Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ένα δείπνο με άδειες καρέκλες

Ένα δείπνο με άδειες καρέκλες

Μια δυνατή έκκληση για συμπαράσταση και βοήθεια για τους απαχθέντες της Χαμάς

Φτάνοντας στην αίθουσα είναι στημένο ένα τραπέζι. Οι καλεσμένοι δεν είναι εδώ. Οι καρέκλες είναι κενές. Οι 242 καρέκλες του δείπνου έχουν τοποθετημένες πάνω τους τις φωτογραφίες των απαχθέντων από τη Χαμάς. Το σύνθημα είναι «#bring them home». Νεαρά παιδιά κουβαλάνε μαύρα μπαλόνια. Είναι μια ημέρα πένθους για τα 1400 θύματα του Ισραήλ από την επίθεση της Χαμάς, αλλά και μια ημέρα ελπίδας πως οι απαχθέντες συγγενείς θα επιστρέψουν σπίτι τους.

Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε την Κυριακή το βράδυ από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο και την Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής με σκοπό μια δέηση για τους απαχθέντες από την Χαμάς, έγινε και μια δυνατή έκκληση για συμπαράσταση, για βοήθεια.

«Ο γιος μου πήγε στο φεστιβάλ και δεν επέστρεψε»

Ανάμεσα στους παρίσταντες στην εκδήλωση βρέθηκαν η Γκάλια και ο Ιλάι Νταβίντ, μητέρα και αδερφός του 22χρονου Εβιατάρ Νταβίντ, και η Ορίτ και ο Αβιράμ Μείρ, μητέρα και θείος του 21χρονου Αλμόγκ Μείρ. Είναι συγγενείς ομήρων της Χαμάς που κρατούνται στη Γάζα οι οποίοι επισκέφτηκαν την Ελλάδα προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν την ελληνική κοινή γνώμη για την κατάσταση των αγαπημένων τους προσώπων.

Εμείς είμαστε οι οικογένειες που λειτουργούν

«Εμείς είμαστε οι οικογένειες που λειτουργούμε» είπε ο Αβιράμ Μείρ με μεγάλη συγκίνηση. «Οι υπόλοιπες 75 βρίσκονται σε μεγάλο πένθος». «Τις τελευταίες δύο ή τρεις εβδομάδες, οι οικογένειες των απαχθέντων ενώσαμε τις δυνάμεις μας για να μπορέσουμε να «εργαστούμε» ώστε να φέρουμε τους συγγενείς μας πίσω».

Με δάκρυα στα μάτια, τα μέλη της Ισραηλινής κοινότητας της Αθήνα, άκουσαν τις ιστορίες των συγγενών των δύο νέων παιδιών που βρίσκονταν στο μουσικό φεστιβάλ Supernova που πνίγηκε στο αίμα στις 7 Οκτωβρίου από την επίθεση ενόπλων της Χαμάς. Οι οικογένειες έχουν μόλις φτάσει. Οι βαλίτσες τους είναι δίπλα στα καθίσματα. Αγκαλιάζονται μεταξύ τους. Θα μοιραστούν για ακόμη μια φορά την ιστορία τους, η οποία συγκλόνισε και ολόκληρο τον κόσμο.

«Έγινε ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»

«Ο γιος μου πήγε στο φεστιβάλ και δεν επέστρεψε», περιέγραψε συγκινημένη η Γκάλια Νταβίντ, μητέρα του 22 χρονου Εβιατάρ, η οποία βγήκε από την αίθουσα της εκδήλωσης όταν προβαλλόταν το βίντεο με σκηνές από τον απαχθέντα γιο της. «Ξυπνήσαμε από σειρήνες εκείνο το πρωί, μετά είδαμε τα δύο video που κυκλοφόρησε η τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς».

Καθώς έπαιζε το video, απαρηγόρητη η Γκάλια Νταβίντ βγήκε από την αίθουσα. «Ακόμη δεν μπορεί να δει το video» είπε με θλίψη ο γιος της Ιλάι κρατώντας τη φωτογραφία του αδερφού του στο χέρι.

