Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ποια ξενοδοχεία; Βουδιστικοί ναοί προσφέρουν δωμάτια και κερδίζουν τους ταξιδιώτες

Ποια ξενοδοχεία; Βουδιστικοί ναοί προσφέρουν δωμάτια και κερδίζουν τους ταξιδιώτες

Ολοένα και περισσότερους οπαδούς κερδίζει η νέα τάση στην Ιαπωνία «Shukubo» που σημαίνει «κοιμηθείτε με τους μοναδούς». Πώς οι βουδιστικοί ναοί μετατράπονται σε ξενοδοχεία.

Με πολλούς επισκέπτες να θέλουν να ζήσουν αξέχαστες εμπειρίες στα ταξίδια τους, η νέα τάση «Shukubo» στην Ιαπωνία (κοιμηθείτε με τους μοναχούς) κερδίζει συνεχώς νέους οπαδούς.

Η τάση «Shukubo» επιτρέπει σε ταξιδιώτες να διανυκτερεύσουν σε μυσταγωγικούς και αρχαίους βουδιστικούς ναούς παρέα με τους μοναχούς.

Στον γαλήνιο κόσμο των Ιαπώνων βουδιστών μοναχών, η ζωή παίρνει μια ξεχωριστή μορφή, συνυφασμένη με την πειθαρχία

Άλλωστε αυτό σημαίνει η λέξη «shukubo», δηλαδή «κοιμηθείτε με τους μοναχούς». «Μερικοί άνθρωποι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τα καταλύματα όταν ταξιδεύουν για να επιδείξουν την πίστη τους, αλλά ο αριθμός αυτών των ανθρώπων μειώνεται», δήλωσε ο Kaiji Yamamoto, ανώτερος μοναχός στο ναό Zenkoji στην Takayama, που βρίσκεται στον κεντρικό ορεινό νομό Gifu.

«Σήμερα, όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες χρησιμοποιούν το shukubo ως ένα μοναδικό μέρος για να μείνουν και να προσφέρουν μια εντελώς ηρεμιστική εμπειρία», δήλωσε στην DW.

Όπως γράφει το BBC σε αφιέρωμά του, στον γαλήνιο κόσμο των Ιαπώνων βουδιστών μοναχών, η ζωή παίρνει μια ξεχωριστή μορφή, συνυφασμένη με την πειθαρχία. Αυτοί οι μοναχοί ακολουθούν μια μοναδική μέθοδο διαλογισμού, συχνά στέκονται όρθιοι, υποστηριζόμενοι μόνο από ένα μέτριο μαξιλάρι.

Σε αυτή τη θέση, διατηρούν μια συνεχή κατάσταση επίγνωσης, ενσαρκώνοντας τη βουδιστική ποιότητα της παρατεταμένης συγκέντρωσης. Αυτή η προσέγγιση της πίστης είναι μόνο μια πτυχή του τρόπου ζωής ενός μοναχού, ο οποίος περιστρέφεται γύρω από την πνευματική αφοσίωση και την ενσυνειδητότητα.

Οι μέρες τους συνήθως ξεκινούν με διαλογισμό πριν από την αυγή, ακολουθούμενο από ένα απλό πρωινό που αποτελείται από χορτοφαγικές ή vegan προσφορές. Καθώς ανατέλλει ο ήλιος, οι μοναχοί ψέλνουν για να ενισχύσουν την αυτογνωσία και την εσωτερική γαλήνη.

Πλέον αυτές οι επιλογές διαμονής σε τέτοια περιβάλλοντα αποτελούν για τους Ιάπωνες αλλά και τους τουρίστες, μία πρόταση προκειμένου να γευτούν τη μοναστική ζωή, καθώς και να ρίξουν μια ματιά στις διαλογιστικές πρακτικές των μοναχών.

Σε κάθε shukubo οι επισκέπτες περιβάλλονται από μια μινιμαλιστική και εστιασμένη προσέγγιση της καθημερινής ζωής. Είναι μια ηχώ της ίδιας της ουσίας των βουδιστικών διδασκαλιών και προσφέρει μια καθηλωτική κάθαρση από τη γρήγορη καθημερινή ρουτίνα του καθενός.

Τα κοινόχρηστα δωμάτια και οι συνεδρίες με τους μοναχούς

Στα πρώτα χρόνια του shukubo, τα καταλύματα ήταν αρκετά λιτά, σύμφωνα με τις ασκητικές πρακτικές των προσκυνητών. Οι επισκέπτες συχνά κοιμούνταν σε κοινόχρηστα δωμάτια, έπαιρναν μέρος σε συνεδρίες διαλογισμού και προσευχής σε διαφορετικές ώρες της ημέρας και της νύχτας με τους μοναχούς που κατοικούσαν.

Τα παραδοσιακά βουδιστικά γεύματα «shojin ryori» σερβίρονταν χωρίς καθόλου κρέας, ψάρι ή άλλα ζωικά προϊόντα.

Τα τυπικά συστατικά ενός γεύματος πολλών πιάτων περιλαμβάνουν εποχιακά λαχανικά και φυτά που συλλέγονται από τα βουνά γύρω από το ναό, μαζί με τόφου και φαγητά με βάση τη σόγια. Μαζί, αυτά τα συστατικά πιστεύεται ότι φέρνουν ισορροπία και ευθυγράμμιση στο σώμα, το μυαλό και το πνεύμα.

Από αυτές τις βασικές αρχές, τα καταλύματα shukubo έχουν εξελιχθεί σημαντικά. Ορισμένοι ναοί προσφέρουν καταλύματα που είναι εφάμιλλα των καλής ποιότητας ξενοδοχείων, αλλά, ταυτόχρονα, διατηρούν την ατμόσφαιρα του παραδοσιακού περιβάλλοντος του ναού.

Οι επισκέπτες μπορούν να λάβουν μέρος σε συνεδρίες διαλογισμού, συναντήσεις προσευχής, γιόγκα, να αντιγράψουν καλλιγραφίες και να κάνουν πεζοπορίες με καθοδήγηση στα γύρω βουνά.

Σε ειδικές περιστάσεις, οι επισκέπτες μπορούν επίσης να λάβουν μέρος σε τελετουργίες καθαρισμού που περιλαμβάνουν την ορθοστασία κάτω από καταρράκτες και την απαγγελία προσευχών.

Must in

Ερευνητική ομάδα ρίχνει «φως» με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα στις αιτίες του σεισμού του 1956 στην Αμοργό

Ο σεισμός στην Αμοργό σημειώθηκε στις 9 Ιουλίου 1956, στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης. Το μέγεθός του κυμάνθηκε μεταξύ 7,2 και 7,8 Ρίχτερ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024