Ο κομβικός ρόλος της Κύπρου στη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου για τη Γάζα
Στην πρόταση της Κύπρου αναφέρθηκε χθες και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Το δικό της ρόλο στις γεωπολιτικές εξελίξεις που προκαλεί ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς που απειλεί να αποσταθεροποίηση την Μέση Ανατολή επιθυμεί να παίξει η Κυπριακή Δημοκρατία. Η πρόταση της Λευκωσίας για δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου διά θαλάσσης προς τη Γάζα, για την υλοποίηση του οποίο προσφέρει τα λιμάνια της αναδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντική και για την ΕΕ.
ΕΕ και ΗΠΑ
Στην πρόταση της Κύπρου αναφέρθηκε χθες και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπερθεματίζοντας σε έναν θαλάσσιο διάδρομο από την Κύπρο μέσω του οποίου θα διασφαλίζεται όπως είπε μία διαρκής, ρυθμισμένη και ισχυρή ροή βοήθειας.
Ο Μπλίνκεν ενημερώθηκε για την κυπριακή πρωτοβουλία και έλαβε και σχέδιο γραπτά
Την Κυριακή στην Κύπρο βρέθηκε με αφορμή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την περιοδεία του στην περιοχή ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. Η συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη και τον ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνο Κόμπο έβαλε την Κύπρο στη μεγάλη εικόνα των εξελίξεων.
Ο Μπλίνκεν ενημερώθηκε για την κυπριακή πρωτοβουλία και έλαβε και σχέδιο γραπτά.
Η Κύπρος στο επίκεντρο των εξελίξεων
Με την Κύπρο λόγω της γεωγραφικής της θέσης να μπορεί να διεκδικήσει ρόλο στις εξελίξεις.
Σε μία περίοδο μάλιστα που η Τουρκία δείχνει να παίρνει ξανά αποστάσεις από τη Δύση.
Και να εμφανίζεται ως μία χώρα που θέλει να παίξει το δικό της περιφερειακό ρόλο, ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες χώρες.
Το αν θα μπορέσει η Λευκωσία να κεφαλαιοποιήσει την συνεισφορά της δεν είναι ακόμα σαφές. Με βάση τα όσα έχει δείξει η ιστορία δε είναι μάλλον αμφίβολο.
Προϋπόθεση η αποκλιμάκωση
Για να υλοποιηθεί δε η κυπριακή πρόταση, όπως και η γαλλική για τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Γάζα, προϋποθέτει την αποκλιμάκωση της βίας και εγγυήσεις ασφαλείας. Κάτι που αυτή τη στιγμή μοιάζει μάλλον αδύνατο.
Σε κάθε περίπτωση η Κυπριακή Δημοκρατία θέλει να δείξει ότι είναι μία χώρα που αποτελεί μέρος λύσεων και όχι προβλημάτων. Ιδιαίτερα δε να σβήσει και το πρόσφατο παρελθόν που βρέθηκε στο στόχαστρο με αιχμή την υπόθεση των «χρυσών διαβατηρίων» και όσους την κατέτασσαν στις χώρες που είχε ανοιχτούς διαύλους με τη Μόσχα. Ιδιαίτερα στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία.
Τεστ
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δείχνει να περνάει τα τεστ της Δύσης με επιτυχία και αν δεν μπορεί να προκαλέσει εξελίξεις στο Κυπριακό για να σπάσει το αδιέξοδο που επιμένει να συντηρεί η Τουρκία και η κατοχική πλευρά, αποκτά την έξωθεν καλή μαρτυρία, όσον αφορά το διπλωματικό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στο μέτρο των δυνατοτήτων και του μεγέθους της χώρας, η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι εξακολουθεί να διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τις αραβικές χώρες.
Το ψευδοκράτος δυναμιτίζει
Ενώ την ίδια στιγμή η πλευρά του ψευδοκράτους και ο Ερσίν Τατάρ δείχνουν να θέλουν να δυναμιτίσουν κάθε καλό βήμα που έχει γίνει, όπως η συναντίληψη για την Πύλα επιδιώκοντας επεισόδια που θα εκτροχιάσουν μία συμφωνία που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα στέρεο και ουσιαστικό Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
- Μέχρι το 2029 στην Παρί Σεν Ζερμέν ο Χακίμι (pic)
- Ουκρανία: Δυο νεκροί σε πλήγματα της Ρωσίας στη Σούμι – «Τεράστιες εκρήξεις»
- Ώρα δράσης: Το ΠΑΣΟΚ καλείται να μην (ξανά)χαθεί στη μετάφραση και ο ΣΥΡΙΖΑ να αποδείξει ότι αντέχει
- Τα ζώδια σήμερα: Αστρολογία ώρα μηδέν
- «17 Κλωστές» στο MEGA: Καταδικασμένη η προσπάθεια του Καστελάνη για νέα αρχή
- Νέο Ηράκλειο: Σχολεία υπό κατάρρευση – Πέφτουν σοβάδες μέσα στις τάξεις