ΔΕΔΔΗΕ: Το τελευταίο μίλι για τον διαγωνισμό με τους έξυπνους μετρητές
Οι τέσσερις διεκδικητές και σε ποια φάση βρίσκεται ο διαγωνισμός
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ για το μεγάλο έργο της προμήθειας και εγκατάστασης συνολικά 7,3 εκατομμυρίων έξυπνων μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Αν και από τον Διαχειριστή κρατάνε ως «επτασφράγιστο» μυστικό την πορεία της διαγωνιστικής διαδικασίας, εντούτοις η υπογραφή στο Μέγαρο Μαξίμου της σύμβασης χρηματοδότησης ύψους 150 εκατ. ευρώ της ΕΤΕπ με τον ΔΕΔΔΗΕ φανερώνει πως το project ύψους 1,2 δισ. ευρώ φτάνει λίγο πριν να πάρει σάρκα και οστά.
Οι τέσσερις διεκδικητές
Στον διαγωνισμό σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες έχουν απομείνει τέσσερα επενδυτικά σχήματα.
Διεξάγεται, μέχρι τώρα, με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, και σύμφωνα με πληροφορίες οι συμμετέχοντες φέρονται να είναι έτοιμοι να υποβάλλουν τις τεχνικές τους προτάσεις. Στη συνέχεια αυτές θα αξιολογηθούν για να ακολουθήσουν οι οικονομικές προσφορές.
Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού που είχε προκηρυχθεί τον Ιανουάριο του 2022 ο ανώτατος αριθμός των εταιρειών που θα αναλάβουν το έργο της αποψίλωσης των παλιών ρολογιών και της αντικατάστασης των σύγχρονων ψηφιακών μετρητών είναι τρεις.
Οι συμμετέχοντες είναι:
– Η ITRON, κορυφαία εταιρία στον τομέα μετρητικών συστημάτων με έδρα στις ΗΠΑ με πελατολόγιο που περιλαμβάνει 8,000 πελάτες-ΥΚΩ( Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) διεθνώς η ITROΝ θεωρείται η κορυφαία εταιρεία παγκοσμίως στον τομέα των μετρητικών συστημάτων. Η ITRON διαθέτει εργοστάσιο κατασκευής στην Ευρώπη με μεγάλα έργα αναφοράς σε Γαλλία, Σουηδία, Γερμανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο. Η Εταιρία υπέβαλε φάκελο με την θυγατρική της ITRON SPAIN.
– Η Elster, η οποία αποτελεί πλέον εταιρεία του διεθνούς βιομηχανικού ομίλου Honeywell. Ο όμιλος εισήλθε στον κλάδο των μετρήσεων το 2016 μέσω της εξαγοράς της Elster. Η Elster έχει υλοποιήσει ανάλογα έργα στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλία, στην Ολλανδία και στην Ισπανία. Η Elster διαθέτει εργοστάσια παραγωγής στη Ρουμανία και υπέβαλε φάκελο με την ρουμάνικη θυγατρική της Elster Rometrics.
-H PROTASIS είναι ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα εκπροσωπώντας την Γαλλική εταιρεία Sagemcom, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της Enedis στην Γαλλία με αντίστοιχα έργα σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ολλανδία και Λιθουανία. Η παραγωγή της βρίσκεται στην Ευρώπη.
– Η Iskraemeco, κατασκευαστής μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας και συναφών προϊόντων, λογισμικού και υπηρεσιών επικοινωνιών με έδρα τη Σλοβενία. Με πάνω από 100 εκατομμύρια μετρητές εγκατεστημένους σε Ευρώπη, Ασία, Μέση Ανατολή, Αφρική και Λατινική Αμερική. Η Iskraemeco διαθετει γραμμές παραγωγής στην Ευρώπη.
Η πρώτη φάση
Η πρώτη φάση του έργου προβλέπει την αντικατάσταση 3,12 εκατομμυρίων παλαιών μετρητών με έξυπνους μετρητές.
Το κόστος αυτού του έργου ανέρχεται στα 546 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της ΕΤΕπ. Η ευρωπαϊκή τράπεζα δανειοδότησε τον ΔΕΔΔΗΕ με 150 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπεται ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα χρηματοδοτήσει με δάνειο ύψους 273 εκ. ευρώ τον Διαχειριστή.
Ο διαγωνισμός για την προμήθεια έξυπνων μετρητών που θα αντικαταστήσουν τους παλαιούς βρίσκεται στο τελικό στάδιο
Έως το 2030
Η εγκατάσταση των νέων μετρητών θα ολοκληρωθεί σταδιακά μέχρι το 2030.
Όπως προαναφέρθηκε αφορά σε συνολικά 7,3 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 5,3 εκατομμύρια θα είναι μονοφασικοί και οι υπόλοιποι τριφασικοί. Οι νέοι μετρητές θα συνδεθούν με αναβαθμισμένο κέντρο τηλεμέτρησης μεγάλης χωρητικότητας.
Ψηφιακός μετασχηματισμός
Το έργο είναι κομβικής σημασίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δικτύου και για την επίτευξη των εθνικών στόχων για την προστασία του περιβάλλοντος, που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αναμένεται να αποφέρει πολλά και ουσιαστικά οφέλη στους καταναλωτές, καθώς οι έξυπνοι μετρητές θα τους επιτρέψουν, μεταξύ άλλων, να παρακολουθούν τη χρήση ενέργειας σε πραγματικό χρόνο, να εξοικονομούν πόρους, να προγραμματίζουν καλύτερα τις δραστηριότητές τους, να συμμετέχουν σε οικονομικά επωφελή προγράμματα της αγοράς και να έχουν ακριβέστατη τιμολόγηση της κατανάλωσής τους.
Ο ΔΕΔΔΗΕ
Σημαντικά λειτουργικά οφέλη θα έχουν επίσης ο ΔΕΔΔΗΕ και οι συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας, κάτι που εμμέσως είναι στο συμφέρον του κοινωνικού συνόλου, με δεδομένο ότι οι νέες υποδομές θα διευκολύνουν τον εντοπισμό τεχνικών απωλειών και ρευματοκλοπών, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσουν ένα πολύ απλούστερο οικοσύστημα παροχής υπηρεσιών.
Η ολοκλήρωση της επένδυσης προγραμματίζεται για το 2030, όμως ήδη από τα τέλη του τρέχοντος έτους ο ΔΕΔΔΗΕ θα είναι έχει τη δυνατότητα να τηλεμετρά περίπου το 40% της ενέργειας που καταναλώνεται, ποσοστό που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 55% έως το τέλος του 2024.
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις