Στο Παρίσι ο Μητσοτάκης για τη Γάζα – Η διάσκεψη του Μακρόν, οι Aμερικανοί, ο ρόλος της Αθήνας
Πολυπαραγοντικό το στοίχημα για ροή ανθρωπιστικής βοήθειας δια θαλάσσης – «Αυξανόμενη ανησυχία» για την προστασία των αμάχων – Βασικό ζητούμενο η αποκλιμάκωση στο πεδίο
Εκτάκτως στο Παρίσι θα βρεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεθαύριο, Πέμπτη, αποδεχόμενος την πρόσκληση του Εμανουέλ Μακρόν για συμμετοχή του στη διάσκεψη για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς με αιχμή την ανθρωπιστική διάσταση.
Η διεθνής σύνοδος για τον άμαχο πληθυσμό θα πραγματοποιηθεί στο φόντο των εκκλήσεων που έχει απευθύνει ο Γάλλος Πρόεδρος για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας καθώς και στο περιθώριο του 6ου Φόρουμ του Παρισιού για την Ειρήνη, το οποίο ήταν έτσι κι αλλιώς καθορισμένο για τις 10 – 11 Νοεμβρίου στο Palais Brongniart.
Η Ελλάδα επιδιώκει ούτως ή άλλως με τη Γαλλία συνεχή συνεννόηση και διαβουλεύσεις για το πολυπαραγοντικό στοίχημα ενός θαλάσσιου διαδρόμου παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα
Η συνάντηση στη γαλλική πρωτεύουσα σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και πιθανότατα υπουργών Εξωτερικών (συνεπώς θα μεταβεί στο Παρίσι και ο Γιώργος Γεραπετρίτης) διαδέχεται τη διάσκεψη για την Ειρήνη που είχε συγκαλέσει ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Φατάχ αλ Σίσι στο Κάιρο. Εκεί ο Μητσοτάκης είχε αποτυπώσει καθαρά τη θέση της Ελλάδας όπως την επαναλαμβάνει έκτοτε στις διεθνείς επαφές του: σαφής καταδίκη της Χαμάς και διαχωρισμός της τρομοκρατικής οργάνωσης από τον παλαιστινιακό λαό και ταυτόχρονα στήριξη στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα με σεβασμό στους κανόνες εμπλοκής.
Ο θαλάσσιος διάδρομος
Η Ελλάδα (όπως και η Κύπρος) επιδιώκει ούτως ή άλλως με τη Γαλλία συνεχή συνεννόηση και διαβουλεύσεις για το πολυπαραγοντικό στοίχημα ενός θαλάσσιου διαδρόμου παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ενώ και η Αθήνα και η Λευκωσία θέλουν σταθερή συμμετοχή στις διπλωματικές διεργασίες. Στο μεταξύ η Γαλλία είναι σε ανοιχτή γραμμή με την Αίγυπτο για την προοπτική δημιουργίας μιας στρατιωτικής ιατρικής εγκατάστασης στο έδαφός της. Σε κάθε περίπτωση όμως το βασικό ζητούμενο είναι να υπάρχουν εγγυήσεις ασφάλειας για οποιοδήποτε εγχείρημα, συνεπώς απαιτείται αποκλιμάκωση στο πεδίο.
Τα ζητήματα αυτά και όλες οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή θα αποτελέσουν αντικείμενο της διάσκεψης Μακρόν. Παράλληά η μεταφορά βοήθειας προς τη Γάζα αποτελεί προτεραιότητα και της αμερικανικής διπλωματίας που εντείνει την κινητικότητά της – ενδεικτικός ο διπλωματικός μαραθώνιος του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.
Σε ό,τι αφορά τις σκέψεις και τους σχεδιασμούς των αμερικανών για τον ρόλο που μπορεί να έχουν Αθήνα και Λευκωσία, είναι χαρακτηριστικό ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας και έκανε στάση στην Κύπρο για συνάντηση με τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη (ο οποίος εκτός απροόπτου θα βρεθεί στην Αθήνα την Παρασκευή για το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας – Κύπρου) και είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μητσοτάκη.
«Ανθρωπιστικές παύσεις»
Συγκεκριμένα, την ίδια μέρα που έφτασε στο αεροδρόμιο της Αιγύπτου το πρώτο ελληνικό C-130 με φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας, ο Μητσοτάκης μετέφερε στον Μπλίνκεν την ανάγκη να υπάρξουν «ανθρωπιστικές παύσεις», ώστε να εξασφαλίζεται η ροή της αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αυξανόμενη ανησυχία του για την προστασία των αμάχων και στην – κατά τον ίδιο – «εποικοδομητική συζήτηση» με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας για την καταδίκη της τρομοκρατίας της Χαμάς και το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.
Ακολουθεί το Βερολίνο
Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είναι σε κάθε περίπτωση στο επίκεντρο όλων των διεθνών επαφών του πρωθυπουργού. Και μετά το Παρίσι, ακολουθεί το Βερολίνο. Την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, 13-14 Νοεμβρίου, ο Μητσοτάκης θα βρίσκεται στη Γερμανία και θα τετ α τετ με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, αλλά και εκτός απροόπτου με τον Σαρλ Μισέλ, με αντικείμενο την προετοιμασία της επόμενης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες τον Δεκεμβρίου.
Στην ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη – Σολτς, που είναι άλλωστε συμφωνημένη εδώ και καιρό ως ανταπόδοση της επίσκεψης του καγκελάριου στην Αθήνα, θα είναι, πέραν του μεσανατολικού, τα ελληνοτουρκικά, το Προσφυγικό και η οικονομία με δεδομένες τις συζητήσεις για το νέο πλαίσιο δημοσιονομικό πλαίσιο στην Ευρώπη.
- «Τα έχω καλά με τη μοναξιά»: Ο Λάκης Γαβαλάς μιλά για τα Χριστούγεννα που πέρασε στο κελί της φυλακής
- Ισραήλ: Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε «υποδομή» στα συρολιβανέζικα σύνορα – Τι λέει για Χεζμπολάχ
- Η Ρεάλ αφαιρεί το «Σαντιάγο» από το «Μπερναμπέου»
- Ποιος Δήμος της χώρας προσέφερε 50.000 μερίδες φαγητού το 2024 και τι σημαίνει για την χώρα αυτό
- Καταδίωξη διακινητών μεταναστών στη Λέσβο – Εμβόλισαν το σκάφος του Λιμενικού
- ΝΑΤΟ: Θα ενισχύσει την παρουσία του στη Βαλτική – Επιχείρηση για την προστασία του Estlink 1 από την Εσθονία