ΗΠΑ: Προβληματισμός για το «θα κυβερνήσουμε τη Γάζα» του Νετανιάχου
Η προοπτική ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να καταλάβει και πάλι τη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου μετά και τις δηλώσεις Νετανιάχου έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στις ΗΠΑ.
Ιδιαίτερα ανήσυχες είναι οι ΗΠΑ από το γεγονός ότι το Ισραήλ δεν έχει ένα «σχέδιο εξόδου από τη Γάζα» μετά την ολοκλήρωση του πολέμου και εφόσον το Τελ Αβίβ ολοκληρώσει τον στόχο της εξάλειψης της Χαμάς.
Μάλιστα τον προβληματισμό των Αμερικανών αξιοματούχων ήρθαν να εντείνουν οι δηλώσεις Νετανιάχου ότι το Ισραήλ σκοπεύει να αναλάβει τη διοίκηση στη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή της εφημερίδας Haaretz, Ζβί Μπαρέλ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν ρώτησε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου πολέμου για το «σχέδιο εξόδου» του Τελ Αβίβ κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ αυτή την εβδομάδα, αλλά έλαβε την εντύπωση ότι το θέμα δεν έχει καν συζητηθεί ακόμη.
Πρόσθεσε ότι ο Νετανιάχου αρνείται εδώ και καιρό να συζητήσει την κατάσταση για τον τερματισμό του πολέμου, σημειώνοντας ότι η εισβολή των ισραηλινών στρατευμάτων στην «καρδιά» της πόλης της Γάζας αυξάνει τον κίνδυνο να γίνουν λάθη.
Προειδοποίησε ακόμα ότι ορισμένοι υπουργοί αντιτίθενται στη σταδιακή μεταβίβαση του ελέγχου της Λωρίδας της Γάζας στην Παλαιστινιακή Αρχή, την οποία προωθεί η αμερικανική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την ανάλυση, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να λάβουν υπόψη τους κάποιες «διεθνείς» εκτιμήσεις παρά την πρωτοφανή πολιτική και στρατιωτική υποστήριξή τους προς το Ισραήλ.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αντιταχθεί στην προοπτική το Ισραήλ να καταλάβει και πάλι τη Γάζα
Τον προβληματισμό «πυροδότησαν» όσα δήλωσε σε συνέντευξή του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ότι η χώρα του θα αναλάβει επ’ αόριστον τη «συνολική ευθύνη για την ασφάλεια» στη Λωρίδα της Γάζας αφού τερματιστεί ο πόλεμος που κήρυξε στη Χαμάς.
Ερωτηθείς, συγκεκριμένα, ποιος θ’ ασκήσει τη διακυβέρνηση του παλαιστινιακού θύλακα μετά τον πόλεμο, ο κ. Νετανιάχου απάντησε: «αυτοί που δεν θέλουν να συνεχίσουν στον δρόμο της Χαμάς».
EXCLUSIVE: @DavidMuir interviews Israeli PM Netanyahu, pressing him on the Biden administration’s calls for a humanitarian pause in Gaza as the death toll climbs; if he bears responsibility for intelligence failures on Oct. 7; and more. https://t.co/zjSKIi5FJF pic.twitter.com/LydTy5XtZf
— World News Tonight (@ABCWorldNews) November 7, 2023
Ωστόσο, η προοπτική ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να καταλάβει και πάλι τη Γάζα μετά τον πόλεμο είναι κάτι στο οποίο η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν έχει αντιταχθεί από τις πρώτες ημέρες της σύγκρουσης, είπε χαρακτηριστικά ο ανώτερος πολιτικός αναλυτής του Al Jazeera, Μαρουάν Μπισάρα.
«Αυτό θα ήταν ένα μεγάλο λάθος, σύμφωνα με τα λόγια του Αμερικανού προέδρου, επειδή ο Μπάιντεν αντιλαμβάνεται πάρα πολύ καλά ότι το Ισραήλ το προσπάθησε αυτό για περίπου 30 χρόνια και είναι σαφές ότι δεν είναι ένα λειτουργικό σχέδιο», δήλωσε ο Μπισάρα, αναφερόμενος στην κατοχή του θύλακα από το Ισραήλ από το 1967 έως το 2005.
Ο Μπισάρα πρόσθεσε ότι η πρόσφατη ρητορική του Νετανιάχου και των Ισραηλινών αξιωματούχων δείχνει ότι δεν θέτουν ως προτεραιότητα την απελευθέρωση των αιχμαλώτων – μια άλλη θέση που αποκλίνει από αυτό που θα ήθελε να δει η Ουάσινγκτον.
Αντιθέτως, ο Μπισάρα είπε ότι το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι «θα συνεχίσει να σφυροκοπεί τη Λωρίδα της Γάζας, ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί [στους ομήρους]».
Τι λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Ερωτηθείς σχετικά με τα σχόλια του Νετανιάχου, σύμφωνα με τα οποία το Ισραήλ θα αναλάβει την ευθύνη για την ασφάλεια στη Γάζα μετά τον πόλεμο, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βένταντ Πάτελ, απάντησε ότι «γενικά μιλώντας», η Ουάσιγκτον «δεν υποστηρίζει την επανακατάληψη της Γάζας, ούτε και το Ισραήλ».
