Γερμανοί στη Γάζα: «Βγάλτε μας από την κόλαση»
Χιλιάδες πολίτες με ξένα διαβατήρια περιμένουν να βγουν από τη Γάζα, αλλά η κατάσταση ασφάλειας δεν το επιτρέπει ακόμα. Οι Γερμανοί αισθάνονται αφημένοι στην τύχη τους.
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Ο Γερμανοπαλαιστίνιος Μάζεν Ελντανάφ περιμένει εδώ και μέρες στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας τα ευχάριστα νέα. «Αλλά η ελπίδα σβήνει μέρα με τη μέρα», λέει ο 61χρονος, που από την Κυριακή εξακολουθεί να βρίσκεται εγκλωβισμένος στην εμπόλεμη ζώνη της Γάζας.
Είχε ψάξει μάταια τους καταλόγους αναχωρήσεων κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά το όνομά του κι αυτό της συζύγου του δεν ήταν μέσα. «Τώρα το συνοριακό πέρασμα είναι και πάλι κλειστό. Δεν ξέρουμε πότε και πώς θα συνεχιστούν τα πράγματα», λέει ο Ελντανάφ, ο οποίος ζει στη Βόννη με τη σύζυγό του εδώ και 43 χρόνια.
Μόνο σε λίγους, από τους εκατοντάδες Γερμανούς στη Λωρίδα της Γάζας, έχει επιτραπεί μέχρι στιγμής να φύγουν στην Αίγυπτο για να γλιτώσουν από τις συνεχιζόμενες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, περισσότεροι από 30 Γερμανοί μπόρεσαν να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα της Γάζας την περασμένη Παρασκευή, ενώ πριν από αυτό, την Τετάρτη ήταν «ένας μικρός μονοψήφιος αριθμός».
Το Σάββατο αναμενόταν να ακολουθήσουν και άλλοι. Ωστόσο, μετά τα ισραηλινά πυρά εναντίον ενός ασθενοφόρου, η Χαμάς έδωσε εντολή να σταματήσουν όλες τις αναχωρήσεις μέχρι νεωτέρας. Στο κυβερνητικό μπρίφιγνκ της Δευτέρας, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι οι επαφές με ξένους εταίρους συνεχίζονται με “αμείωτη ένταση” για να επιτευχθεί η έξοδος κι άλλων πολιτών με γερμανικό διαβατήριο.
Μια οικογενειακή επίσκεψη που έγινε εφιάλτης
Ο Ελντανάφ πήγε στη Γάζα για να επισκεφθεί την οικογένειά του, όπως είπε. Ως έμπορος αυτοκινήτων μπόρεσε να συνδυάσει τη δουλειά με ένα ευχάριστο οικογενειακό γεγονός. Ήθελαν να μείνουν το πολύ δέκα ημέρες, να συναντήσουν τους τέσσερεις αδελφούς του και την αδελφή του. Αλλά η οικογενειακή επίσκεψη μετατράπηκε σε εφιάλτη.
Ο ίδιος και η σύζυγός του Χιτάμ δεν έχουν κλείσει μάτι για σχεδόν τέσσερις εβδομάδες εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών. «Θέλω να φύγω από εδώ», λέει η Χιτάμ με αδύναμη φωνή στο τηλέφωνο. «Δεν υπάρχει ζωή εδώ, υπάρχει μόνο θάνατος. Μπορείς μόνο να μυρίσεις θάνατο, μπορείς μόνο να δεις θάνατο, δεν υπάρχει ζωή εδώ», λέει η κοινωνική λειτουργός.
Το χειρότερο για εκείνη είναι ότι τα τέσσερα ενήλικα παιδιά της στη Γερμανία δεν ξέρουν αν θα ξαναδούν ποτέ τους γονείς τους. «Τα παιδιά μου δεν μπορούν να δουλέψουν, δεν μπορούν να συγκεντρωθούν γιατί ακούνε τι συμβαίνει στη Γάζα. Κανείς δεν ξέρει αν θα βγούμε ζωντανοί».
Η Χιτάμ Ελντανάφ και ο σύζυγός της έχουν επιχειρήσει αρκετές φορές τις τελευταίες εβδομάδες να φύγουν. Τώρα ελπίζει ότι η γερμανική κυβέρνηση θα αντιδράσει σύντομα και θα τους βγάλει «από την κόλαση».
Ωστόσο η ανησυχία για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας που βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας χωρίς γερμανικό διαβατήριο θα παραμείνει φυσικά. Η κατάσταση στο σύνολό της είναι οδυνηρή. «Άνθρωποι που αποταμίευαν 30 χρόνια για ένα διαμέρισμα, με μια βόμβα όλα καταστρέφονται», λέει η Ελντανάφ. «Περισσότεροι από 9.000 άνθρωποι είναι νεκροί».
Σοβαρές κατηγορίες κατά της γερμανικής κυβέρνησης
Ο Μάζεν Ελντανάφ ασκεί κριτική στη γερμανική κυβέρνηση και ειδικότερα στην υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ. Για χρόνια ψήφιζε τους Πράσινους, ένα κόμμα που για τον ίδιο αντιπροσώπευε την ειρήνη. Τώρα είναι μόνο απογοητευμένος από την έλλειψη υποστήριξης στο αίτημά του να φύγει από τη Γάζα.