«Απήχθη και κρατείται στη Γάζα, δε γνωρίζουμε που και κόπηκε κάθε επικοινωνία μαζί του», είπε η μητέρα του. «Προσπαθούμε συνεχώς με κάθε τρόπο να αποκαταστήσουμε έστω ένα ίχνος επικοινωνίας. Έγινε ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

«Από εκείνη τη στιγμή η ζωή μας άλλαξε, ζούμε 30 μέρες ένα φοβερό εφιάλτη. Ελπίζουμε η επίσκεψή μας να μπορέσει να έχει κάποιο αντίκτυπο και η ελληνική κοινότητα να μπορεί να βοηθήσει», συμπλήρωσε η Γκάλια Νταβίντ.

«Ο Εβιατάρ είναι ένα δυνατό παιδί» συμπλήρωσε, «ίσως να μπορέσει να βοηθήσει και άλλους εκεί που είναι» είπε με ελπίδα στα μάτια.

Δίπλα της, η Ορίτ Μεϊρ περιέγραψε με δάκρυα την τελευταία φορά που είδε το γιο της τον 21 χρονο Αλμόγκ στις 6 Οκτωβρίου, στις 11 το βράδυ που έφυγε με φίλους του για το φεστιβάλ.

Ξύπνησε την επόμενη το πρωί από ένα τηλεφώνημα του Αλμόγκ ο οποίος της περιέγραφε ότι ακούει από παντού ρουκέτες και πυροβολισμούς. «Δεν ξέρω τι συμβαίνει, θα σε πάρω σε μισή ώρα, μαμά σ αγαπώ», της είπε την τελευταία φορά που τον άκουσε. Η κόρη της έστειλε στο facebook τη φωτογραφία του Αλμόγκ, και 3 ώρες αργότερα έλαβαν ένα βίντεο από κάποιον που τον αναγνώρισε.

«Από εκείνη τη στιγμή ο κόσμος μου καταστράφηκε.  Ήταν σαν να με μαχαίρωσαν στην κοιλιά», είπε η Ορίτ. «Είναι όλη η ζωή μου, ζω έναν εφιάλτη σε ένα διαφορετικό κόσμο. Δεν κοιμάμαι μόνο κλαίω και είμαι σε απόγνωση».

«Ο Αλμόγκ, είναι ένας άνθρωπος χαρούμενος, δε μπορεί να κάτσει σε καρέκλα για μία ώρα, «δε μπορώ να τον φανταστώ να είναι ένα μήνα σε ένα υπόγειο. Από τότε η ζωή μας είναι ένας εφιάλτης. Όμως αυτός ο εφιάλτης είναι πραγματικότητα. Σας παρακαλώ βοηθήστε μας να τον φέρουμε πίσω μαζί με τους άλλους ομήρους».

Ο θείος του Αλμόγκ, Αβιράμ, πιο ψύχραιμος, είπε πως οι οικογένειες που στέκονται όρθιες παίρνουν τα αεροπλάνα και γυρίζουν τον κόσμο για να φέρουν πίσω τους συγγενείς του. Ζήτησε από τον κόσμο, να πιέσει όποιον μπορεί να βοηθήσει, αλλά και να στηρίξει τις οικογένειες των ομήρων. Ζήτησε επίσης να ασκηθεί πίεση στην Αίγυπτο και στην Ιορδανία ώστε διαμεσολαβητές να πιέσουν την Χαμάς, να απελευθερώσουν τους ανθρώπους τους».

«Όταν μάθαμε έπειτα τι έγινε, διαπιστώσαμε την έκταση του συμβάντος. Ο Αλμόγκ προσπάθησε να ξεφύγει μέσα σε ένα αυτοκίνητο, αλλά οι σφαίρες των τρομοκρατών, τον σταμάτησαν. Οι επιβαίνοντες στο αμάξι έτρεξαν σε αντίθετες κατευθύνσεις. Τα δύο κορίτσια, που δεν τα γνωρίζαμε, σκοτώθηκαν ενώ μιλούσαν στο τηλέφωνο με τον πατέρα τους. Ο φίλος του Αλμόγκ, ο Τόμελ, βρέθηκε νεκρός, ενώ πήρε δύο εβδομάδες να αναγνωρίσουν το πτώμα του» είπε με δάκρυα στα μάτια.

