Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Επιχειρηματικότητα 2023: «Πυρετός» επενδύσεων για νέα πολυτελή ξενοδοχεία

Επιχειρηματικότητα 2023: «Πυρετός» επενδύσεων για νέα πολυτελή ξενοδοχεία

Οι επενδυτές επιχειρούν να εκμεταλλευθούν τη δυναμική του ελληνικού τουρισμού         

«Πυρετός» νέων επενδύσεων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στον ελληνικό τουρισμό. Η δυναμική και οι προοπτικές του κλάδου μαγνητίζουν τα βλέμματα των επενδυτών, οι οποίοι επιδιώκουν να εκμεταλλευθούν στο έπακρο τα περιθώρια που υπάρχουν για υψηλές αποδόσεις.

Η Ελλάδα, όπως εξηγούν παράγοντες του κλάδου μπορεί να ωφεληθεί πολύ περισσότερο από την ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανία υπό την προϋπόθεση ότι θα αναβαθμίσει την ποιότητα των υποδομών αλλά και των παρεχόμενων υπηρεσιών της.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2022 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανήλθαν σε 17,6 δισ. ευρώ από 18,17 δισ. ευρώ που εισπράχθηκαν το 2019 ενώ για φέτος σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Τράπεζας οδεύουμε προς νέο ρεκόρ εισπράξεων.

Πολλά κεφάλαια κατευθύνονται στη δημιουργία πεντάστερων ξενοδοχείων, αφού το κομμάτι του τουρισμού πολυτελείας θεωρείται από τα πλέον υποσχόμενα. Όπως χαρακτηριστικά λένε παράγοντες του κλάδου, εκεί συντελείται μια πραγματική… κοσμογονία με πολλά δισεκατομμύρια να πέφτουν στην αγορά, αφού η ζήτηση για luxury διακοπές στη χώρα μας παραμένει ισχυρή και το 2024.

Οι «τέσσερις εποχές» στο Πόρτο Χέλι

Τον δρόμο άνοιξε η Four Seasons με την ανάληψη της διαχείρισης του Αστέρα Βουλιαγμένης. Μετά την κίνηση αυτή τώρα  προωθεί ένα κόμη στη Μύκονο στη θέση «Καραπέτης», της κτηματικής περιφέρειας της Κοινότητας Άνω Μεράς, στα νοτιοανατολικά του νησιού, σε έκταση 60,3 στρεμμάτων. Την επένδυση δρομολογεί η AGC Equity Partners, το επενδυτικό σχήμα που έχει αποκτήσει τον Αστέρα Βουλιαγμένης.

Ωστόσο δεν φαίνεται να μένει εκεί. Πληροφορίες από το Πόρτο Χέλι αναφέρουν ότι το 5στερο Aks Hinitsa Bay, θα κλείσει με το τέλος της σεζόν και θα ανακατασκευασθεί εκ βάθρων προκειμένου να λειτουργήσει μετά από δυο χρόνια ως Four Seasons. Εφόσον επαληθευθούν οι πληροφορίες που κυκλοφορούν στους διαδρόμους του ξενοδοχείου θα πρόκειται για το τρίτο Four Seasons στη χώρα μας.

Μια άλλη ξεχωριστή περίπτωση είναι αυτή της Mandarin Oriental Πολλά χρόνια γινόταν συζητήσεις για το πότε θα έρθει η υπερπολυτελής αυτή αλυσίδα στην Ελλάδα. Τελικά ήρθε με δυο project μέχρις στιγμής τουλάχιστον.

Το Ναυαρίνο

Το πρώτο είναι το Mandarin Oriental Costa Navarino στην Πελοπόννησο. Το ξενοδοχείο άνοιξε πρόσφατα τις πόρτες του και ήδη έχει αυξημένες πληρότητες. Το Mandarin Oriental, Costa Navarino διαθέτει 99 σουίτες και βίλες. Επίσης εκτός από το Mandarin Oriental, Costa Navarino θα ανοίξει το καλοκαίρι του 2027 και το Mandarin Oriental Athens στο Ελληνικό μετά την σχετική συμφωνία που υπέγραψαν πρόσφατα μεταξύ του ξενοδοχειακού ομίλου της Lamda Development και της ΤΕΜΕΣ.

Εντυπωσιακή ήταν και η πρώτη εμφάνιση της Six Senses στη χώρα μας με την ανακοίνωση σε σύντομο χρονικό διάστημα δυο projects.

Αρχικά ανακοίνωσε την συνεργασία της με την Grivalia Hospitality στους Πεταλιούς, και μόλις πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε το δεύτερο Six Senses το Six Senses Porto Heli που πρόκειται να λειτουργήσει από το 2026.

Το Six Senses Porto Heli διαθέτει 60 δωμάτια και σουίτες και επιπλέον, θα κατασκευαστούν 10 πολυτελείς κατοικίες προς πώληση, με πέντε έως οκτώ υπνοδωμάτια. Το συγκρότημα θα αναπτυχθεί σε έκταση 1.600 στρεμμάτων.

Το μοναδικό 6άστερο…

Επίσης και η One&Only είναι παρούσα στη χώρα μας με δυο μονάδες στα «Αστέρια της Γλυφάδας και στην Τζιά με τα One&Only Aesthesis και One&Only Kea Island.

Τα παραπάνω παραδείγματα δείχνουν ότι η χώρα μας έχει μπει για τα καλά στο κάδρο των κορυφαίων αλυσίδων υπερπολυτελούς τουρισμού γεγονός που σημαίνει ότι τα περιθώρια ανάπτυξης του κλάδου είναι πολύ μεγάλα. Παράλληλα με την παρουσία τους οι διεθνείς αλυσίδες αναβαθμίζουν περαιτέρω το προϊόν «Ελλάδα» προς όφελος της οικονομίας, ενώ προσελκύουν και νέες επενδύσεις από άλλους επιχειρηματικούς ξενοδοχειακούς ομίλους.

Ωστόσο δεν είναι βέβαια μόνο οι τέσσερις αυτές αλυσίδες που «παίζουν» Ελλάδα. Δεκάδες είναι οι νέες επενδύσεις που είτε είναι ακόμη στα χαρτιά είτε έχουν ξεκινήσει ενώ άλλες είναι το στάδιο της ολοκλήρωσης.

Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος άναψε το πράσινο φως στους περιβαλλοντικούς όρους για το κατασκευή πεντάστερου ξενοδοχείου δυναμικότητας 449 κλινών με μετατροπή υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων του πρώην Hotel Lakonis στο Γύθειο που ανήκει στον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματίας Στηβ Βολιώτη.

Η Μύκονος και οι άλλοι

Στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα στη Νάξο ένα νέο ξενοδοχειακό έργο 5 αστέρων με πισίνες και υπόγειο έλαβε πρόσφατα άδεια από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για να κατασκευαστεί στην Νάξο, στην περιοχή Κάμπου / Πολίχνης στο Σαγκρί, τοποθετώντας στο μικροσκόπιο του τουριστικού ενδιαφέροντος το μεγαλύτερο σε έκταση κυκλαδίτικο νησί.

Την ίδια χρονική περίοδο, τουριστικό συγκρότημα με ξενοδοχειακό κατάλυμα 5 αστέρων στη Μύκονο έλαβε το «πράσινο φως» από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων. Πρόκειται για μια ακόμη επένδυση από τον όμιλο Mitsis Hotels, ο οποίος έχει χαράξει πλάνο 250 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου του, το οποίο εκτός των άλλων περιλαμβάνει και το project Afandou στη Ρόδο.

Και… η Αθήνα

Δρομολογημένη να λειτουργήσει το 2026 είναι ακόμη, η επένδυση της εταιρείας RND Investments στη Χερσόνησο Βαρκό της Δημοτικής Ενότητας Παλαίρου, η οποία προβλέπει τη δημιουργία πολυτελούς θέρετρου με 116 βίλες και 45 τουριστικές κατοικίες.

Αξιοσημείωτες είναι επίσης, οι επενδύσεις πέντε αστέρων που διαπραγματεύεται σε όλη την Ελλάδα το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο HIG Capital, με δραστηριότητα που ήδη εκτείνεται από τη Ρόδο, Κέρκυρα και την Κω μέχρι την Κρήτη, καθώς και οι λουξ επενδύσεις που έχουν ολοκληρωθεί και λειτουργούν τη φετινή σεζόν σε Χαλκιδική και Κρήτη από την ξενοδοχειακή αλυσίδα Zeus International.

Ακόμη στην Αθήνα, τέλος τα «καλύτερα έρχονται» καθώς τρέχουν μια σειρά διαγωνισμών για την μίσθωση και αξιοποίηση ακινήτων ως ξενοδοχεία με κορυφαία την περίπτωση του ιστορικού κτιρίου του ιδρύματος Μποδοσάκη επί της λεωφόρου Αμαλίας, απέναντι από τον Εθνικό Κήπο, όπου έχουν υποβάλλει μη δεσμευτικές προσφορές πολλοί ενδιαφερόμενοι.

Sports in

«Τρομάζει» η Team USA, διέλυσε τους Σέρβους σε φιλικό (79-105)

Παίζοντας όσο χρειάστηκε, η Εθνική ομάδα των ΗΠΑ επιβλήθηκε εύκολα της Σερβίας με 105-79 σε φιλική αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024