Καφές: Πώς επηρεάζει το βάρος μας;
Ξέρουμε ότι ο καφές μπορεί να μας ξυπνήσει, να μας τονώσει. Πόσοι όμως γνωρίζουμε ότι μπορεί και να μας αδυνατίσει ή να μας παχύνει; Mελέτες έχουν συσχετίσει τόσο την καφεΐνη όσο και τα αντιοξειδωτικά του καφέ με καλύτερο σωματικό βάρος
Ένας ζεστός στιγμιαίος καφές θα μας δώσει περίπου 110 mg καφεΐνης και ένας κρύος περίπου 160, με βάση τη συνήθη δοσολογία που χρησιμοποιούμε για την παρασκευή του (3 γρ. ζεστού ή 4 γρ. κρύου). Κάτι που ίσως δεν γνωρίζατε είναι ότι η καφεΐνη είναι μία από τις λίγες φυσικές ουσίες που έχει βρεθεί ότι μπορεί να βοηθήσει την καύση του λίπους, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι αυξάνει το μεταβολικό μας ρυθμό, τις καύσεις μας δηλαδή, κατά ένα ποσοστό που κυμαίνεται από 3 – 11 % .
Άλλες μελέτες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά του καφέ και ιδιαιτέρως τα χλωρογενικά οξέα που βρίσκουμε σε αφθονία στο στιγμιαίο καφέ, μπορεί να σχετίζονται με μείωση του κεντρικού λίπους μας.
Πώς να πίνετε τον καφέ σας
Από εκεί και πέρα ο στιγμιαίος καφές ως ρόφημα αποτελεί μια πηγή σχεδόν μηδενικών θερμίδων. Δεν απαιτεί πολύ γάλα ή αφρόγαλα ή κάποια κρέμα από γάλα για να καταναλωθεί.
Το γεγονός αυτό του δίνει ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλα είδη καφέ όπως ο φρέντο καπουτσίνο ή ροφήματα καφέ με φυτικές κρέμες ή άλλα πρόσθετα λιπαρά.
Αν αναλογιστεί κανείς ότι η βασική θερμιδική επιβάρυνση σε έναν καφέ είναι το γάλα στις διάφορες μορφές του, τότε εύκολα διαφαίνεται ότι ο σκέτος χωρίς πρόσθετα (ζάχαρη, γάλα) θα μπορούσε να αποτελέσει μια πολύ καλή επιλογή για ανθρώπους που προσέχουν το βάρος τους.
Από εκεί και πέρα, όπως ισχύει για όλα τα είδη καφέ, η ζάχαρη που θα βάλουμε προσδίδει επιπλέον θερμίδες, που αντιστοιχούν σε είκοσι θερμίδες ανά κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη.
Αν λοιπόν προσέχετε το βάρος σας μπορείτε να εντάξετε στον ημερήσιο προγραμματισμό σας τον αγαπημένο σας καφέ ζεστό ή κρύο, προσέχοντας πάντα την ποσότητα ζάχαρης και γάλακτος που θα προσθέσετε.
Έχει και αντιγηραντικές ιδιότητες
Τα αντιοξειδωτικά στοιχεία τόσο του ζεστού όσο και του κρύου στιγμιαίου καφέ είναι οι πολυφαινόλες. Στο σύνολό τους τα αντιοξειδωτικά μάχονται κατά της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό μας, αποτελώντας μια αντιγηραντική ασπίδα προστασίας.
Για την ιστορία
Ο στιγμιαίος καφές ιδιαίτερα στην κρύα του μορφή αποτελεί μια ελληνική πατέντα, αν και ο στιγμιαίος καφές πρωτοεμφανίστηκε την άνοιξη του 1938 στην Ελβετία.
Ο φραπέ ωστόσο δημιουργήθηκε στη χώρα μας. Tο 1957 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ένας εργαζόμενος έκανε τη… μεγάλη «ανακάλυψη»: ανακάτεψε στο σέικερ στιγμιαίο καφέ με κρύο νερό. Αυτή ήταν και η στιγμή της γέννησης της ιδέας του φραπέ.
*Σε συνεργασία με τον κ. Χάρη Γεωργακάκη κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο
Πηγή Vita.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις