Επενδυτικές τράπεζες: Καμπανάκι για νέα χρηματοπιστωτική κρίση
Τι είπαν οι επενδυτικές τράπεζες στο «Global Financial Leaders’ Investment Summit»
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Η επόμενη κρίση του χρηματοπιστωτικού τομέα μπορεί να προέλθει από την αυξανόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα η οποία θα μπορούσε να πλήξει καίρια τις αντίστοιχες αγορές, προειδοποιούν τώρα οι επικεφαλής ορισμένων από τις μεγαλύτερες τράπεζες παγκοσμίως. Μιλώντας σε πάνελ κατά τη διάρκεια της αποκαλούμενης Συνόδου Κορυφής «Global Financial Leaders’ Investment Summit» που διοργανώνεται από τη Νομισματική Αρχή του Χονγκ Κονγκ και ολοκληρώνεται αύριο Τετάρτη, οι ηγέτες της Deutsche Bank και της Morgan Stanley ήταν μεταξύ εκείνων που χτύπησαν το καμπανάκι του κινδύνου.
Η σύνοδος έγινε την ώρα που η εκτυλισσόμενη σύγκρουση Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα προσθέτει αβεβαιότητα στις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές την ώρα που ο πόλεμος Ρωσίας και Ουκρανίας συνεχίζεται και η κόντρα Κίνας και ΗΠΑ δεν επιτρέπει συνεργασία μεταξύ των υπερδυνάμεων.
Ο Ζέβινγκ της Deutsche Bank
Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Κρίστιαν Ζέβινγκ εκτιμά ότι οι αγορές ήταν μέχρι τώρα σε μεγάλο βαθμό ανθεκτικές απέναντι στα παγκόσμια γεγονότα, αλλά ανησυχεί ότι αυτό θα μπορούσε να αλλάξει.
«Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι ότι (μπορεί να υπάρξει) μια ακόμη γεωπολιτική κλιμάκωση – και αυτό μπορεί να συμβεί αρκετά γρήγορα – και (πως) οι αγορές κάποια στιγμή θα εγκαταλείψουν την ηρεμία και μετά θα υπάρξει συμβάν στην αγορά», εκτιμά ο Ζέβινγκ.
Ο Γκόρμαν της Morgan Stanley
Το έναυσμα για την επόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση είναι πιθανό να προέλθει από τον γεωπολιτικό ή πολιτικό χώρο, θεωρεί δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley, Τζέιμς Γκόρμαν, ο οποίος μίλησε μαζί με άλλους κορυφαίους παράγοντες μεγάλων τραπεζών στη Σύνοδο αυτή.
Σε μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των ηγετών του τραπεζικού κλάδου, ειδικά από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ και Χαμάς τον περασμένο μήνα, το κλίμα στα πάνελ της συνόδου ήταν αρκετά βαρύ καθώς οι επικεφαλής τραπεζών και επενδυτικών ομίλων αντάλλασσαν παρατηρήσεις και φόβους.
Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε από τη Νομισματική Αρχή (κεντρική τράπεζα) του Χονγκ Κονγκ, είχε στόχο να διερευνήσει το θέμα «Ζώντας με την πολυπλοκότητα».
Ανησυχία και από επιτόκια
Οι επικεφαλής των μεγάλων τραπεζών και επενδυτικών οίκων επίσης αντιδρούν στις προσπάθειες για μεγαλύτερη εποπτεία αλλά και προειδοποιούν για τα υψηλά επιτόκια με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού.
Ειδικά όσον αφορά τα επιτόκια, ο επικεφαλής επενδύσεων της Bridgewater Associates, Μπομπ Πρινς, προειδοποίησε ότι οι αγορές δεν έχουν προεξοφλήσει το πόσο θα διαρκέσει η σύσφιξη του κόστους δανεισμού στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, που έχει ως τελικό στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Ο ιδρυτής της Citadel, Κεν Γκρίφιν, δήλωσε από την πλευρά του ότι υπάρχει ήδη κίνδυνος για αναζωπύρωση στις τιμές.
Η αποπαγκοσμιοποίηση έχει αλλάξει πολλά είπε ο Γκρίφιν, προτρέποντας τους ακροατές να μην εγκαταλείψουν τις επενδύσεις στην Κίνα. Ενώ οι οικονομίες έχουν ωφεληθεί από την ειρήνη και την παγκοσμιοποίηση, σήμερα «δεν ξέρουμε πώς μοιάζει ένας κόσμος (προς) αποπαγκοσμιοποίηση», είπε ο Γκρίφιν. Η αβεβαιότητα αυτή περιλαμβάνει επίσης το πόσο θα αυξηθεί συστημικά και ο πληθωρισμός, είπε.
Το καυτό θέμα της εποπτείας
Μια νέα κρίση είναι στο μυαλό όλων καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε Ευρώπη και ΗΠΑ συνεργάστηκαν τον περασμένο Μάρτιο για να αποτρέψουν μια πιθανή επανάληψη της παγκόσμιας τραπεζικής κρίσης του 2008-2009, όταν ανήσυχοι καταθέτες άντλησαν ποσά ρεκόρ από διάφορους περιφερειακούς δανειστές των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Silicon Valley Bank.
Λίγες μέρες αργότερα οι ελβετικές αρχές έδωσαν μάχη για τη διάσωση της Credit Suisse από την UBS σε μια συμφωνία που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα περιέγραψε ως «εργαλείο» για να καθησυχάσουν τις αγορές.
Ειδικά στις ΗΠΑ, η ρυθμιστική αρχή των τραπεζών έχει ανακοινώσει σαρωτικές προτάσεις για την επιβολή αυστηρότερων κανόνων επάρκειας κεφαλαίων για τις μεγάλες τράπεζες μετά από φυγή καταθέσεων και χρεοκοπίες σε μικρότερες τράπεζες νωρίτερα φέτος.
Ο Σάλομον της Goldman Sachs
Αναφορικά με τις προσπάθειες για πιο αυξημένη εποπτεία, ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs Ντέιβιντ Σάλομον ανέφερε σε ξεχωριστό πάνελ ότι «ενώ θέλουμε το σύστημα να είναι ασφαλές και υγιές, όταν κοίταξα αυτούς τους (νέους πιο αυστηρούς) κανόνες διαπίστωσα πως (αυτό) είναι πολύ μακριά». «Εάν εφαρμοστεί, ο τρόπος (οι πιο αυστηροί κανόνες που) περιγράφονται, αυτό θα αποτελέσει σημαντική πρόσθετη οικονομική αυστηροποίηση του συστήματος τη στιγμή που δεν νομίζω ότι αυτό είναι προς το συμφέρον των οικονομικών δραστηριοτήτων και της ανάπτυξης», πρόσθεσε.
«Σίγουρα πιστεύω ότι οι κινήσεις ορισμένων ρυθμιστικών αρχών αυτή τη στιγμή (…) για τα κεφάλαια είναι άστοχες. Θα πρέπει να επικεντρωθούν σε άλλα ζητήματα», δήλωσε ο πρόεδρος του Ομίλου UBS Κολμ Κέλεχερ, χωρίς πάντως να προσδιορίσει σε ποιες ρυθμιστικές αρχές αναφέρεται. «Ο στόχος της πολιτικής (αυστηρότερης εποπτείας) είναι να περιοριστεί το μέγεθος των μεγάλων τραπεζών», δήλωσε ο Γκόρμαν της Morgan Stanley.
Πηγή OT
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις