ΗΠΑ: Το πουσάρισμα του υπουργείου Οικονομικών στις αγορές
Η ανακοίνωση του τριμηναίου προγράμματος δανεισμού λειτούργησε ως καταλύτης, σύμφωνα με αναλυτές
Το χαμηλότερο από το αναμενόμενο πρόγραμμα δανεισμού που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θεωρείται ότι υπήρξε ένας από τους βασικούς καταλύτες για το ράλι που σημείωσαν οι μετοχές και τα ομόλογα την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με ανάλυση της Wall Street Journal.
Στο τέλος της εβδομάδας η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε στο 4,557%. Στις 23 Οκτώβρη είχε ξεπεράσει το 5% σπέρνοντας ανησυχία στους επενδυτές. Ο S&P 500 σημείωσε εβδομαδιαία άνοδο της τάξης του 5,9%, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό την ανακούφιση για την αποκλιμάκωση των αποδόσεων, οι οποίες αποτελούν καθοριστικό παράγοντα που επηρεάζει το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ.
Η υποχώρηση των αποδόσεων σε ένα σημαντικό βαθμό τροφοδοτήθηκε από τα οικονομικά στοιχεία και τις υποδείξεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ότι πιθανότατα δεν προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων φέτος. Ωστόσο πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι το δανειακό πρόγραμμα έπαιξε καθοριστικό ρόλο.
Το τριμηνιαίο δανειακό πρόγραμμα
Η τριμηνιαία ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, που συνήθως υποτιμάται ως παράγοντας που επηρεάζει την πορεία των αγορών, εκτιμάται ότι νευματοδότησε την τοποθέτηση των επενδυτών σε αμερικανικά ομόλογα, ενισχύοντας τις τιμές τους, οι οποίες κινούνται αντίστροφα με τις αποδόσεις.
Το υπουργείο όχι μόνο ανακοίνωσε μικρότερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις στις εκδόσεις μακροπρόθεσμου χρέους, αλλά και υπέδειξε ότι ήταν πρόθυμο να υπερβεί τους άτυπους οδηγούς για την έκδοση βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου.
Αν και η η διαφορά της έκδοσης μεταξύ αυτής που ανέμενε η Wall Street και αυτής που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών ήταν μικρή αριθμητικά, ωστόσο ήταν ένα μήνυμα για τους επενδυτές.
Συνήθως, το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει «τακτικές και προβλέψιμες» δημοπρασίες, με σταδιακές αλλαγές στις στρατηγικές δανεισμού που ανακοινώνονται εγκαίρως. Τώρα, όμως έστειλε μήνυμα ότι είναι πρόθυμο να σπάσει το μάντρα και να είναι «πιο ευαίσθητος στην αγορά», εξηγεί στη Wall Street Journal ο επικεφαλής του τμήματος αμερικανικών κρατικών ομολόγων της Vanguard, Τζον Μαντζίβερι.
Το μήνυμα της Fed
Βοηθώντας περαιτέρω τις αγορές η Fed έδωσε ένα παρόμοιο μήνυμα. Κατά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης πολιτικής της, η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια, όπως αναμενόταν ευρέως. Ωστόσο στη δήλωση πολιτικής, η κεντρική τράπεζα έκανε μια νέα αναφορά στη σύσφιγξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, μια μικρή βελτίωση σε σχέση με την προηγούμενη δήλωσή της τον Σεπτέμβριο, την οποία οι επενδυτές ερμήνευσαν ως νεύμα συγκατάβασης στην αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων.
«Πραγματικά ήταν απλώς μια υπέροχη σύμπτωση», σημειώνει ο Μπράιαν Τζέικομπσεν, επικεφαλής οικονομολόγος της Annex Wealth Management. Πρώτα ήρθε το σχέδιο δανεισμού του Υπουργείου Οικονομικών, είπε, «και στη συνέχεια η Fed απλώς φούντωσε τη φλόγα του ενθουσιασμού υποδηλώνοντας ότι βρισκόμαστε σε αυτό το μοτίβο αναμονής με τα επιτόκια».
Η ανακούφιση ήταν αισθητή σε όλη τη Wall Street. Η εβδομαδιαία άνοδος του S&P 500 ήταν η μεγαλύτερη εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, αμέσως μετά τη διόρθωση που υπέστη, υποχωρώντας περισσότερο από 10% από το ανώτατο σημείο του Ιουλίου. Οι κλάδοι που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων, όπως τα ακίνητα και η τεχνολογία της πληροφορικής, ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων κερδισμένων. Ο δείκτης καταγράφει άνοδο 14% το 2023.
Ακόμα κι έτσι οι επενδυτές προειδοποιούν έντονα ότι οι φιλικές κινήσεις από την Ουάσιγκτον δεν θα είναι αρκετές για να διατηρήσουν το ράλι. Ούτε το υπουργείο Οικονομικών ούτε η Fed δεσμεύονται να γλιτώσουν τους επενδυτές από τις απώλειες, σημειώνουν οι αναλυτές. Και οι δύο επιδιώκουν τους δικούς τους στόχους, με το υπουργείο Οικονομικών να επιδιώκει το χαμηλότερο δυνατό κόστος χρηματοδότησης και τη Fed να ενδιαφέρεται να μειώσει τον πληθωρισμό αποφεύγοντας την ύφεση.
Το ιδανικό επίπεδο επιτοκίων
Η μείωση των αποδόσεων, σε κάθε άλλη περίπτωση, θα πρέπει να βοηθήσει την οικονομική ανάπτυξη με τη μείωση των επιτοκίων για πράγματα όπως τα στεγαστικά δάνεια και το εταιρικό χρέος. Αλλά είναι ακόμη άγνωστο ποιο είναι το ιδανικό επίπεδο επιτοκίων που μπορεί να περιορίσει τις δαπάνες τόσο ώστε να ελέγξει τον πληθωρισμό χωρίς να διαλύσει την οικονομία.
Πολλοί επενδυτές ανησυχούν ότι είναι μόνο θέμα χρόνου να προλάβουν τελικά τα υψηλά επιτόκια την οικονομία
Από την άλλη πλευρά, ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από τον στόχο της Fed για 2% και μάλιστα έχει δείξει σημάδια ανόδου πρόσφατα μετά από την καλοκαιρινή κάμψη. Ακριβώς όπως ορισμένοι επενδυτές ανησυχούν για μια ύφεση, άλλοι ανησυχούν ότι θα εξακολουθήσει να είναι δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος της Fed για τον πληθωρισμό, ειδικά μετά το ράλι των ομολόγων της περασμένης εβδομάδας που έκανε το κόστος δανεισμού και πάλι φθηνότερο.
«Νομίζω ότι ενδεχομένως το ράλι που είδαμε τις τελευταίες δύο ημέρες είναι υπερβολικό», σημειώνει ο επικεφαλής επενδύσεων της Franklin Templeton Fixed Income, Σόναλ Ντεσάι
Υπάρχει η ιδέα ότι «το υπουργείο Οικονομικών έχει τα νώτα της αγοράς, αλλά δεν μπορεί», πρόσθεσε. «Το μέγεθος του δημοσιονομικού ελλείμματος σημαίνει ότι υπάρχει απόλυτο όριο στο πόσα μπορεί να κάνει το Υπουργείο Οικονομικών.»
Πηγή: ΟΤ
- Ισραήλ: Νέο σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο με τη Γαλλία σε χώρο γαλλικής δικαιοδοσίας
- Τραμπ: Η διευθύντρια της εκστρατείας του αναλαμβάνει προσωπάρχης στον Λευκό Οίκο
- Μέση Ανατολή: Στέλνουν και άλλα F-15 οι ΗΠΑ εν είδει προειδοποίησης στο Ιράν
- Πούτιν: Χωρίς ουδετερότητα της Ουκρανίας δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη
- Ρέθυμνο: Νέος βαρύς φόρος αίματος στον ΒΟΑΚ – Αλλοι 2 νεκροί σε σφοδρή μετωπική (βίντεο)
- Πώς ετοιμάζεται η Κίνα για δασμούς Τραμπ