ΣΥΡΙΖΑ: Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε το πρώτο βήμα ρήξης
Μένει να φανεί το πώς θα γίνει η τελική ρήξη, το πώς θα την απορροφήσει (;) ο ΣΥΡΙΖΑ που θα μείνει πίσω.
- Η Ουγγαρία δίνει άσυλο σε πρώην υφυπουργό της Πολωνίας - Σε βάρος του ισχύει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης
- Ο Σεργκέι Λαβρόφ υπαινίχθηκε έναν από τους όρους λήξης του πολέμου με την Ουκρανία
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
- Η Κριστίνα Αγκιλέρα κάνει επίδειξη στήθους καθώς κλείνει τα 44 της με topless «κοστούμι γενεθλίων»
Την ανέμεναν πολλοί εκτός και εντός την εκδήλωση της εφημερίδας Εποχή στο Τριανόν, την Δευτέρα το βράδυ. Ο τίτλος της από μόνος του δεν προετοίμαζε για κάτι: «Η ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά απέναντι στις προκλήσεις των καιρών».
Το μομέντουμ όμως μιας κρίσιμης ΚΕ που έρχεται για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η όλη δίνη στο εσωτερικό του κόμματος διαμόρφωσαν ένα περιβάλλον έντονου ενδιαφέροντος για το βράδυ αλλά και για το τι θα έλεγαν οι ομιλητές, ο εξής ένας βασικά, χωρίς να υποτιμούμε τους άλλους- ες: Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Και έτσι έγινε. Σε ένα κατάμεστο Τριανόν, με κόσμο έξω στην Κοδριγκτώνος και με πυρήνα βασικά την Ομπρέλα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών έκανε το πρώτο βήμα ρήξης.
Δεν υπάρχει πια περηφάνια
«Όπως ξέρετε, κατέβηκα ως υποψήφιος πρόεδρος και στο τέλος, στην ομιλία μου, είπα πως, είτε χάσω είτε κερδίσω, θέλω να φέρω πίσω την περηφάνια στους αριστερούς. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει πια περηφάνια σε αυτό το κόμμα», κατέληξε στην ομιλία του με σαφές μήνυμα και υπό χειροκρότημα.
Νωρίτερα μίλησε σκληρά μα πολιτικά, έριξε τις βολές του και στον Τσίπρα για το έλλειμμα αξιοπιστίας που ποτέ δεν επανορθώθηκε, περιέγραψε απουσία πια πολιτικής συζήτησης με την νέα ηγετική πια ομάδα, αποδόμησε τον όρο Προοδευτική Παράταξη, μίλησε για τοξικό κλίμα που ποτέ ξανά δεν έχει συναντήσει.
Στο κοινό, ένα μεγάλο μέρος ιστορικών στελεχών της ανανεωτικής Αριστεράς. Πολλοί πρώην υπουργοί ή και τέως βουλευτές, μικρομεσαία στελέχη που είχαν ανάμιξη στην περιπέτεια της πρώτης φοράς Αριστερά και που τώρα στα πηγαδάκια συζητούσαν για τους νέους όρους αντιπαράθεσης, που, όπως όλα δείχνουν, θα τους βρουν εκτός κομματικών τειχών και που το επερχόμενο συνέδριο ίσως είναι ήδη πολύ μακριά.
Βούτσης, Σκουρλέτης, Λάμπρου, Πουλάκης, Καββαδία, Αθανασίου, Κλαυδιανός, Μπίστης, Σταθάκης ήταν εκεί. Νωρίτερα είχε μιλήσει η βουλεύτρια Σία Αναγνωστοπούλου. Και είπε το δικό της mea culpa που ψήφισε τις καταστατικές αλλαγές που επέβαλλαν την εκλογή πρόεδρου από την βάση- και που έφεραν τον Κασσελάκη στο τιμόνι του κόμματος. Επανέλαβε πως δεν θα συμφωνήσει με τις προτάσεις διαγραφών αλλά και αποσαφήνισε πως θα δώσει την μάχη εντός των κομματικών τειχών, κάνοντας εκτενή θετική αναφορά στην Συμφωνία των Πρεσπών – ήταν τότε στην Βουλή εισηγήτρια.
«Πατριωτική» και «κυβερνώσα» Αριστερά
Ξόρκισε τον όρο «πατριωτική αριστερά» (με προφανή αιχμή στον νέο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) αλλά και τον όρο «κυβερνώσα αριστερά», επαναθεμελιώνοτνας στον λόγο της τον όρο «αριστερή πλειοψηφική τάση».
Το θέμα το είχε πιάσει νωρίτερα και ο Τσακαλώτος με κριτική σε κυβερνητισμό και αρχηγισμό και προφανώς είναι ένα σκέλος της πλατφόρμας των αντιπολιτευτικών φωνών εντός ΣΥΡΙΖΑ – θα το δούμε και στην ΚΕ το Σάββατο.
Σκληρός και με zoom από την Μεγάλη Βρετανία ο καθηγητής Οξφόρδης Αντώνης Τζανακόπουλος επίσης έδωσε έναν τόνο τετελεσμένων γεγονότων κατά την ομιλία του και έχει σημασία αυτό αφού παρά το γεγονός πως δεν ανήκει στην τάση της Ομπρέλας εκφράζει μια σκληρή άποψη στην ομάδα των 6 συν 6 (Αχτσιόγλου) που την έκανε διακριτή στην πρόσφατη μάζωξή τους.
Το εν λόγω ρεύμα δεν ήταν στον Τριανόν. Τουλάχιστον, ο ηγετικός πυρήνας του, αφού στελέχη του παρέστησαν. Ο καθηγητής και εκ των εμβληματικών προσώπων του δικαιωματισμού Κωστής Παπαιωάννου και ο νομικός Βασίλης Παπαστεργίου ήταν επίσης στο πάνελ- εντός εκτός και επί τα αυτά στο κόμμα, βασικά ανένταχτοι θα λέγαμε με ακρίβεια, αλλά και δορυφορικά γύρω απ’ τον χώρο.
Ο πρώτος λέγοντας πως αν ψηφίστηκε το ανήκουστο, προφανώς είχε πρόβλημα το όλο ακουσμένο. Απλώνοντας και μια πλατφόρμα μιας νέας αγωνίας και αναζήτησης. Ως εκπαιδευτικός είπε πως τα νέα παιδιά συγκλονίστηκαν το τελευταίο έτος από δύο γεγονότα: από τα Τέμπη και από τον αγριανθρωπισμό στο πλοίο του Πειραιά με την δολοφονία του επιβάτη.
Ούτε με ένα νέο Επινέ, ούτε με Δημοκρατικό Κόμμα αλά ΗΠΑ, ούτε με κόκκινο ήλιο αλά Σπίρτζη, τάσσεται υπέρ είπε ο Παπαστεργίου.
Μένει να φανεί το πώς θα γίνει η τελική ρήξη, το πώς θα την απορροφήσει (;) ο ΣΥΡΙΖΑ που θα μείνει πίσω.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις