Γροιλανδία: Η υποχώρηση των πάγων φέρνει «δραματική» άνοδο της στάθμης των ωκεανών
Οι τελευταίες μετρήσεις αποκαλύπτουν σημαντικές απώλειες στον θαλάσσιο πάγο της βόρειας Γροιλανδίας, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η ροή των παγετώνων στη θάλασσα.
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Οι παγετώνες της βόρειας Γροιλανδίας έδειχναν μέχρι τώρα να μένουν ανεπηρέαστοι από την κλιματική αλλαγή, όμως οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν ανησυχητικά σημάδια αποσταθεροποίησης.
Οι πλάκες επιπλέοντος πάγου που συγκρατούν τους παγετώνες της ξηράς έχουν χάσει πάνω από το ένα τρίτο του όγκου τους τα τελευταία 40 χρόνια, διαπιστώνει μελέτη που βασίστηκε σε ανάλυση δορυφορικών δεδομένων, κλιματικά μοντέλα και μετρήσεις πεδίου.
Οι απώλειες προμηνύουν «δραματική» άνοδο της στάθμης των ωκεανών, γράφει η διεθνής ερευνητική ομάδα στην επιθεώρηση Nature Communications.
Οι οκτώ παγετώνες που εξετάζει η μελέτη περιέχουν αρκετό πάγο για να ανεβάσουν τη στάθμη κατά 2,1 μέτρα, κάτι που θα πλημμύριζε μεγάλο τμήμα των ακτών σε όλο τον κόσμο.
H χώρα βρίσκεται εντός του Αρκτικού Κύκλου, όπου η μέση θερμοκρασία ανεβαίνει τουλάχιστον δύο φορές ταχύτερα από ό,τι στον υπόλοιπο πλανήτη.
Τα επιπλέοντα στρώματα πάγου, γνωστά ως τράπεζες πάγου, λειτουργούν ως φυσικά φράγματα που επιβραδύνουν τη ροή των παγετώνων προς τη θάλασσα.
Η απώλειά τους θα είχε παγκόσμιες συνέπειες, δεδομένου ότι το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία ήδη αντιστοιχεί στο 17% της ανόδου της στάθμης.
Κι αυτό επειδή οι παγετώνες στη νότια Γροιλανδία είναι γνωστό ότι υποχωρούν από τη δεκαετία του 1980, σε αντίθεση με τους παγετώνες του βορρά που θεωρούνταν «σχετικά σταθεροί» μέχρι σήμερα, δήλωσε στο CNN ο Ρομέν Μιλάν του γαλλικού Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας (CNRS), πρώτος συγγραφέας της μελέτης.
Αν και είναι αδύνατο να προβλέψει κανείς πότε θα μπορούσαν να καταρρεύσουν οι παγετώνες της βόρειας Γροιλανδίας, οι συνέπειες άρχισαν να γίνονται εμφανείς στην περιοχή γύρω στο 2000, αναφέρουν οι ερευνητές.
Από τότε μέχρι σήμερα τρεις τράπεζες πάγου έχουν καταρρεύσει πλήρως και οι υπόλοιπες πέντε λιώνουν και αποσταθεροποιούν τους παγετώνες πίσω τους.
Κύρια αιτία του φαινομένου είναι η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού γύρω από τη Γροιλανδία.
H χώρα βρίσκεται εξάλλου εντός του Αρκτικού Κύκλου, όπου η μέση θερμοκρασία ανεβαίνει λόγω της κλιματικής αλλαγής τουλάχιστον δύο φορές ταχύτερα από ό,τι στον υπόλοιπο πλανήτη.
«Καταγράψαμε μια πολύ σημαντική αύξηση της τήξης από τη δεκαετία του 2000 η οποία αντιστοιχεί ξεκάθαρα στην αύξηση της θερμοκρασίας του ωκεανού» δήλωσε ο Μιλάν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Τα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε πρόσφατη έρευνα που προειδοποιούσε ότι η κατάρρευση των παγετώνων της Δυτικής Αυστραλίας και η επακόλουθη άνοδος της στάθμης είναι «αναπόφευκτη».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις