Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Σύνοδο Κορυφής για το παλαιστινιακό οργανώνει η Σαουδική Αραβία – Ο ρόλος του Ερντογάν
Η Σαουδική Αραβία έχει ως στόχο να ενώσει τα φιλοπαλαιστινιακά κράτη που ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.
Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να φιλοξενήσει μια Σύνοδο Κορυφής περιφερειακών χωρών την Κυριακή, με στόχο να ενώσει τα φιλοπαλαιστινιακά κράτη που ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Μάλιστα σε μία τέτοια πρωτοβουλία ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενδέχεται να αναλάβει ενεργό ρόλο.
Όπως δήλωσαν στο Middle East Eye δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα, η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να πραγματοποιηθεί μία ημέρα μετά τη φιλοξενία στο Ριάντ έκτακτης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου για την Παλαιστίνη.
Άτομο που γνωρίζει τα σχέδια της Σαουδικής Αραβίας να φιλοξενήσει Σύνοδο Κορυφής δήλωσε ότι οι ισλαμικές χώρες είναι διχασμένες, με ορισμένες, όπως η Ιορδανία, να δυσκολεύονται να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στις ΗΠΑ και το Ισραήλ λόγω της υπερβολικής εξάρτησής τους από τη δυτική υποστήριξη.
«Η Τουρκία θα υποστηρίξει κάθε πρωτοβουλία για την ανάδειξη μιας ενιαίας στάσης για την Παλαιστίνη»
«Η ειρηνευτική Σύνοδος Κορυφής της Αιγύπτου στο Κάιρο τον περασμένο μήνα ήταν μια καλή πρωτοβουλία για να τονιστεί η σημασία της κατάπαυσης του πυρός, αλλά τα δυτικά κράτη που συμμετείχαν στη διάσκεψη μπλόκαραν κάθε κίνηση για να αντιταχθούν ουσιαστικά στις ισραηλινές επιθέσεις εναντίον των αμάχων», πρόσθεσε η πηγή.
«Ο Σίσι βρίσκεται σε δύσκολη θέση και πρέπει να δείξει ηγετική ικανότητα στη Γάζα»
Στο συγκεκριμένο πλαίσιο προστίθενται και οι προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο τον επόμενο μήνα, όπου ο πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι θα διεκδικήσει άλλη μια θητεία εν μέσω μιας στάσιμης οικονομίας και προβλημάτων στο εσωτερικό της χώρας που φέρεται να έχουν κλονίσει ακόμη και την ελίτ που στηρίζει την εξουσία του, με τις πρωτοβουλίες για τη Γάζα να αποτελούν ευκαιρία.
«Ο Σίσι βρίσκεται σε δύσκολη θέση, πρέπει να δείξει ηγετική ικανότητα στη Γάζα για να προσελκύσει ψήφους, αλλά και να διατηρήσει τις επαφές του με την Ουάσιγκτον και το Ισραήλ για δυτική οικονομική στήριξη», δήλωσε ένα δεύτερο άτομο με γνώση της κατάστασης. «Με τον δισταγμό της Ιορδανίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δημιουργείται ένα κενό».
Ο Ερντογάν προσπαθεί να καλύψει το κενό
Μάλιστα ένα πρόσωπο που προσπάθησε να καλύψει αυτό το κενό με συνεχείς σκληρές δηλώσεις κατά της αμερικανικής και της ισραηλινής ηγεσίας είναι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζοντας τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα «γενοκτονία» και εκφράζοντας την πλήρη στήριξη της χώρας του στον παλαιστινιακό λαό.
Και οι δύο πηγές δήλωσαν ότι ο Ερντογάν είναι πιθανό να παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής, καθώς η Τουρκία υποστήριξε επίσης την ιδέα.
«Οι Τούρκοι είπαν ότι δεν χρειάζεται να ανέβουν στη σκηνή μιας τέτοιας Συνόδου Κορυφής, θα υποστηρίξουν κάθε πρωτοβουλία για την ανάδειξη μιας ενιαίας στάσης για την Παλαιστίνη», είπε η πρώτη πηγή.
Η δεύτερη πηγή πρόσθεσε ότι η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, παρά τις πρόσφατες προσπάθειές της να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, ήταν πρόθυμη να πιέσει τους Ισραηλινούς να δράσουν και η σύνοδος κορυφής της Κυριακής θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος να το δείξει αυτό. Το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας καταδίκασε έντονα την Κυριακή έναν Ισραηλινό υπουργό επειδή πρότεινε τη ρίψη πυρηνικής βόμβας στη Γάζα, αποκαλώντας το Ισραήλ «κυβέρνηση κατοχής».
«Επιπλέον, η μη άμεση αποπομπή του υπουργού από την κυβέρνηση και μόνο το πάγωμα της ιδιότητάς του συνιστά τη μέγιστη περιφρόνηση όλων των ανθρώπινων και θρησκευτικών ηθικών αξιών και νομικών κανόνων από την ισραηλινή κυβέρνηση», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Άλλες επίσημες πηγές στην Άγκυρα δήλωσαν στο Middle East Eye ότι η Τουρκία προσπαθούσε να πιέσει για άμεση κατάπαυση του πυρός – καθώς και για μια συμφωνία που θα έβλεπε τους 240 Ισραηλινούς που αιχμαλωτίστηκαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου να απελευθερώνονται σε αντάλλαγμα για μερικούς ή όλους τους σχεδόν 6.000 Παλαιστίνιους που βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές.
Η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και το Κατάρ συνεργάζονται στενά για την επίτευξη αυτού του στόχου, προσθέτουν οι πηγές.
- Παναθηναϊκός – Άρης 126-74: Ισοπεδωτικοί οι «πράσινοι» κόντρα σε 8 παίκτες
- Τέσσερις κόκκινες κάρτες, ο Ζίνι, οι «δανεικοί» και 4+1 νίκες στο γκολ: Η επανάληψη στα ματς του Παναθηναϊκού, έγινε… συνήθεια (vids)
- Σερβία: Διαδήλωση των φοιτητών στο Βελιγράδι κατά της διαφθοράς και της αδιαφάνειας στον κρατικό μηχανισμό
- Σε επιφυλακή η Ελλάδα μετά τη σοκαριστική επίθεση στο Μαγδεμβούργο – Τα μέτρα που λαμβάνει
- ΑΕΚ – Λεβαδειακός: Οι σπουδαίες επεμβάσεις του Γκαραβέλη στο πρώτο ημίχρονο στην «OPAP Arena» (vids)
- Ο πόλεμος στις στέπες της Ουκρανίας, μπορεί να λήξει στα παγωμένα νερά στην Αρκτική