«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή συμφωνούμε με το Ισραήλ ότι δεν υπάρχει επιστροφή στο στάτους κβο της 6ης Οκτωβρίου», δήλωσε ο Πατέλ στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στην προηγούμενη ημέρα των επιθέσεων της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.
«Η ασφάλεια δεν πρέπει να διακυβευθεί στο Ισραήλ και την ευρύτερη περιοχή και η Γάζα δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί πλέον βάση από την οποία θα εξαπολύονται τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του λαού του Ισραήλ ή οποιουδήποτε άλλου.
Και γι’ αυτό εργαζόμαστε με τους εταίρους μας πάνω σε διάφορα σενάρια – για την προσωρινή διακυβέρνηση, για τις παραμέτρους ασφαλείας, για τις καταστάσεις ασφαλείας – στη Γάζα για τη στιγμή που αυτή η κρίση θα υποχωρήσει».
Αναδίπλωση από υπουργούς
Πάντως, όπως φαίνεται οι δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων συγκλίνουν με τα όσα υποστηρίζει ο στρατιωτικός αναλυτής της Haaretz, ότι δηλαδή στο Ισραήλ δεν υπάρχει κάποια ξεκάθαρη θέση για την επόμενη ημέρα στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις ακόμα κι εντός του υπουργικού συμβουλίου πολέμου που έχει δημιουργήσει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Ενδεικτικό είναι ότι τρεις υπουργοί της κυβέρνησης Νετανιάχου εμφανίστηκαν πιο συγκρατημένοι σε σχέση με την επόμενη ημέρα στη Λωρίδα της Γάζας ξεκαθαρίζοντας ότι οι Παλαιστίνιοι θα έχουν δική τους διακυβέρνηση αλλά με περιορισμούς.
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, δήλωσε ότι «ούτε η Χαμάς ούτε το Ισραήλ θα ελέγχουν τη Γάζα μετά τον πόλεμο».
Παρόμοιες δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, καθώς όπως δήλωσε ούτε η Χαμάς ούτε η χώρα του θα κυβερνήσουν τη Γάζα μετά το τέλος της τρέχουσας σύγκρουσης.
«Δεν θέλουμε να κυβερνήσουμε τη Γάζα», δήλωσε ο Ελί Κοέν, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.
«Δεν θέλουμε να διευθύνουμε τις ζωές τους. Θέλουμε απλώς να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας», είπε ακόμα και προσέθεσε πως αντ’ αυτού θα αναλάβει την εξουσία ένας διεθνής συνασπισμός αποτελούμενος από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες της μουσουλμανικής πλειοψηφίας, ή οι τοπικοί πολιτικοί ηγέτες στη Γάζα.
«Καμία από τις εξουσίες δεν θα πρέπει να απειλεί το Ισραήλ»
Από την πλευρά του ο Ρον Ντέρμερ, υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, λέει ότι θα πρέπει να υπάρξουν περιορισμοί στις εξουσίες οποιουδήποτε μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.
Ερωτηθείς στην πρώτη του συνέντευξη στο Ηνωμένο Βασίλειο αν υποστηρίζει μια ανεξάρτητη Παλαιστίνη, ο υπουργός είπε ότι «δεν είναι μια απάντηση με ναι ή όχι».
Θα πρέπει να υπάρξουν «ορισμένοι περιορισμοί στην κυριαρχία που πρέπει να τεθούν σε ισχύ», όσον αφορά το αν ένα παλαιστινιακό κράτος θα έχει δικό του στρατό ή θα ελέγχει τον δικό του εναέριο χώρο, δήλωσε ακόμα ο Ντέρμερ.
«Οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να έχουν όλες τις εξουσίες για να αυτοκυβερνηθούν, αλλά καμία από τις εξουσίες δεν θα πρέπει να απειλεί το Ισραήλ», υπογράμμισε και ξεκαθάρισε ότι οι Παλαιστίνιοι θα κυβερνούν τη Γάζα στο μέλλον, αλλά όχι η Χαμάς.
- Ισραήλ: Συνεχίζεται ο πόλεμος Νετανιάχου και Γκαντζ – «Είσαι ενδοτικός», «Μην είσαι κατά συρροή δειλός»
- Μπρέντα Λι: «Ο Τζον Λένον ήταν ο αγαπημένος μου Beatle»
- Θεσσαλονίκη: Άγιοι Βασίληδες με κανό και σανίδες SUP «πλημμύρισαν» τον Θερμαϊκό
- Κοντά στο γκολ ο Βαλμπουενά, τον σταμάτησε ο Ντραγκόφσκι (vid)
- Υπουργικό συμβούλιο: Συνεδριάζει τη Δευτέρα υπό τον Μητσοτάκη – Τα επτά θέματα
- LIVE: Βόλφσμπουργκ – Ντόρτμουντ