Το κοινό χειροκροτούσε όρθιο, και οι αναπνοές στην αίθουσα έγιναν βαριές. Μνήμες από μια άλλη εποχή, ξύπνησαν, ηλικιωμένες γυναίκες έκλαιγαν με λυγμούς.

«Όπως το βλέπω θα τα καταφέρουμε και θα τους φέρουμε πίσω. Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας, αλλά θα τους φέρουμε πίσω», κατέληξε ο θείος του.

«Το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να θέσει τέλος στην απειλή της Χαμάς»

Στις 7 Οκτωβρίου, όπως ανέφερε ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Νόαμ Κατς, «όλο το Ισραήλ ξύπνησε από έναν εφιάλτη, μια δολοφονική επίθεση, μια γενοκτονία που ενορχηστρώθηκε από τη Χαμάς εναντίον μας και εκτυλίχτηκε μπροστά στα μάτια μας».

«Νέοι, μωρά, παιδιά, γυναίκες, άνδρες δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ, αποκεφαλίστηκαν και κάηκαν ζωντανά μέσα στα σπίτια τους και σε ένα μουσικό φεστιβάλ. 1400 ψυχές χάθηκαν, πάνω από 5.000 είναι οι τραυματίες. 240 Ισραηλινοί έχουν απαχθεί από τη Χαμάς. Ξεριζώνονται βίαια από την καθημερινή τους ζωή και βασανίζονται, ταπεινώνονται, ζώντας σε απόλυτο φόβο, μια πλήρη κόλαση».

«Ήταν μια σφαγή και μαζική απαγωγή που μεταδόθηκε ζωντανά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης», περιέγραψε ο πρέσβης του Ισραήλ. «Οι φωνές τους από εκείνη τη φοβερή μέρα θα μας στοιχειώνουν για πάντα».

Το Ισραήλ, όπως τόνισε χαρακτηριστικά «είναι αποφασισμένο να θέσει τέλος στην απειλή της Χαμάς. Είναι αποφασισμένο να διαλύσει πλήρως τη Χαμάς στη Γάζα και να απελευθερώσει τους ομήρους».

«Οι οικογένειες αυτών των ομήρων, γενναίοι μπροστά σε μια αφάνταστη απόγνωση ήρθαν στην Ελλάδα αναζητώντας αλληλεγγύη και υποστήριξη για τα αγαπημένα τους πρόσωπα», ανέφερε και πρόσθεσε: «Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση τους. Φανταστείτε την αγωνία, τη φρίκη που νιώθουν. Φανταστείτε κάποιον να διαλύει βίαια τον κόσμο σας».

«Βρίσκονται στα χέρια μιας αδίστακτης, απάνθρωπης εγκληματικής οργάνωσης που περιφρονεί κάθε έννοια ανθρωπιάς και διεθνούς δικαίου».

«Είναι συλλογικό μας καθήκον να διασφαλίσουμε ότι οι φωνές τους θα ακουστούν και θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να φέρουν τους ομήρους πίσω σπίτι τους», σημείωσε και υπογράμμισε πως αυτή η προσπάθεια «δεν πρέπει να γνωρίζει ούτε σύνορα ούτε πολιτικούς διαχωρισμούς».

«Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι, αταλάντευτοι στην αποφασιστικότητά μας να φέρουμε αυτούς τους ανθρώπους πίσω στα σπίτια τους», σημείωσε ο κ. Κατς. «Ας ακούσουμε τις κραυγές των οικογενειών τους, να συνεργαστούμε ακούραστα μέχρι να ελευθερωθεί με ασφάλεια κάθε ένας από τους ομήρους. Ας επιστρέψουν οι όμηροι στα σπίτια τους».

Πρόεδρος ισραηλιτικού συμβουλίου: «Το Ισραήλ μάχεται στο πεδίο τον αγώνα του δυτικού πολιτισμού»

«Οι Εβραίοι της διασποράς, οι Εβραίοι της Ελλάδος, ανοίγουμε την καρδιά μας και την αγκαλιά μας για να σας υποδεχτούμε να σας στηρίξουμε, να σταθούμε δίπλα σας σ’ αυτή την περίοδο του ανείπωτου πόνου», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του κεντρικού ισραηλιτικού συμβουλίου Ελλάδος και της ισραηλιτικής κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ.

Υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει πίεση από όλους για την απελευθέρωση των ομήρων τους οποίους, όπως ανέφερε, «θεωρούμε δικούς μας αγαπημένους».

«Το Ισραήλ μάχεται στο πεδίο τον αγώνα του δυτικού πολιτισμού, τον αγώνα όλων μας εναντίον της τρομοκρατίας», σημείωσε. «Η τρομοκρατία αποτελεί απειλή για ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο».

«Βλέπω τις καρέκλες κενές και παρακινώ τον εαυτό μου να μετατρέψει το θυμό σε δράση, την απόγνωση σε αποφασιστικότητα, ώστε να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να τους φέρουμε πίσω», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Το κράτος του Ισραήλ θα συνεχίσει να μάχεται έως ότου εξαλείψει τους τρομοκράτες της Χαμάς».

Πρόεδρος Ισραηλιτικής κοινότητας Αθηνών: «Τα σπίτια μένουν εκκωφαντικά αδειανά»

«Τα σπίτια μένουν εκκωφαντικά αδειανά από εκείνο το μελανό Σάββατο. Σχεδόν ένα μήνα μετά και τα μάτια μας παραμένουν δακρυσμένα», σημείωσε ο πρόεδρος Ισραηλιτικής κοινότητας Αθηνών, Αλβέρτο Ταραμπούλους.

«Ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με εικόνες βαρβαρότητας και αποτρόπαιες σκηνές βίας που δυσκολεύεται να συλλάβει ανθρώπινος νους», σημείωσε, ενώ έκανε λόγο για «προπαγανδιστικά παραληρήματα» και «αντισημιτικά λογύδρια που σπέρνουν ξανά τους σπόρους της διχόνοιας υπονομεύοντας πολιτισμικά κεκτημένα αλληλοσεβασμού, αναδεικνύοντας πόσο ευάλωτη και εύθραυστη είναι η θωράκιση της διαφορετικότητας».

«Παραμένουμε ενωμένοι και συστρατευμένοι», ανέφερε. «Ακόμα και όταν τα λόγια στερεύουν, επιστρατεύουμε αποθέματα ψυχραιμίας και παραθέτουμε την αλήθεια των πραγμάτων. Οι πληγές είναι νωπές και ανοιχτές»

«Αυτό που ζούμε είναι μια ανθρώπινη παρέκκλιση που εμείς αντιτασσόμαστε με σφοδρότητα, οργανωνόμαστε και συμπαραστεκόμαστε στο λαό του Ισραήλ».

Οι Εθνικοί Ύμνοι

Λίγο πριν το τέλος της εκδήλωσης ακούστηκε ο εθνικός ύμνος της Ελλάδας αλλά και του Ισραήλ. Όρθιοι οι θεατές, τραγούδησαν και τους δύο με βαθιά συγκίνηση. Και ενώ η Γάζα βομβαρδίζεται σφοδρά, οι συμπολίτες μας προσεύχονται για την επιστροφή των ανθρώπων τους και καταδικάζουν την τρομοκρατία.

Με ένα ευχαριστήριο διάγγελμα η εκδήλωση έλαβε τέλος. Τα δάκρυα έγιναν γέλια, πολλοί στην αίθουσα είχαν να ειδωθούν καιρό. Η θλίψη χάθηκε προσωρινά μέσα σε εγκάρδιους ασπασμούς, και αγκαλιές.

Δείτε βίντεο από την εκδήλωση:

Must in

Μαθήματα ελληνικής Ιστορίας

Στη μελέτη «Ιστορία, έθνος και μυθιστόρημα στη Μεταπολίτευση» ο Δημήτρης Τζιόβας προσεγγίζει τη σχέση λογοτεχνίας και έθνους μέσα από τις μεταμορφώσεις του λεγόμενου «ιστορικού μυθιστορήματος», της μνήμης και των τραυμάτων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024