«Τίποτα δεν συμβαίνει, τα αιτήματα προς την πρεσβεία μένουν αναπάντητα», λέει ο Ελντανάφ. Το ίδιο και τα παιδιά του στη Γερμανία, επίσης δεν έχουν αποτέλεσμα. Κανείς δεν τα ακούει. Ο ίδιος και η οικογένειά του είναι βαθιά ριζωμένοι στη Γερμανία. «Έχουμε επιχειρήσεις, εργαζόμενους, πληρώνουμε φόρους, ψηφίζουμε, αλλά όταν πρόκειται για τη σωτηρία μας, τίποτα», λέει ο Ελντανάφ. Έχει ακούσει από την Αίγυπτο ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση είναι πολύ δυσαρεστημένη με τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης στη διένεξη.
«Και αυτό τώρα φορτώνεται στους δικούς μας ώμους», λέει οργισμένα. Το υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο δήλωσε ότι γίνονται «εντατικές» προσπάθειες για να μπορέσουν περισσότεροι Γερμανοί πολίτες να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα της Γάζας και ότι οι προσπάθειες αυτές θα συνεχιστούν.
Αλλά και ο 75χρονος Γερμανοπαλαιστίνιος Τζαμάλ Αμπντέλ Λατίφ επικρίνει τη γερμανική πρεσβεία στη Ραμάλα. «Απάντηση σε ένα μέιλ δεν μπορεί να θεωρηθεί υπερβολικό σε μια τέτοια κατάσταση», παραπονιέται ο Λατίφ, ο οποίος σπούδασε στο Πολυτεχνείο του Βερολίνου τη δεκαετία του 1980. Το μόνο που άκουσε ήταν ότι έγιναν προειδοποιήσεις στον κόσμο να μην μπαίνει στην περιοχή. Το σπίτι του Λατίφ βρίσκεται στο βόρεια τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Ο ίδιος κατέφυγε στο νότο με τη σύζυγό του και δύο από τα παιδιά του. Τώρα ζει 25 χιλιόμετρα μακριά, σε συγγενείς στην πόλη Ντιρ αλ-Μπάλα.
«Μόνο προσωρινά», λέει ο Λατίφ. Θέλει με κάθε τρόπο να βγει έξω από τη Γάζα. «Μόλις τα ονόματά μας μπουν στον κατάλογο, θα κατευθυνθούμε προς το συνοριακό πέρασμα», λέει. Ωστόσο, το ταξίδι εκεί είναι πολύ επικίνδυνο. Υπάρχουν επίσης τακτικές βομβιστικές επιθέσεις στο νότο. «Οι Ισραηλινοί είπαν, φύγετε προς το νότο, εμείς φύγαμε προς το νότο και αυτό που συμβαίνει είναι ότι συνεχίζουν να βομβαρδίζουν κι εδώ», λέει ο Λατίφ κάνοντας λόγο συνεχώς για «μαζική δολοφονία».
Επικίνδυνη διαδρομή προς το μεθοριακή διάβαση
Το πρόβλημα με τον Λατίφ είναι ότι το παλαιστινιακό διαβατήριο της συζύγου του έχει λήξει. «Δεν περιμέναμε αυτόν τον πόλεμο, δεν το ξέραμε, αλλιώς φυσικά θα προσπαθούσαμε να πάρουμε παράταση», λέει, και δεν θα έφευγε από τη χώρα χωρίς τη σύζυγό του. Έστειλε, λοιπόν, το επικυρωμένο πιστοποιητικό γάμου στην πρεσβεία, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση. «Δεν μπορώ να πάω στη Ράφα χωρίς να ξέρω ότι και η γυναίκα μου θα περάσει κι αυτή τα σύνορα», λέει. Τι θα γίνει, τι θα συμβεί στη συνέχεια σε αυτόν και την οικογένειά του, δεν ξέρει. «Επιστροφή στη Γάζα θα ήταν η θανατική μας καταδίκη», λέει ο Λατίφ. Βρίσκεται ακόμη το σπίτι του στη θέση του; Ίσως ναι, αλλά έχει ακούσει ότι ο δρόμος του έγινε στόχος επίθεσης και ότι τα τζάμια των παραθύρων έσπασαν. Αλλά ούτε και στο νότιο τμήμα αισθάνεται ασφαλής.
Πριν από λίγες ημέρες η ανιψιά του έστειλε τον δεκάχρονο γιο της σε ένα κατάστημα για να φορτίσει το κινητό του τηλέφωνο. Στα σπίτια δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα εδώ και πολύ καιρό. Το κατάστημα βρισκόταν σε ένα πολυώροφο κτίριο. Ξαφνικά μια ισραηλινή βόμβα χτύπησε τον πύργο και κατέρρευσε εντελώς. «Ο γιος της ανιψιάς μου απλά εξαφανίστηκε, απλά εξαφανίστηκε, όλοι οι άνθρωποι στο κτίριο απλά εξαφανίστηκαν». Το γεγονός του έκανε σαφές για άλλη μια φορά ότι «πρέπει να φύγουμε από εδώ».
Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις