Λαγκάρντ: Οι προβλέψεις για τη μείωση του πληθωρισμού στο στόχο του 2%
«Είμαστε αποφασισμένοι να μειώσουμε τον πληθωρισμό στο 2%» τόνισε η Λαγκάρντ
- Γέμισε φαναράκια ο αττικός ουρανός για τη «Νύχτα των Ευχών»
- Προφυλακιστέος ο 16χρονος δράστης της επίθεσης με μαχαίρι στην Πάρο - Τι ισχυρίστηκε στην απολογία του
- Εξιτήριο από το νοσοκομείο για τον Μπιλ Κλίντον
- Το κυνήγι του στέμματος: Πώς τα κοσμήματα των αυτοκρατόρων της Γαλλίας βρέθηκαν στο Νιού Τζέρσεϊ;
Ο πληθωρισμός θα επιστρέψει το 2025 στο 2%, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως είπε η επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη στην Καθημερινή, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ.
«Είμαστε αποφασισμένοι να μειώσουμε τον πληθωρισμό στο 2%» τόνισε η Λαγκάρντ. «Σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, θα φτάσουμε εκεί το 2025», πρόσθεσε.
Η ΕΚΤ στην τελευταία συνεδρίαση της στην Αθήνα άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια
Η επικεφαλής της ΕΚΤ δεν ανησυχεί για τις πολιτικές επιπτώσεις των προσπαθειών της κεντρικής τράπεζας, οι οποίες έχουν επικριθεί από ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που έχουν εκφράσει τον φόβο ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα πνίξουν την ανάπτυξη. «Η εντολή μας είναι να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα των τιμών και αυτή είναι η καλύτερη συμβολή που μπορούμε να κάνουμε στην κοινωνική ειρήνη και στην κοινωνία, ιδίως στα πιο ευάλωτα μέλη της», είπε.
Η ΕΚΤ στην τελευταία συνεδρίαση της στην Αθήνα άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια, κάνοντας την πρώτη παύση στον πρωτοφανή για την ιστορία της κύκλο της αύξησης των επιτοκίων στην προσπάθεια της να τιθασεύσει τις πληθωριστικές πιέσεις. Οι αξιωματούχοι έχουν διαμηνύσει ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει αυξημένο, ώστε να διασφαλιστεί η επιστροφή του ΔΤΚ στο 2%, αν και η αποδυνάμωση της οικονομίας της ευρωζώνης εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πότε θα χρειαστούν μειώσεις.
«Οι βασικοί δείκτες επιδόσεων για την κατάσταση της χώρας έχουν δείξει βελτιώσει»
Όσον αφορά την ελληνική οικονομία η επικεφαλής της ΕΚΤ εξήγησε ότι οι βασικοί δείκτες επιδόσεων για την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση της χώρας έχουν δείξει «βελτιώσεις σε όλους τους τομείς».
Η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας αναβαθμίστηκε σε επενδυτική βαθμίδα από την S&P Global Ratings τον Οκτώβριο, η πρώτη κίνηση από έναν από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης από τότε που η χώρα κλονίστηκε από την κρίση χρέους πριν από μια δεκαετία και πλέον.
«Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν κι άλλες μεταρρυθμίσεις στα σκαριά, αλλά, συνολικά, τα αποτελέσματα των προσπαθειών της χώρας είναι εντυπωσιακά» είπε.
Πηγή: ot.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις