Πόθεν Έσχες: Τα μυστικά των πολιτικών – Ποιοι και γιατί ξεχωρίζουν
10+2 ερωτήσεις και απαντήσεις που αποκρυπτογραφούν τις δηλώσεις της περιουσιακής κατάστασης των βουλευτών, ευρωβουλευτών, αρχηγών κομμάτων, δημάρχων και περιφερειαρχών που δόθηκαν στη δημοσιότητα
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Ποια είναι η Κριστίν Καβαλάρι: Τα ριάλιτι, το toy boy και το «πιο καυτό σεξ» με τον Τζέισον Στέιθαμ
- Κουτσουρεμένος ο προϋπολογισμός του «Διατηρώ»
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Τι νέο κομίζουν τα πόθεν έσχες του 2022 (χρήση 2021) πέραν των ήδη γνωστών από τις περσινές δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που υπέβαλαν βουλευτές, ευρωβουλευτές και τοπικοί άρχοντες; Οχι πολλά πράγματα πέραν ορισμένων μεταβολών των περιουσιακών στοιχείων των υπόχρεων.
Οι πλουσιότεροι παραμένουν πλουσιότεροι και οι φτωχότεροι παραμένουν φτωχότεροι. Μεταξύ αυτών υπάρχουν λιγότερο ή περισσότερο τυχεροί ή άτυχοι. Αυτά έχει η ζωή.
Κατά τα λοιπά, όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για όσα δηλώνονται καθώς τα πόθεν έσχες που έδωσε στη δημοσιότητα η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής είναι και αυτή τη φορά ανέλεγκτα, τουτέστιν δεν έχουν περάσει από το «μικροσκόπιο» των ορκωτών λογιστών που η Βουλή πληρώνει αδρά προκειμένου να ελέγξουν και να διασταυρώσουν τα στοιχεία.
Η δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες ναι μεν υπηρετεί τον στόχο της διαφάνειας, δεν την εγγυάται όμως…
Πότε θα γίνει αυτό; Σε μεταγενέστερο χρόνο. Ούτως ή άλλως ποτέ δεν ήρθε στο φως κάτι σοβαρά επιλήψιμο – όπως απόκρυψη στοιχείων ή δήλωση παραπλανητικών στοιχείων κ.λπ. Τα όποια παρατράγουδα αποκαλύπτονταν εκ των υστέρων και πάντως όχι από τους ελέγχους των ορκωτών (χαρακτηριστική η περίπτωση Τσοχατζόπουλου…).
Ετσι η δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες ναι μεν υπηρετεί τον στόχο της διαφάνειας, δεν την εγγυάται όμως…
Ποιος είναι ο πλουσιότερος πολιτικός αρχηγός;
Παραμένει σταθερά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είδε τα εισοδήματά του να αβγατίζουν κατά 1,5 εκατ. ευρώ, καθώς σε αυτά προστέθηκε το μερίδιο από την πώληση της ιστορικής πατρογονικής οικίας στη Γλυφάδα.
Σε αυτά προστέθηκαν 3.692 ευρώ από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, 12.710 από ακίνητα και 69.835 ευρώ από τη βουλευτική αποζημίωση (τα 33.993 ευρώ εξαιρούνται από τον φόρο), ενώ η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι δήλωσε εισόδημα ύψους 173.823 ευρώ από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, 34.000 ευρώ από ακίνητα και 141.176 από διάθεση περιουσιακών στοιχείων.
Επίσης, ο Πρωθυπουργός κατέχει αμοιβαία κεφάλαια συνολικής αποτίμησης 24.542 ευρώ και οι καταθέσεις του ανέρχονται συνολικά σε 1.291.043 ευρώ, ενώ της συζύγου σε 177.712 δολάρια και 566.818 ευρώ.
Αξιοσημείωτη είναι και η ακίνητη περιουσία σε Χανιά, Τήνο και Ηνωμένο Βασίλειο (μονοκατοικία 520 τ.μ. της συζύγου), καλλιέργειες, δενδροκαλλιέργειες και βοσκοτόπια σε Κρήτη και Κυκλάδες, καθώς και δύο πισίνες στα σπίτια της Τήνου και των Χανίων 68 τ.μ. και 82 τ.μ. αντίστοιχα.
Ποιοι ξεχωρίζουν για τα εισοδήματά τους;
Υπάρχουν πολιτικοί που θα ζήλευαν πολλοί τα εισοδήματά τους. Μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – και τότε ευρωβουλευτής – Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος δήλωσε συνολικό εισόδημα ύψους 311.621 ευρώ, εκ των οποίων τα 130.407 ευρώ είναι ευρωβουλευτική αποζημίωση συν 54.912 ευρώ από αποζημίωση γενικών δαπανών ευρωβουλευτών, καθώς και 108.900 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες και 17.400 ευρώ από ακίνητα, με τις καταθέσεις του να φτάνουν τα 722.106 ευρώ σε Ελλάδα και Βέλγιο.
Στους ευκατάστατους ανήκει και ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης με συνολικό εισόδημα ύψους 628.588 ευρώ, εκ των οποίων τα 525.908 ευρώ προέρχονται από πώληση αμοιβαίων κεφαλαίων, ενώ και η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως δήλωσε μετά του συζύγου της έσοδα 465.409 ευρώ, με τις καταθέσεις του ζεύγους να υπερβαίνουν τα 1.515.000 ευρώ.
Στην κατηγορία των εύπορων είναι και το ζεύγος Γεραπετρίτη με καταθέσεις 3.897.000 ευρώ και χαρτοφυλάκιο που εντυπωσιάζει, περιουσιακά στοιχεία που στο συντριπτικό τους μέρος ανήκουν στη σύζυγο του υπουργού Εξωτερικών.
Σε αυτή την κατηγορία μπορεί να προστεθεί και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κόκκαλης, ο οποίος εμφανίζει από κοινού με τη σύζυγό του εισόδημα 313.654 ευρώ και είναι συνδικαιούχος σε λογαριασμό του πατέρα του ύψους 4.389.144 ευρώ, ενώ αξίζει να αναφερθεί και το χαρτοφυλάκιο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή συνολικής αποτίμησης 1.663.173 ευρώ.
Από τα χαρτοφυλάκια που ξεχωρίζουν είναι της συζύγου τού πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Λευτέρη Κρέτσου συνολικής αποτίμησης 1.121.983 ευρώ από γονική παροχή, με τις μετοχές της Lamda Development να ξεχωρίζουν (αξία κτήσης την επίμαχη χρονιά χρήσης ύψους 535.944 ευρώ), καθώς και του ΟΠΑΠ (με την ίδια ακριβώς αξία κτήσης και αποτίμηση 560.526 ευρώ).
Γιατί δεν είδαμε τα πόθεν έσχες του Κασσελάκη, του Στίγκα και του Νατσιού, αλλά είδαμε της Ζωής Κωνσταντοπούλου;
Διότι κατά την οικονομική χρήση του 2021 που ελέγχεται δεν ήταν βουλευτές – ο Στέφανος Κασσελάκης δε ούτε που του περνούσε από το μυαλό τότε ότι σε δύο χρόνια θα ηγείτο του ΣΥΡΙΖΑ.
Οσον αφορά την επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, ήταν υπόχρεη να υποβάλει δήλωση πόθεν έσχες ως αρχηγός κόμματος που συμμετείχε στις εκλογές (είχε λάβει 1,6% στις ευρωεκλογές) και δικαιούτο κρατικής χρηματοδότησης.
Ετσι, δήλωσε εισόδημα 37.363 ευρώ, αμοιβαίο κεφάλαιο αξίας κτήσης 103 ευρώ από δωρεά, καταθέσεις ύψους 28.790 ευρώ, τέσσερα διαμερίσματα (ένα στην Αγία Παρασκευή 110 τ.μ. και τρία στην Αιδηψό 159 τ.μ., 99 τ.μ. και 56 τ.μ.) και καλλιέργεια 4 στρεμμάτων επίσης στην Αιδηψό, όλα από γονική παροχή ή κληρονομιά με εξαίρεση το διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή που αγοράστηκε με δάνειο το 2008.
Τι αγόρασε (πάλι) ο Παπαδημούλης;
Ενα ακόμα ακίνητο προστέθηκε στα περιουσιακά στοιχεία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος έχει βρεθεί στο παρελθόν στο στόχαστρο της κριτικής για τα real estate ανοίγματά του. Το ακίνητο είναι στο Νέο Ψυχικό, αγοράστηκε από τη σύζυγό του έναντι 400.000 ευρώ, ανεβάζοντας τη λίστα ακινήτων του ζεύγους στα 34.
Γνωστός από το παρελθόν για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία του είναι ο πρώην υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης – για την ακρίβεια, εμφανίζει στη δήλωσή του καταγραφές ποσοστού δικαιωμάτων σε 122 ακίνητα, στην πλειοψηφία τους από κληρονομικές και γονικές παροχές, με τον ίδιο να διευκρινίζει σε δήλωσή του ότι στο σύνολο των εγγραφών της δήλωσής του «οι περισσότερες αφορούν διαφορετικά δικαιώματα σε ένα και μόνο κτίριο γραφείων όπου υποχρεωτικά κάθε δωμάτιο εμφανίζεται ως μια ξεχωριστή εγγραφή».
Ο ίδιος αγόρασε οικόπεδο 12 στρεμμάτων στην Πάρο έναντι 220.000 ευρώ, ενώ και ο τότε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης πούλησε στο ίδιο νησί καταγωγής του οικόπεδο αξίας 75.000 ευρώ.
Εχει θυρίδα η Μπέττυ Μπαζιάνα;
Μια θυρίδα στην Εθνική Τράπεζα μισθώνει από το 2013 η σύζυγος του Αλέξη Τσίπρα, Μπέττυ Μπαζιάνα, με τα περιουσιακά στοιχεία του ζεύγους να είναι από τα χαμηλότερα μεταξύ των πολιτικών αρχηγών (τότε που έκανε τη δήλωση ο Τσίπρας ήταν ακόμα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ): εισόδημα 70.398 ευρώ από τη βουλευτική αποζημίωση (τα 37.280 εξαιρούνται από φόρο και εισφορά) και 23.247 ευρώ για τη σύζυγο, ενώ δεν διαθέτουν μετοχές ή ομόλογα και οι καταθέσεις του πρώην πρωθυπουργού είναι 168.900 ευρώ.
Ο ίδιος είναι κάτοχος διαμερίσματος στην Κυψέλη 114 τ.μ. και η σύζυγός του οικοπέδου στην Αρτέμιδα 292 τ.μ. (και τα δύο από γονική παροχή). Διατηρεί μοτοσικλέτα 650 κ.ε. και η σύζυγος επιβατικό 1.250 κ.ε. Δεν έχουν επιχειρηματικές συμμετοχές ούτε δανειακές υποχρεώσεις.
Ποιος είναι ο φτωχότερος πολιτικός αρχηγός;
Παραμένει ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας καθώς η βουλευτική αποζημίωσή του πηγαίνει απευθείας στο κόμμα, ήτοι 74.900 ευρώ, από τα οποία ο ίδιος λαμβάνει, όπως και οι υπόλοιποι βουλευτές του κόμματος, έναν μισθό. Η σύζυγός του Αναστασία Κοντογιάννη δηλώνει εισόδημα 9.575 ευρώ.
Το ζεύγος δεν διαθέτει χαρτοφυλάκιο ή θυρίδες και οι καταθέσεις τους είναι 4.843 ευρώ του ιδίου και 5.646 ευρώ της συζύγου, ενώ στην ακίνητη περιουσία του γραμματέα περιλαμβάνονται δύο διαμερίσματα 60 τ.μ. και 45 τ.μ. στη Λαμία και της συζύγου τρία διαμερίσματα – δύο ημιτελή – 120 τ.μ. Εχουν ένα αυτοκίνητο 1.400 κ.ε., ενώ δεν έχουν δανειακές οφειλές ή επιχειρηματική δραστηριότητα.
Τι έγινε με το σκάφος του Βαρουφάκη;
Ατυχος αποδείχθηκε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος δήλωσε ότι το 2021 του έκλεψαν το σκάφος με εξωλέμβια μηχανή επισυνάπτοντας και το σχετικό έγγραφο που υπέβαλε στο Λιμενικό.
Κατά τα λοιπά, τα εισοδήματά του ήταν 161.638 ευρώ από μερίσματα, μισθωτές υπηρεσίες, επιδόματα και βουλευτική αποζημίωση, καθώς και μια χρηματική δωρεά από την αδερφή του (37.500 ευρώ), ενώ η σύζυγός του Δανάη Στράτου δήλωσε εισοδήματα 198.899 ευρώ από ακίνητα, μισθωτές υπηρεσίες, μερίσματα και επιχειρηματική δραστηριότητα. Παρά την ατυχία του Βαρουφάκη, οι «σκαφάτοι» της Βουλής δεν το βάζουν κάτω.
Κάτοχοι σκαφών (φουσκωτών ή βαρκών) είναι οι εξής: Κώστας Καραμανλής, Παύλος Πολάκης, Στέφανος Γκίκας, Πέτρος Κόκκαλης, Παναγιώτης Πικραμμένος, Γιάννης Οικονόμου, Σοφία Σακοράφα, Δημήτρης Κυριαζίδης, Λιάνα Κανέλλη, Περικλής Μαντάς.
Ποιος πολιτικός προτιμάει σταθερά την Deutsche Bank;
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος δηλώνει, για την ακρίβεια η σύζυγός του Ολγα Πετροπούλου, καταθέσεις ύψους 434.058 ευρώ στην Deutsche Bank (σε σύνολο καταθέσεων του ζεύγους 735.000 ευρώ) και συνολικά εισοδήματα 245.747 ευρώ.
Κατά την τρέχουσα χρήση ο Βελόπουλος εμφανίζεται να αγόρασε μονοκατοικία στις Μηλιές Μαγνησίας 148 τ.μ. έναντι 105.000 ευρώ και η σύζυγος δηλώνει διαμέρισμα στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης 312 τ.μ. από δωρεά. Διαθέτουν δύο επιβατικά, ένα 2.000 κ.ε. και ένα 1.500 κ.ε., και είναι εταίροι στην εμπορική επιχείρηση ΟΛΓΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΠΕ, ενώ δεν έχουν δανειακές υποχρεώσεις. Δεν διαθέτουν χαρτοφυλάκιο, αλλά από μία τραπεζική θυρίδα.
Ποιοι είναι οι πιο «τυχεροί» της οικονομικής χρήσης του 2021;
Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο οποίος κληρονόμησε από τον καθηγητή καρδιολογίας θείο του Ευτύχιο Βορίδη, ο οποίος απεβίωσε το 2020, το ποσό των 1.252.661 ευρώ. Στην κατηγορία των τυχερών συγκαταλέγεται και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, η σύζυγος του οποίου, Τζένη Μπαλατσινού, πούλησε στην Πάτμο μονοκατοικία έναντι ποσού 1.545.000 ευρώ και αγόρασε μια άλλη αντί 250.000 ευρώ.
Ποιους βαραίνουν οι τραπεζικές οφειλές;
Πολλοί είναι οι υπουργοί και βουλευτές που έχουν δανειακές υποχρεώσεις, μερικές εκ των οποίων «ζαλίζουν». Οπως ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης, οι οφειλές του οποίου φτάνουν τα 1.343.026 ευρώ, 403.000 βρετανικές λίρες (υπόλοιπο οφειλής 138.181) και 464.750 δολάρια ΗΠΑ (υπόλοιπο οφειλής 415.014).
Στα 645.106 ευρώ φτάνουν οι δανειακές υποχρεώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη, ενώ του υπουργού Εργασίας Αδωνη Γεωργιάδη στα 538.688 ευρώ. Υπόλοιπο οφειλής ύψους 249.500 ελβετικών φράγκων έχει ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης, συν ένα υπόλοιπο δανείου 62.373 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο δανείων του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου φτάνει στα 213.543 ευρώ και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση στα 482.418 ευρώ.
Υψηλό δανεισμό εμφανίζει και η πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Ολγα Γεροβασίλη, η οποία δηλώνει οφειλές ύψους 161.310 ευρώ και ο σύζυγός της 333.380 ευρώ, ενώ στο «κλαμπ» των οφειλετών προστέθηκε και ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, ο οποίος κατά την επίμαχη οικονομική χρήση δανείστηκε από τράπεζα 120.000 ευρώ. Υψηλές δανειακές οφειλές εμφανίζει ο γαλάζιος βουλευτής Περικλής Μαντάς ύψους 474.972 ευρώ.
Ποιοι είναι οι φτωχότεροι βουλευτές;
Στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια και γενικώς περιουσιακά κλιμάκια συγκαταλέγεται ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Φίλιππος Φόρτωμας, ο οποίος δηλώνει καθαρό εισόδημα 28.223 ευρώ και καταθέσεις 27.300 ευρώ, ενώ δεν διαθέτει χαρτοφυλάκιο και ακίνητα, είναι μάλλον λάτρης των τροχών καθώς έχει στην κατοχή του δύο αυτοκίνητα 1.600 και 1.300 κ.ε. και δύο μοτοσικλέτες 125 και 250 κ.ε.
Στους «πληβείους» της Βουλής ανήκει και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ραλλία Χρηστίδου, η οποία δηλώνει εισόδημα 42.690 ευρώ από τη βουλευτική αποζημίωση και καταθέσεις 15.800 ευρώ, χωρίς να διαθέτει μετοχές ή ομόλογα, ενώ η ακίνητη περιουσία της είναι ένα οικόπεδο στη Νίκαια 44 τ.μ. – χρωστάει 5.319 ευρώ σε ΦΠΑ και εισφορές.
Ποιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες ξεχωρίζουν;
Από τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των τοπικών και περιφερειακών αρχόντων ξεχωρίζει το χαρτοφυλάκιο του τέως δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, η αποτίμηση του οποίου ανέρχεται σε 484.447 ευρώ (περιλαμβάνει ομόλογα της MYTILINEOS, της ΓEK TEΡNA, της AEGEAN, της LAMDA DEVELOPMENT, της MORGAN STANLEY κ.ά.) και οι καταθέσεις του ανέρχονται σε 66.471 ευρώ και 2.722 δολάρια ΗΠΑ (οι καταθέσεις της συζύγου υπερβαίνουν τα 164.800 ευρώ).
Ο τέως περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης δεν διαθέτει μετοχές ή ομόλογα ή αμοιβαία κεφάλαια και οι δηλωθείσες καταθέσεις του είναι 4.673 ευρώ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις