Το αεροπλάνο που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν προσγειώθηκε λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα χθες Κυριακή (τοπική ώρα) στην Αγκυρα (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από Eurokinissi/Μιχάλης Καραγιάννης).

Κυρίαρχο θέμα των συνομιλιών με τους τούρκους αξιωματούχους αναμένεται να είναι οι εξελίξεις στη Γάζα

Τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο Εσένμπογα της Αγκυρας ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία Τζέφρι Φλέικ, η γενική διευθύντρια του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αρμόδια για τις διμερείς πολιτικές υποθέσεις με τις ΗΠΑ πρέσβειρα Γιαπράκ Μπαλκάν και άλλοι αξιωματούχοι.

Ο κ. Μπλίνκεν θα συναντηθεί σήμερα Δευτέρα με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν. Κυρίαρχο θέμα στις συνομιλίες τους αναμένεται να είναι οι εξελίξεις στη Γάζα.

O Ερντογάν λείπει σε περιοδεία

Όπως όλα δείχνουν, το ενδεχόμενο μιας συνάντησης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με τον Ταγίπ Εντογάν μάλλον απομακρύνεται, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε την Κυριακή από τη γενέτειρά του Ριζούντα, ότι τη Δευτέρα θα επισκεφθεί μία γειτονική παραμεθόρια περιοχή για να επιθεωρήσει αναπτυξιακά έργα.

Επίσκεψη στην Κύπρο

Νωρίτερα χθες Κυριακή, βρέθηκε στην Κύπρο, στο πλαίσιο του ταξιδιού του στη Μέση Ανατολή, σε μια επίσκεψη με ιδιαίτερη συμβολική σημασία για τη Λευκωσία.

Το αεροσκάφος του προσγειώθηκε στο παλιό αεροδρόμιο της Λάρνακας – σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ – και ο αμερικανός ΥΠΕΞ είχε μία σύντομη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Στο επίκεντρο της συζήτησης ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, οι συνθήκες που διαμορφώνει στην περιοχή και η πρωτοβουλία της Λευκωσίας για τη δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Γάζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in, συζητήθηκαν επίσης το Κυπριακό, αλλά και οι εκκενώσεις πολιτών, με ιδιαίτερες ευχαριστίες του Μπλίνκεν προς τον Χριστοδουλίδη για τη στάση της Λευκωσίας.

Η συνάντηση κράτησε 20 λεπτά αλλά το γεγονός ότι ο αμερικανός ΥΠΕΞ επέλεξε να προσγειωθεί στην Κύπρο αποκτά ιδιαίτερη αξία.