Μύθοι και αλήθειες για την απορρόφηση της βιταμίνης D
Μύθοι και αλήθειες που αφορούν την απορρόφηση της βιταμίνης D ήταν το θέμα που απασχόλησε την εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας».
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής, Δημήτρης Παπανώτας, και ο ενδοκρινολόγος, Σαράντης Λιβαδάς, μίλησαν στην εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας» για τους μύθους και τις αλήθειες που αφορούν την απορρόφηση της βιταμίνης D.
Ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής, Δημήτρης Παπανώτας, είπε πως τρέφει μεγάλη αγάπη για τα σκυλιά, κάτι που μεταφράζεται σε μεγάλους περιπάτους στην ύπαιθρο και στον ήλιο.
Με τη βιταμίνη D επειδή μάθαμε πως είναι νευροστερεοειδές και μπαίνει στον εγκέφαλο, έχουμε ενθουσιαστεί, έχουμε κάνει έρευνες και έχουν βρεθεί πληθώρα αντιφατικών αποτελεσμάτων. Δεν έχουμε καταλήξει ακόμα ποια είναι τα σωστά όρια για βιταμίνη D
«Πιστεύω πως επειδή ‘παίρνω’ πολύ ήλιο, είμαι εντάξει. Δεν έχω κάνει ποτέ εξετάσεις».
Ο ενδοκρινολόγος, Σαράντης Λιβαδάς, είπε πως εάν ο περίπατος είναι πάνω από μισή ώρα την ημέρα, τότε είναι επαρκής ως χρόνος έκθεσης στον ήλιο.
«Εάν δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα τότε, η εξέταση δεν θα δείξει κάποια επιπλέον πληροφορία. Με τη βιταμίνη D επειδή μάθαμε πως είναι νευροστερεοειδές και μπαίνει στον εγκέφαλο, έχουμε ενθουσιαστεί, έχουμε κάνει έρευνες και έχουν βρεθεί πληθώρα αντιφατικών αποτελεσμάτων. Δεν έχουμε καταλήξει ακόμα ποια είναι τα σωστά όρια για βιταμίνη D».
Σε σχέση με το πώς σχετίζεται η βιταμίνη D με την υγεία των οστών, ο κ. Σαράντης Λιβαδάς είπε πως το κλασικό λάθος που κάνουμε είναι πως σε ασθενή με οστεοπόρωση, δεν δίνεται σωστή ποσότητα ασβεστίου, οπότε όση βιταμίνη D και να δώσουν ο ασθενής θα μείνει πίσω σε ασβέστιο.
«Η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν καλύπτει την ανάγκη της βιταμίνης από τη διατροφή»
Σε σχέση με το εάν υπάρχουν τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D, ο ειδικός είπε πως η περιεκτικότητα βιταμίνης D που υπάρχει στα δημητριακά, στο τυρί και στο αυγό, είναι μικρή.
«Η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν καλύπτει την ανάγκη της βιταμίνης από τη διατροφή, γι’ αυτό δίνεται συμπλήρωμα. Το ζητούμενο όμως, είναι να μετρήσουμε μετά από 2 μήνες εάν είναι επαρκές. Η δόση μπορεί να δίνεται είτε εβδομαδιαία είτε ημερησίως, ανάλογα με το τι βολεύει τον ασθενή».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις