Δύο πρώην και ένας νυν πρωθυπουργός στην εκδήλωση μνήμης για τη M. Γιαννάκου
Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν οι Κ. Μητσοτάκης, Κ. Καραμανλής και Αντ. Σαμαράς
- Στον ανακριτή οι συλληφθέντες για το πάρτι με τα ναρκωτικά στα Καλύβια, μαζί και η DJ
- Το τέλος του pasokification και η «αναβάπτιση» Ανδρουλάκη
- «Ελπίζω να περάσετε καλά»: Τα τελευταία λόγια της Τζένιφερ Άνιστον στην Αντζελίνα Τζολί πριν από 20 χρόνια
- Οι ενήλικες στις ΗΠΑ δεν «ενηλικιώνονται» ποτέ - Ηχηρό καμπανάκι για Ελλάδα;
Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση μνήμης για τη Μαριέττα Γιαννάκου που διοργάνωσε η Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών «Παναθηναϊκή», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
Στην εκδήλωση, την οποία προλόγισε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε με αναφορά σε βιογραφικά στοιχεία της Μαριέττας Γιαννάκου, χαρακτηρίζοντάς την «σοβαρή, μετρημένη, ευγενή και ταυτόχρονα μαχητική, επίμονη, με βαθιά πίστη στις ιδέες της».
Το θέμα με το βιβλίο της Ιστορίας και η επίμαχη διατύπωση για την καταστροφή της Σμύρνης
«Γνώρισα την Μαριέττα πριν από 50 σχεδόν χρόνια, το φθινόπωρο του 1974. Την συνάντησα – πού αλλού; – στις γραμμές της Οργάνωσης Νέων της Νέας Δημοκρατίας, τους πρώτους μήνες της Μεταπολίτευσης. Σ’ εκείνη την εποχή με τις έντονες ιδεολογικές αναζητήσεις, τις ατελείωτες συζητήσεις και τους διαξιφισμούς, όταν ακόμα, πέρα και πάνω από επιμέρους διαφορές, οι νέοι εμπνέονταν από φιλόδοξα οράματα», ανέφερε εισαγωγικά.
Η Μαριέττα Γιαννάκου είχε άποψη καθαρή και επιχειρηματολογημένη – συνέχισε ο πρώην πρωθυπουργός. «Την ενέπνεαν τα μεγάλα ιδανικά της εθνικής ανεξαρτησίας, της ομαλής λειτουργίας της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, όπως την εξέφρασε με την πολιτική του ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Με πνεύμα ανεξάρτητο και αγωνιστικό, ήταν πάντα πρωτοπόρος στις μάχες των ιδεών».
Ειδική αναφορά έκανε επίσης στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε το θέμα με το βιβλίο της Ιστορίας και την επίμαχη διατύπωση για την καταστροφή της Σμύρνης, τονίζοντάς του, ότι οι αλλαγές έπρεπε να γίνουν «με συντεταγμένο τρόπο, από τα αρμόδια όργανα και τις θεσμικές διαδικασίες. Ο σεβασμός της θεσμικής τάξης είναι το ύψιστο καθήκον της εκάστοτε κυβέρνησης σε μια δημοκρατική πολιτεία».
Ακολούθως, μίλησε για την ισχυρή πίστη της στον κοινοβουλευτισμό, που όπως είπε «αναδεικνύεται με την στάση που τήρησε την περίοδο που, ως υπουργός Παιδείας, παρουσίασε και έθεσε προς διαβούλευση την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και τον νόμο-πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση».
Συμπερασματικά, ο κ. Καραμανλής τόνισε επίσης, πως είναι παρήγορο και προσωπική της δικαίωση, ότι αρκετές από τις μεταρρυθμίσεις της επανέρχονται και θεσμοθετούνται σήμερα, έστω και με καθυστέρηση πολλών ετών.
Σύντομες ομιλίες
Στην εκδήλωση απηύθυνε στη συνέχεια χαιρετισμό η πρόεδρος της πανελλαδικής οργάνωσης γυναικών «Παναθηναϊκή», Μαρία Γιαννίρη, που ανέφερε πως η Μαριέττα Γιαννάκου τιμάται μεταξύ γενναίων γυναικών που άφησαν το δικό τους αποτύπωμα.
Σύντομη ομιλία για τη Μαριέττα Γιαννάκου απηύθυνε επίσης ο Έλμαρ Μπροκ, πρώην πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προβλήθηκε βίντεο με αποσπάσματα από τοποθετήσεις της και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μια ανοιχτή συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν η δημοσιογράφος Μαριάννα Πυργιώτη, ο δημοσιογράφος και πρώην υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου, ο βουλευτής Α΄ Αθήνας, πρώην υπουργός και πρώην δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, ο πανεπιστημιακός και πρώην γ.γ. του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέας Καραμάνος και η πολιτική επιστήμονας και πρώην βουλευτής, Βάσω Κόλλια.
Στην εκδήλωση μνήμης παρευρέθηκαν επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αντώνης Σαμαράς.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις