάσεις στην Λωρίδα της Γάζας, «ο Μπάιντεν και κορυφαίοι στρατιωτικοί και διπλωματικοί αξιωματούχοι της κυβέρνησής του έχουν γίνει πιο επικριτικοί» απέναντι στην εν εξελίξει στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ, γράφουν οι New York Times.
Οι πιέσεις άλλωστε εντείνονται εντός των ΗΠΑ, όπου το ήδη πολωμένο προεκλογικό κλίμα γίνεται ακόμη πιο δηλητηριώδες στη «σκιά» του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, παράλληλου με αυτόν στην Ουκρανία.
Ο διχασμός είναι ορατός στους αμερικανικούς δρόμους -όπου φουντώνει το κύμα αλληλεγγύης στους Παλαιστινίους, αλλά και τα κρούσματα αντισημιτισμού- στα πανεπιστήμια, σε επιχειρήσεις, αλλά και στους ίδιους τους Δημοκρατικούς.
Οι επικρίσεις για μονομερώς φιλοϊσραηλινή στάση του Λευκού Οίκου εντείνονται από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος και στελέχη που είναι μουσουλμάνοι.
Προσπαθώντας να κρατήσει λεπτές ισορροπίες, ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε συνάντηση στον Λευκό Οίκο με εξέχοντα στελέχη της αραβο-αμερικανικής και μουσουλμανικής κοινότητας στις ΗΠΑ.
«Άκουσε προσεκτικά, ανταποκρίθηκε ειλικρινά και έδειξε ενσυναίσθηση και συμπόνια», είπε στην Washington Post ο Κιθ Έλισον, Γενικός Εισαγγελέας της Μινεσότα και πρώην βουλευτής των Δημοκρατικών -ο πρώτος μουσουλμάνος Αμερικανός που εκλέχθηκε στο Κογκρέσο.
Έτεροι ωστόσο συμμετέχοντες στη συνάντηση στον Λευκό Οίκο ήταν λιγότερο ενθουσιώδεις με το αποτέλεσμα. Ένας την περιέγραψε με μια λέξη: «σκ@τα».
Η υποστήριξη των Αραβο-αμερικανών ψηφοφόρων στη νέα υποψηφιότητα του Τζο Μπάιτεν για το 2024 έχει εν τω μεταξύ πέσει κατακόρυφα.
Φτάνει μόλις το 17%, σύμφωνα με νέα έρευνα της δεξαμενής σκέψης Αραβοαμερικανικού Ινστιτούτου (Arab American Institute-AAI).
Χωρίς μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση του Λευκού Οίκου στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη, «θα είναι πολύ δύσκολο να έχουμε τα ίδια επίπεδα υποστήριξης για τον πρόεδρο όπως το 2020», δήλωσε ο πρόεδρος του ΑΑΙ, Τζέιμς Ζόγκμπι, στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.
Αυτό, δε, υπενθυμίζοντας ότι οι Άραβες και μουσουλμάνοι Αμερικανοί αποτελούν σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων σε πολιτείες-«κλειδιά», όπως το Μίσιγκαν και η Βιρτζίνια.
Σε «κινούμενη άμμο»
Πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι, συνολικά, οι Αμερικανοί ψηφοφόροι υποστηρίζουν σε γενικές γραμμές τους χειρισμούς του Λευκού Οίκου στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς -αν και με σαφείς διαφοροποιήσεις μεταξύ των γενεών.
Τώρα, μια νέα της Gallup δείχνει ότι η δημοτικότητα του Τζο Μπάιντεν ακόμη και μεταξύ των Δημοκρατικών ψηφοφόρων έχει πέσει σε επίπεδα ρεκόρ.
Πρόκειται για «το χειρότερο της προεδρικής θητείας του μέσα στο ίδιο του το κόμμα», όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η αμερικανική εταιρεία.
Υπό αυτή την έννοια, η νέα περιοδεία Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή αποκτά διπλό ειδικό βάρος.
Αφενός για τη στάση του Ισραήλ, αλλά και των δυσαρεστημένων Αράβων συμμάχων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.
Αφετέρου για τη θέση της κυβέρνησης Μπάιντεν στο εσωτερικό των ΗΠΑ, ενόσω συνεχίζεται το πολιτικό «μπρα ντε φερ» με τους Ρεπουμπλικανούς.
Αφορά στην έγκριση του προεδρικού αιτήματος για άμεση έγκριση έκτακτης βοήθειας για το Ισραήλ, την Ουκρανία και την Ταϊβάν, αλλά και τον νέο προϋπολογισμό, προκειμένου οι ΗΠΑ να αποφύγουν τη δημοσιονομική παράλυση μετά τα μέσα Νοεμβρίου.
Σε κάθε περίπτωση «οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει σχεδόν κανένας τρόπος να συγκεντρώσουν μεγαλύτερη διπλωματική υποστήριξη για το Ισραήλ», σχολιάζουν οι NYT.
Και δη ότι «αυτό που κατάφεραν να κάνουν με την Ουκρανία -την οικοδόμηση ενός συνασπισμού διεθνούς υποστήριξης- θα είναι αδύνατο να το κάνουν» τώρα για το Τελ Αβίβ.
- Ρομπότ ζωγράφισε πίνακα, τον πούλησε για ένα εκατ. ευρώ
- Πύρινη κόλαση η Καλιφόρνια – Στάχτη δεκάδες σπίτια κοντά στο Λος Άντζελες
- Δήμαρχος Ρόδου: Χωρίς την Αυτοδιοίκηση πρόσωπο με πρόσωπο με την κοινωνία, κράτος δεν στέκεται
- Ενδοοικογενειακή βία: Έναν εφιάλτη βίωνε μητέρα παιδιών ΑΜΕΑ στα χέρια του συζύγου της
- Αμστερνταμ: Επειγόντως στην Ολλανδία ο ισραηλινός ΥΠΕΞ – Αναχώρησε το πρώτο αεροπλάνο για την επιστροφή των οπαδών
- Gen Z: Έρευνα δείχνει ότι το 50% δεν θέλει το TikTok