Κατά την διάρκεια της αεροπορικής επιδρομής στην Τζαμπαλίγια, το Ισραήλ έκανε χρήση ενός από τα ισχυρότερα όπλα του. Από την επίθεση αυτή, σκοτώθηκαν δεκάδες άμαχοι και τραυματίστηκαν εκατοντάδες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανάλυση των New York Times, το Ισραήλ έκανε χρήση δύο βομβών των 2.000 λιβρών. Ανέφερε δε ότι στόχευε έναν διοικητή και μαχητές της Χαμάς, καθώς και το δίκτυο υπόγειων σηράγγων που χρησιμοποιεί η Χαμάς για να κρύβει όπλα.

Εγείρονται ερωτήματα για τους στόχους του Ισραήλ

Η χρήση τέτοιων βομβών από το Ισραήλ, του δεύτερου μεγαλύτερου τύπου του οπλοστασίου τους, καθώς η μόνη μεγαλύτερη βόμβα στο οπλοστάσιο είναι 4.500 με 5.000 λίβρες.  Το μέγεθος είναι μεγαλύτερο από εκείνο που χρησιμοποιούν τακτικά οι περισσότεροι στρατοί.

Οι βόμβες αυτές συνήθως χρησιμοποιούνται για τη στόχευση υπόγειων υποδομών, αλλά η ανάπτυξη τους σε μία πυκνοκατοικημένη περιοχή, όπως η Jabaliya έχει εγείρει πολλά ερωτήματα αναλογικότητας – κατά πόσον οι επιδιωκόμενοι στόχοι δικαιολογούν τον αριθμό των νεκρών αμάχων και την καταστροφή που προκαλούν τα χτυπήματα του.

Σημειώνεται δε ότι μόλις ογδόντα τρεις χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά όχι του Ισραήλ, έχουν υπογράψει μία συνθήκη με την οποία δεσμεύονται να χρησιμοποιούν «κατά περίπτωση, τις βόμβες σε κατοικημένες περιοχές» λόγω της πιθανότητας να βλάψουν αμάχους.

Το Ισραήλ έκανε χρήση βομβών 2.000 λιβρών σε πυκνοκατοικημένη περιοχή

Δορυφορική εικόνα που εμφανίζει τους κρατήρες από την βομβιστική επίθεση του Ισραήλ

Τι δείχνει η ανάλυση

Οι δύο κρατήρες πρόσκρουσης έχουν πλάτος περίπου 40 πόδια – διαστάσεις που συνάδουν με υπόγειες εκρήξεις που θα παρήγαγε αυτός ο τύπος όπλου σε ελαφρύ, αμμώδες έδαφος, σύμφωνα με τεχνική μελέτη του 2016 από την Armament Research Services, μια συμβουλευτική εταιρεία έρευνας πυρομαχικών.

Ο Marc Garlasco, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε ότι οι βόμβες μπορεί να διέθεταν ένα μηχανισμό, ο οποίος καθυστερεί την πυροδότηση μέχρι χιλιοστά του δευτερολέπτου μετά τη διείσδυση στην επιφάνεια ή σε ένα κτίριο, έτσι ώστε η καταστροφική ισχύς της έκρηξης να φτάσει σε μεγαλύτερο βάθος.

Οι βόμβες συνήθως εξοπλίζονται με κιτ καθοδήγησης που ονομάζονται Joint Direct Attack Munitions, μετατρέποντάς τες από τις λεγόμενες άηχες βόμβες σε όπλα ακριβείας, καθοδηγούμενα με GPS.

Ο Garlasco, δήλωσε ότι δεν ήταν σαφές μόνο από την οπτική εικόνα εάν οι βόμβες ήταν εξοπλισμένες με κεφαλές που καταστρέφουν τα καταφύγια, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να διαπερνούν ενισχυμένες στρατιωτικές δομές. Αλλά ο δημοσίως δηλωμένος στόχος του Ισραήλ ήταν να στοχεύσει έναν ηγέτη της Χαμάς σε ένα υπόγειο καταφύγιο.