Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
ΚΕΒΕ: Μία οικογενειακή επιχείρηση με 90 χρόνια επιτυχημένης πορείας

ΚΕΒΕ: Μία οικογενειακή επιχείρηση με 90 χρόνια επιτυχημένης πορείας

Ηγετική θέση στην ελληνική και βαλκανική αγορά και εξαγωγές σε περισσότερες από 40 χώρες

Πώς η Κεραμουργία Βορείου Ελλάδος Α.Ε. κατάφερε σε λιγότερο από έναν αιώνα να πρωτοστατήσει και να ηγηθεί στον κλάδο της κεραμοποιίας;   

Αλήθεια, πόσο χρόνο χρειάζεται μία οικογενειακή επιχείρηση μέχρι να εξελιχθεί σε μία μεγάλη βιομηχανία που κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο της; Ποιοι είναι οι πυλώνες στους οποίους θα βασιστεί για να εξελιχθεί σε μία διαρκώς αναπτυσσόμενη επιχείρηση η οποία καινοτομεί, έχοντας το βλέμμα στραμμένο προς ένα βιώσιμο μέλλον;

Για να απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα, αρκεί να μελετήσουμε την περίπτωση μίας βιομηχανίας η οποία αποτελεί παράδειγμα για το σύγχρονο επιχειρείν, καθώς έχει καταφέρει μέσα σε λιγότερο από έναν αιώνα να αποτελέσει συνώνυμο της κεραμουργίας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε περισσότερες από 40 χώρες, μεταξύ των οποίων είναι η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Αμερική, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Νέα Ζηλανδία.

Ο λόγος, φυσικά, για την Κεραμουργία Βορείου Ελλάδος (ΚΕΒΕ), μία οικογενειακή επιχείρηση που ιδρύθηκε το μακρινό 1935 στη Χρυσούπολη Καβάλας  και από τότε μέχρι σήμερα παράγει και διαθέτει, τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά, δομικά κεραμικά προϊόντα άριστης ποιότητας και υπηρεσίες, που βασίζονται σε μία μακρά παράδοση η οποία μετρά 90 έτη στον χώρο της κεραμοποιίας.

Μιλώντας με αριθμούς, η ΚΕΒΕ έχει στεγάσει πάνω από 720.000 κτήρια σε όλο τον κόσμο, ενώ ανά ημέρα παράγει περίπου 2.000 τόνους τούβλα και 170.000 τμχ κεραμίδια. Πώς κατάφερε να πρωταγωνιστεί στον κλάδο των κατασκευών, να πετύχει την υψηλότερη παραγωγική δυναμικότητα στην Ευρώπη και να «απογειώσει» τον τζίρο της στο 129% την τελευταία δεκαετία; Θα το αναλύσουμε διεξοδικά στο κείμενο που ακολουθεί.

Επενδύοντας διαρκώς στην καινοτομία με μακροπρόθεσμο στόχο τη βιωσιμότητα

Για να παράγει μία επιχείρηση περίπου 700.000 τόνους τούβλα και 75.000.000 τεμάχια κεραμίδια ή και αξεσουάρ στέγης ετησίως σημαίνει πως διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις που μπορούν να υποστηρίξουν μία τόσο υψηλή παραγωγή. Η ΚΕΒΕ το επιτυγχάνει αυτό χάρη στα δύο εργοστάσιά της στην περιοχή Νέα Σάντα Κιλκίς και στη Λάρισα. Η κύρια παραγωγική μονάδα βρίσκεται στη Νέα Σάντα, σε ιδιόκτητο χώρο 235.000 m² εκ των οποίων τα 44.000 m² αποτελούν βιομηχανικά κτήρια και 12.000m² βιομηχανικό υπόστεγο, στέγασης α΄ ύλης.

Βέβαια, μέχρι να αποκτήσει η ΚΕΒΕ τη σημερινή «αυτοκρατορία» της, είχε ήδη συστήσει μερικές πολύ σπουδαίες καινοτομίες, οι οποίες σταδιακά της έδωσαν προβάδισμα στον ανταγωνιστικό κλάδο της κεραμοποιίας. Μερικά ορόσημα ήταν η αγορά της πρώτης πρέσας το 1953 από τον Στυλιανό  Κοθάλη, η οποία σηματοδότησε και την έναρξη της βιομηχανικής περιόδου της επιχείρησης, η πρώτη πανελλήνια παραγωγή έγχρωμων κεραμιδιών, η τοποθέτηση διπλών κεραμιδιών σε κασέτες «Η» με στόχο την περιορισμένη κατανάλωση ενέργειας, η χρήση απαερίων ψύξης στην προθέρμανση του φούρνου το 1997, καθώς και η πρώτη πανελλήνια παραγωγή τούβλων κάθετων οπών ΟΡΘΟBLOCK το 2008.

Επιδιώκοντας διαρκώς την καινοτομία, τόσο στη γραμμή παραγωγής όσο και στην παραγωγή των προϊόντων της, η ΚΕΒΕ αξιοποιεί τεχνολογίες αιχμής όπως εφαρμογές ρομποτικής και προηγμένα συστήματα ελέγχου, μεθόδους που συμβαδίζουν με τις αρχές της επιχείρησης περί βιωσιμότητας, μεθόδους που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον ή το κλίμα.

Παράγοντας δομικά κεραμικά προϊόντα που συμβαδίζουν με τις ανάγκες της εποχής

Ένας ακόμη λόγος που η ΚΕΒΕ καταφέρνει να διατηρεί για περισσότερα από 90 χρόνια μία ηγετική θέση στον κλάδο της είναι η παραγωγή μίας ευρείας γκάμας κεραμικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και αισθητικής, η οποία αποσκοπεί στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των κτηρίων. Πρόκειται για προϊόντα που απαιτούν ελάχιστη ενέργεια κατά την παραγωγή και τη χρήση τους, δομικά υλικά συνυφασμένα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Μεσογείου, που συμβαδίζουν με τις περιβαλλοντικές, ενεργειακές και κλιματικές προδιαγραφές της εγχώριας αλλά και της διεθνούς νομοθεσίας.

Λαμβάνοντας υπόψη τις κατασκευαστικές και αισθητικές προκλήσεις της κάθε εποχής, η ΚΕΒΕ προμηθεύει ανθεκτικά, ενεργειακά, αποδοτικά υλικά υψηλής βιοκλιματικού σχεδιασμού και καθαρών τεχνολογιών δόμησης, τα οποία έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, καθώς και βελτιωμένη ενεργειακή και θερμική συμπεριφορά. Μεταξύ άλλων, στο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο της ΚΕΒΕ βρίσκουμε προηγμένα υλικά όπως τα θερμομονωτικά τούβλα κατακόρυφων οπών των σειρών ΟΡΘΟBLOCK και ΟΡΘΟBLOCK PLUS, αλλά και κεραμίδια διαφορετικών αποχρώσεων και τεχνοτροπιών, τα οποία εναρμονίζονται απόλυτα με το φυσικό περιβάλλον, επιτυγχάνοντας ακόμη και την πιο απαιτητική αισθητική προσέγγιση.

Αξιοποιώντας μία παράδοση 90 ετών για την ανάπτυξη του κατασκευαστικού κλάδου

Το μεγάλο στοίχημα που έχει κερδίσει η ΚΕΒΕ τα τελευταία 90 χρόνια είναι πως, αξιοποιώντας την σπουδαία, μακρά παράδοση που έχει διαγράψει στην κεραμοποιία, πλέον μπορεί να αποβλέπει σε κάτι μεγαλύτερο όπως την ουσιαστική συμβολή της στη βιώσιμη ανάπτυξη του κατασκευαστικού κλάδου και τη δημιουργία ενός κόσμου δομικά καλύτερου. Έχοντας καταφέρει να διοχετεύει το 60% του όγκου των προϊόντων της σε περισσότερες από 40 χώρες, όταν πριν από μία δεκαετία ήταν μόλις 9, ενισχύει και στηρίζει έμπρακτα τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται προς την «πράσινη» μετάβαση.

Παράλληλα, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως η ΚΕΒΕ διατηρεί σημαντική παρουσία και στον εγχώριο κατασκευαστικό κλάδο κατέχοντας ηγετική θέση. Συγκεκριμένα, το 2022 το 40% του όγκου των προϊόντων της διοχετεύτηκε στην ελληνική αγορά κατέχοντας ένα μερίδιο 60%. Επιπλέον, η ΚΕΒΕ ως ενεργό μέλος της κοινωνίας στην οποία δραστηριοποιείται, στηρίζει έμπρακτα την αναπτυξιακή πορεία της Θεσσαλονίκη, συμμετέχοντας σε σημαντικά έργα όπως το μετρό και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, το Hub26, σχολικές υποδομές και συγκροτήματα κατοικιών.

Κλείνοντας, αν μπορούμε να ξεχωρίσουμε τρία χαρακτηριστικά τα οποία έχουν αναγάγει την ΚΕΒΕ σε μία ηγετική επιχείρηση, αυτά είναι η καινοτομία, η υψηλή ποιότητα και η βιωσιμότητα, ένα «τρίπτυχο» που της επιτρέπει να επενδύει σε δομικά προϊόντα τα οποία εξασφαλίζουν όντως τη μέγιστη οικονομία και εξοικονόμηση ενέργειας. Βέβαια, αυτό δεν οφείλεται μόνο στην τεχνογνωσία που διακρίνει τις μονάδες παραγωγής –και τα προϊόντα της-, αλλά κυρίως στις οικογενειακές ηθικές αξίες που παραμένουν αναλλοίωτες έπειτα από 90 χρόνια, οδηγώντας μία μικρή, οικογενειακή επιχείρηση του 1935 στην κορυφή του κατασκευαστικού κλάδου σχεδόν έναν αιώνα μετά.

Sports in

Σενάριο για Έντσο Ντίαζ στον Παναθηναϊκό

«Η Ρίβερ ψάχνει αντικαταστάτη για αριστερό μπακ», γράφουν στην Αργεντινή και συνδέουν τον Έντσο Ντίαζ με τον Παναθηναϊκό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024