Οι αλλεπάλληλοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στα νοσοκομεία στη Γάζα. Οι γιατροί φέρεται να αναγκάζονται να χειρουργούν τους ασθενείς χωρίς τα απαραίτητα φάρμακα, ενώ οι νοσηλευτικές υποδομές πάσχουν από έλλειψη καυσίμων και ρεύματος.

Μετά τις πιέσεις που δέχθηκε από τον ΟΗΕ, ανθρωπιστικές οργανώσεις και τις ΗΠΑ, το Ισραήλ κατάρτισε ένα σχέδιο για την μεταφορά καυσίμων στη νότια Γάζα, κάτω υπό διεθνή παρακολούθηση, προκειμένου να μην τα λάβει η Χαμάς.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο παροχής καυσίμων

Μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ επέβαλε «πλήρη πολιορκία» στη Γάζα, κόβοντας την ηλεκτρική ενέργεια και εμποδίζοντας τη διέλευση καυσίμων, τροφίμων και ιατρικών προμηθειών στον θύλακα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το Ισραήλ επέτρεψε σε περιορισμένο αριθμό φορτηγών που μετέφεραν προμήθειες στη Γάζα από την Αίγυπτο, αλλά μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να επιτρέψει την είσοδο καυσίμων στη Λωρίδα, επικαλούμενο ανησυχίες ότι η Χαμάς θα πάρει τα καύσιμα.

Μετά από την διεθνή κατακραυγή, οι Ισραηλινοί κατάρτισαν ένα σχέδιο, το οποίο προβλέπει ότι βυτιοφόρα με καύσιμα από την Αίγυπτο θα εισέρχονταν στη λωρίδα της Γάζας με μια συγκεκριμένη ποσότητα καυσίμων που θα επαρκούσε για τη λειτουργία νοσοκομείων και άλλων ανθρωπιστικών εγκαταστάσεων για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Axios, κάθε βυτιοφόρο καυσίμων θα συνοδεύεται από μια ομάδα του ΟΗΕ που θα το παρακολουθεί στενά και θα διασφαλίζει ότι τα καύσιμα θα παραδίδονται στα νοσοκομεία για τον προβλεπόμενο σκοπό. Όταν δε τα καύσιμα εξαντληθούν ξανά, η διαδικασία θα λάβει χώρα ξανά για άλλο ένα σύντομο και περιορισμένο χρονικό διάστημα, δήλωσαν οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Καύσιμα στέλνει το Ισραήλ σε νοσοκομεία της Γάζας μετά την κατακραυγή

Οι άμαχοι βλέπουν τα συντρίμμια μετά από την καταστροφή ενός ακόμη νοσοκομείου στη Γάζα

Τι ανέφερε Αιγύπτιος αξιωματούχος για το σχέδιο παροχής καυσίμων

Αιγύπτιος αξιωματούχος αποκάλυψε στην εφημερίδα του Κατάρ «Al-Arabi Al-Jadid» νέες λεπτομέρειες σχετικά με την ισραηλινή αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε το Κάιρο την περασμένη Τετάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ισραήλ αναζητούσε μια λύση για να φέρει μια περιορισμένη ποσότητα καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας για να καλύψει τις ανάγκες των νοσοκομείων, χωρίς να φτάσει στη Χαμάς.

Η πηγή ανέφερε ότι επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο συντονιστής των κυβερνητικών επιχειρήσεων στα εδάφη ταγματάρχης Ρασάν Αλιγιάν και σημείωσε ότι «είναι πιθανό η κίνηση αυτή να προέκυψε από την πίεση προς την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία ισχυρίζεται ότι δίνει «πράσινο φως» στο Ισραήλ.»

Ο πίνακας δείχνει τις επιθέσεις που έχουν γίνουν σε νοσοκομεία από τις 7 Οκτωβρίου

«Δεν υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ», ανέφερε γιατρός στο νοσοκομείο της Γάζας

Ο Δρ. Ahmed Mokhallalati, επικεφαλής του τμήματος πλαστικής χειρουργικής στο νοσοκομείο Al – Shifa στη Γάζα, αναφέρει πως το νοσηλευτικό σύστημα της Λωρίδας της Γάζα καταρρέει μέρα με την ημέρα.

«Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Γάζα», ανέφερε ο Mokhallalati στο Al Jazeera. «Στο νοσοκομείο όλα τα κρεβάτια είναι γεμάτα, οι άνθρωποι νοσηλεύονται στο έδαφος, έχουμε πάνω από 50.000 άτομα που αναζητούν επίσης καταφύγιο. Αλλά οι συνθήκες στο νοσοκομείο είναι αρκετά δυσάρεστες.»

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «Είμαι χειρουργός και ασχολούμαι με ασθενείς με εγκαύματα και δεν μπορούμε να καθαρίσουμε τα τραύματα τους, καθώς δεν έχουμε κανένα μέσο για να κρατήσουμε καθαρό οποιοδήποτε εξοπλισμό του νοσοκομείου.»