Τη νέα της επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα ανακοίνωσε πρόσφατα η JTI, στο πλαίσιο μιας μεγάλης εκδήλωσης στο Μουσείο της Ακρόπολης. Πιο συγκεκριμένα, ο Ιαπωνικός όμιλος εισέρχεται στα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού με μια επένδυση, που αγγίζει τα 3 δις ευρώ για την επόμενη τριετία σε παγκόσμια κλίμακα, με στόχο να αποτελέσει κορυφαίο παίκτη στην κατηγορία αυτή.

Είναι ενδιαφέρον για την παρουσία τη εταιρείας στην ελληνική αγορά το γεγονός, ότι η Ελλάδα επιλέχθηκε να συμπεριληφθεί στην πρώτη ομάδα των χωρών που υποδέχονται το Ploom στην Ευρώπη και αυτό οφείλεται τόσο στο ρυθμό ανάπτυξης της κατηγορίας στην εγχώρια αγορά όσο και στην ήδη εδραιωμένη και ισχυρή παρουσία της JTI στη χώρα μας.

Η JTI δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1981 και είναι η ηγέτιδα εταιρεία της αγοράς στα συμβατικά προϊόντα καπνού με τα κορυφαία διεθνή εμπορικά σήματά της, Winston, Camel και Old Holborn.

Το 2018 απέκτησε το ιστορικό εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη, ως εκ τούτου η παρουσία της στη χώρα μας ενισχύθηκε και με παραγωγική μονάδα. Ο μετασχηματισμός του εργοστασίου μέσα σε μόλις 5 χρόνια είναι εντυπωσιακός. Το εργοστάσιο, μέσα από μια επένδυση που ξεπερνά τα 30 εκατ. δολ., αποτελεί σήμερα μια σύγχρονη παραγωγική μονάδα, αντίστοιχη με τα άλλα εργοστάσια της JTI παγκοσμίως και έχει παράλληλα αύξηση της παραγωγής κατά 112% και εξαγωγές που φθάνουν το 76% σε 9 χώρες της Ε.Ε..

Η εμπιστοσύνη στην ποιότητα του ελληνικού καπνού και η δέσμευση για το μέλλον

Την ίδια στιγμή, εξαιρετικά σημαντική είναι και η στήριξη της εταιρείας στους Έλληνες καπνοκαλλιεργητές. Εδώ και πάνω από 42 χρόνια, η JTI προμηθεύεται συστηματικά τα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά καπνά για τα προϊόντα της διεθνώς, ενώ από το 2020 έχει αυξήσει τον όγκο των καπνών που προμηθεύεται από Έλληνες καπνοκαλλιεργητές κατά 50%. Στην πρόσφατη εκδήλωση της εταιρείας στο Μουσείο της Ακρόπολης για το λανσάρισμα του νέου προϊόντος τεχνολογίας θερμαινόμενου καπνού, στελέχη της εταιρείας επιβεβαίωσαν τη συνέχιση αυτής της δέσμευσης της JTI τόσο για τα συμβατικά προϊόντα όσο και για τις ράβδους καπνού που είναι συμβατές με το Ploom, καθώς αυτές απαιτούν εξίσου κορυφαίας ποιότητας καπνό για την παρασκευή τους.

«Στη νέα κατηγορία στην οποία εισερχόμαστε χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερο τα καπνά ανατολικού τύπου, αυτά δηλαδή που προμηθευόμαστε ήδη από την Ελλάδα, και δεν αναμένω η συνεργασία που έχουμε με τη ΣΕΚΕ στην κλίμακα της ποσότητας καπνού που χρειαζόμαστε σε παγκόσμιο επίπεδο να επηρεαστεί από την ανάπτυξη μας σε αυτή την κατηγορία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βασίλης Βωβός, Executive Vice President CFO της JTI παγκοσμίως, που βρέθηκε στην Ελλάδα για την ανακοίνωση της νέας επενδυτικής δραστηριότητας της εταιρείας.

Στη μακροχρόνια αυτή σχέση της JTI με τη ΣΕΚΕ αναφέρθηκε στο μήνυμά του κατά την εκδήλωση και ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής, με τη σημερινή του ιδιότητα ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ομίλου των εταιρειών της Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνοπαραγωγών Ελλάδος (Σ.Ε.Κ.Ε. Α.Ε.). Ο κ. Καραμανλής μίλησε για την ιστορία του καπνού και το ρόλο της στην ελληνική οικονομία και έδωσε βαρύτητα στις δραστηριότητες της JTI στην ακριτική περιοχή της Θράκης, τονίζοντας τη σημασία της ανάπτυξης, των εξαγωγών και της στήριξης της κοινωνίας με τις θέσεις εργασίας που προσφέρει η εταιρεία.

Η JTI επενδύει στην πράξη και συνεχίζει δυναμικά στην επόμενη μέρα ενισχύοντας το χαρτοφυλάκιό της με το Ploom, το υψηλής ποιότητας προϊόν τεχνολογίας θερμαινόμενου καπνού. Σκοπός της είναι να προσφέρει στον ενήλικα καταναλωτή μια διευρυμένη γκάμα επιλογών και για το λόγο αυτό η εταιρεία στοχεύει στη διατήρηση της ηγετικής θέσης της στην κατηγορία των συμβατικών προϊόντων καπνού αλλά και τη διεκδίκηση ενός σημαντικού μεριδίου στην κατηγορία των προϊόντων δυνητικά μειωμένου κινδύνου.