Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Ο ισραηλινός στρατός δεν θέλει να επαναλάβει τα λάθη του 2014 στην επιχείρηση στη Γάζα
Η επιχείρηση «Σιδερένια Σπαθιά» του Ισραήλ μοιάζει σαν να είναι αντίγραφο των επιχειρήσεων του 2009 και του 2014, αλλά ο στρατός αποφεύγει να επαναλάβει τα λάθη που έκανε στο παρελθόν.
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Μπακογιάννη: Η Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Σικάγο έπαιξαν ξύλο με... τις πινακίδες «προσοχή βρεγμένο δάπεδο»
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Η χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας μετατρέπεται πλέον σε επιχείρηση πολιορκίας, καθώς τα στρατεύματα των ενόπλων δυνάμεων προωθούνται δειλά-δειλά με μια προσπάθεια ώστε να περικυκλώσουν την πόλη της Γάζας, ενώ ταυτόχρονα το Τελ Αβίβ δείχνει να προσπαθεί να αποφύγει τα λάθη του παρελθόντος.
Μετά από τρεις εβδομάδες σφοδρών και ανελέητων βομβαρδισμών, οι Ισραηλινοί στρατιώτες εισήλθαν στον παράκτιο παλαιστινιακό θύλακα τη νύχτα της 27ης Οκτωβρίου από τα βόρεια και τα ανατολικά.
Ο στρατός είναι μυστικοπαθής σχετικά με τον αριθμό των στρατευμάτων που έχουν εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και για τους στόχους του, αλλά έχει αναγνωρίσει ότι πυροβολικό, άρματα μάχης και μπουλντόζες συνοδεύουν το πεζικό και τις ειδικές δυνάμεις, σε μια επίθεση που ονομάστηκε «Επιχείρηση Σιδερένια Σπαθιά».
Μέχρι στιγμής, η προέλαση έχει γίνει μέσω γεωργικών εκτάσεων και αραιοκατοικημένων αστικών περιοχών, γεγονός που δείχνει ότι ο ισραηλινός στρατός αποφεύγει τις συγκρούσεις με Παλαιστίνιους μαχητές σε κατοικημένες περιοχές σε αυτό το στάδιο της επιχείρησης.
Ωστόσο, από την άλλη δεν διστάζει να βομβαρδίζει πυκνοκατοικημένες περιοχές και σε επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια την Τρίτη σκοτώθηκαν περίπου 100 άνθρωποι.
Περισσότεροι από 9.000 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 3.760 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.
Η εισβολή ξεκίνησε με τον σφοδρό βομβαρδισμό λιγότερο κατοικημένων περιοχών
Η χερσαία εισβολή ξεκίνησε μετά από τον σφοδρό βομβαρδισμό λιγότερο κατοικημένων περιοχών κοντά στον διαχωριστικό φράχτη στα σύνορα μεταξύ Γάζας και Ισραήλ, συγκεκριμένα κοντά στις παλαιστινιακές πόλεις Μπέιτ Λαχία στα βορειοδυτικά και Μπέιτ Χανούν στα βορειοανατολικά.
Ωστόσο, τα ισραηλινά στρατεύματα εξακολουθούν να βρίσκονται μακριά από τα τούνελ που ανήκουν στην ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, τις ταξιαρχίες Ιζ αλ-Ντιν αλ-Κασάμ, και άλλες ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες.
Το Ισραήλ ξεκίνησε την επίθεσή του στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.400 Ισραηλινοί, και δηλώνει ότι θέλει να εξαλείψει την παλαιστινιακή οργάνωση.
«Έχει προκύψει ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο για την αποφυγή λαθών. Οι Παλαιστίνιοι μπορεί επίσης να το έχουν συνειδητοποιήσει αυτό»
Στο εσωτερικό της χώρας αυξάνεται η πίεση να δοθεί προτεραιότητα στην απελευθέρωση των 240 ομήρων που είχαν απαχθεί από Παλαιστίνιους μαχητές κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Πιστεύεται ότι οι όμηροι κρατούνται σε σήραγγες σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.
O πρώτος από τους δύο στόχους της αρχικής φάσης της χερσαίας επιχείρησης επετεύχθη
Μία ισραηλινή πηγή που γνωρίζει την κατάσταση δήλωσε στο Middle East Eye ότι ο πρώτος από τους δύο στόχους της αρχικής φάσης της χερσαίας επιχείρησης επετεύχθη. Αυτός ήταν η δημιουργία ζωνών απομόνωσης σε περιοχές όπου ο κίνδυνος να δεχθούν επίθεση είναι χαμηλός, καθώς και η δημιουργία βάσεων για την υποστήριξη περαιτέρω επιχειρήσεων.
Το δεύτερο στάδιο της χερσαίας επίθεσης θα είναι να συνδεθούν τα σημεία ισραηλινού ελέγχου, να επιβληθεί πλήρης πολιορκία στην πόλη της Γάζας και να επεκταθεί σιγά-σιγά η περιοχή που ελέγχεται από το Ισραήλ, πρόσθεσε.
Μέχρι στιγμής, τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν εισβάλει στη Γάζα από τα ανατολικά κατά μήκος του άξονα Τζουχόρ αλ Ντικ, αποκόπτοντας τη βόρεια Γάζα – συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Γάζας – από το νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα και αποκόπτοντας τις κύριες οδούς Σαλάχ αλ-Ντιν και αλ-Ρασίντ που χρησιμοποιούν οι Παλαιστίνιοι για να διαφύγουν προς τα νότια. Επίσης, οι ισραηλινές δυνάμεις προωθούνται κατά μήκος της ακτής προς τα νότια στον άξονα Μπέιτ Λαχία, φτάνοντας σχεδόν στα περίχωρα της πόλης της Γάζας. Περιορισμένη προέλαση έχει επίσης σημειωθεί γύρω από το Μπέιτ Χανούν στα βορειοανατολικά.
«Επιχειρησιακά, ο στρατός προχωρά σε τρεις γραμμές και σύμφωνα με το σχέδιο, αντιμετωπίζοντας μέχρι στιγμής τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Η σύγκλιση δύο εξ αυτών των γραμμών, είναι αρκετή ώστε να παγιδεύσει τρομοκρατικούς στόχους σε μια συγκεκριμένη περιοχή, επιτρέποντας στην επιχείρηση να κινηθεί προς πιο ακριβείς στοχεύσεις», δήλωσε η ισραηλινή πηγή.
Μαθήματα από το παρελθόν
Τουρκικές πηγές ασφαλείας που παρακολουθούν στενά τον πόλεμο στη Γάζα δήλωσαν ότι φαίνεται πως το Ισραήλ έχει μάθει πολλά από προηγούμενες χερσαίες επιθέσεις στον θύλακα και τώρα ακολουθεί έναν πιο προσεκτικά σχεδιασμένο οδικό χάρτη.
«Η επιχείρηση ‘Σιδερένια Σπαθιά’ του Ισραήλ μοιάζει σαν να είναι αντίγραφο των επιχειρήσεων του 2009 και του 2014, αλλά αποφεύγουν να επαναλάβουν τα λάθη που έκαναν στο παρελθόν», δήλωσε στο Middle East Eye μια τουρκική πηγή, μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας λόγω περιορισμών στην επικοινωνία με τον Τύπο.
Η πηγή πρόσθεσε ότι το Ισραήλ κινείται αργά για να αποφύγει σοβαρά προβλήματα, γεγονός που υποδηλώνει ένα συγκεκριμένο τακτικό μοτίβο.
Στην επιχείρηση «Συμπαγές Μολύβι» του 2009, 13 Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν καθώς ο στρατός κινήθηκε σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Ομοίως, στην επιχείρηση «Προστατευτική Αιχμή» του 2014, 66 Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων σε κατοικημένες περιοχές.
Σύμφωνα με την τουρκική πηγή, το Ισραήλ δεν ήταν έτοιμο για μια τέτοια επιχείρηση και μέχρι στιγμής έχει κινηθεί μόνο σε ανοιχτές περιοχές και στις αστικές κοινότητες που τις περιβάλλουν.
«Έχει προκύψει ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο για την αποφυγή λαθών. Οι Παλαιστίνιοι μπορεί επίσης να το έχουν συνειδητοποιήσει αυτό», είπε χαρακτηριστικά.
«Ο ισραηλινός στρατός εισέρχεται στην περιοχή, εντοπίζει τις θέσεις πυρός και τους στόχους του εχθρού και αποσύρεται γρήγορα. Στη συνέχεια, ακολουθούν οι αεροπορικές επιδρομές και έπειτα προελαύνουν τα τεθωρακισμένα και το πεζικό. Αυτό το μοντέλο δεν θα λειτουργήσει καθώς κινούνται προς τις πόλεις».
Η τελευταία φορά που το Ισραήλ πραγματοποίησε χερσαία επίθεση στη Γάζα ήταν το 2014, η οποία ήταν γνωστή ως επιχείρηση «Προστατευτική Αιχμή» και διήρκεσε τρεις εβδομάδες.
Πιο ολοκληρωμένη σε σχέση με το 2014 η επιχείρηση «Σιδερένια Σπαθιά»
Ο Ριτς Ούτζεν, συνταξιούχος συνταγματάρχης των ΗΠΑ, δήλωσε ότι σε αυτή την επιχείρηση το Ισραήλ δεν μπόρεσε να διεισδύσει στο σύστημα των τούνελ και στις κύριες περιοχές που χρησιμοποιούσε η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ομάδες.
Ο Ούτζεν περιέγραψε τη σημερινή επιχείρηση «Σιδερένια Σπαθιά» ως πιο ολοκληρωμένη σε σχέση με το 2014, με πιο εκτεταμένους ελιγμούς μεταξύ των δυνάμεων.
«Επικεντρώνονται περισσότερο στο ίδιο το δίκτυο των τούνελ, με την προφανή πρόθεση να εισέλθουν στην καρδιά της πόλης της Γάζας και να παραμείνουν αρκετά για να καταστήσουν τα τούνελ αυτά άχρηστα», δήλωσε στο MEE.
«Δεν είναι λάθος να θεωρήσουμε ότι πρόκειται για ένα είδος πολιορκίας, σε αντίθεση με αυτό που ισοδυναμούσε με τις τιμωρητικές επιδρομές το 2014».
Το Ισραήλ έχει προχωρήσει περίπου έξι χιλιόμετρα κατά μήκος της βορειοδυτικής ακτογραμμής γύρω από το Μπέιτ Λαχία και έχει φτάσει στα νοτιοανατολικά του Νετζαρίμ και το αλ-Ζειτούν από την προέλασή του γύρω από το Τζουχόρ αλ Ντικ.
Ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος συχνά προσπαθεί να επεκτείνει την περιοχή των επιχειρήσεών του από βορρά προς νότο και από ανατολή προς δύση, εξακολουθεί να έχει άμεση πρόσβαση σε αστικές περιοχές.
Το Ισραήλ παραπλανά
Οι τουρκικές πηγές πιστεύουν ότι το Ισραήλ παραπλανά όταν υποστηρίζει πως προελαύνει γρήγορα.
«Αυτή η προέλαση διαμορφώνεται από τις προτιμήσεις των ένοπλων ομάδων στη Γάζα και όχι από τις δυνατότητες και τον σχεδιασμό του Ισραήλ», δήλωσε η τουρκική πηγή.
«Είναι σαφές ότι οι παλαιστινιακές ομάδες προτιμούν μια οικιστική σύγκρουση στην οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον πληθυσμό υπέρ τους, παρά μια ανοιχτή μάχη. Με άλλα λόγια, η προέλαση του ισραηλινού στρατού είναι επιλογή των φατριών της Γάζας, όχι του Ισραήλ. Το Ισραήλ προς το παρόν αποφεύγει έναν πόλεμο στις πόλεις». Ωστόσο, παρ’ όλα αυτά, οι Ισραηλινοί εξακολουθούν να έχουν απώλειες.
Το Ισραήλ λέει ότι έχει χάσει 24 στρατιώτες μέχρι στιγμής κατά τη διάρκεια της χερσαίας επίθεσης και την Πέμπτη οι Ταξιαρχίες Κασάμ δημοσίευσαν ένα βίντεο που φαίνεται να δείχνει δύο μαχητές τους να καταστρέφουν ένα ισραηλινό τανκ σε μια τολμηρή επιδρομή από κοντινή απόσταση.
Το Ισραήλ σκοπεύει να καταστήσει τη βόρεια Γάζα το κύριο πεδίο μάχης προς το παρόν. Στις 13 Οκτωβρίου προειδοποίησε το εκατομμύριο Παλαιστίνιους που ζουν στο βόρειο τμήμα της Γάζας να φύγουν προς τα νότια ή να διακινδυνεύσουν το θάνατο, αν και έχει επίσης βομβαρδίσει σφοδρά τις περιοχές στις οποίες είπε στους ανθρώπους να διαφύγουν.
Το Ισραήλ έριξε επίσης πρόσφατα φυλλάδια στο βόρειο τμήμα του Ουάντι Γάζα, το οποίο οι Ισραηλινοί έχουν ορίσει ως το σύνορο μεταξύ του βορρά και του νότου της Γάζας, διατάσσοντας τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Τουρκικές πηγές πιστεύουν ότι όσο περισσότερο παρατείνεται η επιχείρηση, τόσο περισσότερο το Ισραήλ θα χάνει την ικανότητά του να κατευθύνει τον πόλεμο, παρά την τεχνική του υπεροχή.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ούτζεν, η τρέχουσα στρατηγική είναι η μόνη επιλογή που έχει το Ισραήλ αν θέλει να συνεχίσει να διεξάγει τον πόλεμο με στόχο την εξάλειψη της Χαμάς.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις